Home Europska unija Plinacro će raditi interkonekciju prema Mađarskoj, traže novac iz Unije

Plinacro će raditi interkonekciju prema Mađarskoj, traže novac iz Unije

by admin

Plinacrov projekt plinovoda za LNG na pravcu Zlobin-Bosiljevo-Sisak-Kozarac-Slobodnica dobio je financijsku injekciju EU od 2,25 milijuna eura. Kako objašnjavaju u Plinacru, riječ je o nepovratnim sredstvima iz fonda namijenjenog infrastrukturnim projektima Instrument za povezivanje Europe (CEF).

“Naš plinovod je jedan od 20 energetskih infrastrukturnih projekata od posebnog interesa Europske komisije koji će biti sufinancirani s ukupno 150 milijuna eura, što potvrđuje kako je Europa prepoznala Plinacrove napore i važnost samog projekta”, ističu u tvrtki.

Radi se o plinovodu koji bi trebao biti dijelom strateškog transportnog sustava, plinskog koridora Baltik-Jadran, kojim bi se povezali poljski i hrvatski LNG terminali. Osim toga, predstavlja nastavak postojećeg mađarsko-hrvatskog interkonekcijskog plinovoda, a planirano je i njegovo povezivanje s budućim Jonsko-jadranskim plinovodom. Plinacro će se ovih dana javiti i na natječaj CEF-a za financiranje 160 milijuna eura vrijednih radova u projektu interkonekcijskog plinovoda sa Slovenijom na pravcu Lučko-Zabok-Rogatec. Ovaj plinovod, kapaciteta oko pet milijardi kubnih metara godišnje, trenutačno je najznačajniji projekt plinske energetske infrastrukture u RH.

Naime, nakon ruskog odustajanja od Južnog toka i najave prekida tranzita preko Ukrajine, to je projekt od izuzetnog značaja za pouzdanost opskrbe čitave regije. Njegovim završetkom osigurali bi se uvjeti pouzdane opskrbe hrvatskog i tržišta regije.

Related Posts