Plinacro dobio novac za evaluacijski plinovod

Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA), u ime Europske komisije i Plinacro potpisali su sporazum o bespovratnim sredstvima za projekt glavnog otpremnog plinovoda za LNG na pravcu Zlobin-Bosiljevo-Sisak-Kozarac-Slobodnica. Taj je projekt u srpnju je dobio 2,25 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), fonda namijenjenog infrastrukturnim projektima transporta, telekomunikacija i energetike. Iz CEF fonda bit će sufinancirana predinvesticijska faza projekta.

Sporazumom je definirano kako će novac biti utrošen za studiju izvodljivosti i investicijski zahtjev, koji se sastoji od poslovnog plana (uključujući market test), studije isplativosti (CBA analize) i prekogranične raspodjele troškova (CBCA). Pored toga, sredstva će još biti utrošena na izradu glavnog i izvedbenog projekta za sve dionice plinovoda, od Zlobina do Slobodnice. INEA dio sredstava doznačuje odmah po potpisivanju te je stoga Plinacru uplaćeno 40% ukupno odobrene sume. Ostatak iznosa bit će uplaćen po završetku pripremnih aktivnosti za koje su sredstva odobrena, a to je planirano u prvoj polovici 2018. godine, piše Energetika-net.

Projekt plinovoda Zlobin-Bosiljevo-Sisak-Kozarac-Slobodnica sredinom studenog uvršten je na drugu Listu projekata od zajedničkog interesa Europske unije (PCI), a već ranije je uvršten i na CESEC listu prioritetnih projekata kojima bi se trebala osigurati diversifikacija i sigurnost opskrbe prirodnim plinom zemalja članica EU iz Srednje i Jugoistočne Europe. Trebao bi biti dijelom plinskog koridora Baltik-Jadran, kojim bi se povezali poljski i hrvatski LNG terminali te je ključan za pouzdanost, ali i opstojnost opskrbe prirodnim plinom zemalja u širem okruženju. U točki Slobodnica vezao bi se na postojeću interkonekciju Hrvatska – Mađarska te na planirane interkonekcije sa Srbijom (Slobodnica – Sotin – Bačko Novo Selo) i Bosnom i Hrercegovinom (Slobodnica-Brod-Zenica). Bez ovog plinovoda, bilo bi nemoguće transportirati plin s LNG terminala u navedene države, a preko Mađarske i dalje za Slovačku i Ukrajinu, te preko Srbije za Rumunjsku i Bugarsku. Ukupna vrijednost investicije je oko 370 milijuna eura. Kad je riječ o kapacitetima, ukupni kapacitet plinovoda iznosi 10 milijardi m3/godišnje, a dovršetak prve faze (kapacitet 4,6 milijardi m3/godišnje) planiran je 2019. godine.

You may also like