Plinacro će raditi interkonekciju prema Mađarskoj, traže novac iz Unije

Plinacrov projekt plinovoda za LNG na pravcu Zlobin-Bosiljevo-Sisak-Kozarac-Slobodnica dobio je financijsku injekciju EU od 2,25 milijuna eura. Kako objašnjavaju u Plinacru, riječ je o nepovratnim sredstvima iz fonda namijenjenog infrastrukturnim projektima Instrument za povezivanje Europe (CEF).

“Naš plinovod je jedan od 20 energetskih infrastrukturnih projekata od posebnog interesa Europske komisije koji će biti sufinancirani s ukupno 150 milijuna eura, što potvrđuje kako je Europa prepoznala Plinacrove napore i važnost samog projekta”, ističu u tvrtki.

Radi se o plinovodu koji bi trebao biti dijelom strateškog transportnog sustava, plinskog koridora Baltik-Jadran, kojim bi se povezali poljski i hrvatski LNG terminali. Osim toga, predstavlja nastavak postojećeg mađarsko-hrvatskog interkonekcijskog plinovoda, a planirano je i njegovo povezivanje s budućim Jonsko-jadranskim plinovodom. Plinacro će se ovih dana javiti i na natječaj CEF-a za financiranje 160 milijuna eura vrijednih radova u projektu interkonekcijskog plinovoda sa Slovenijom na pravcu Lučko-Zabok-Rogatec. Ovaj plinovod, kapaciteta oko pet milijardi kubnih metara godišnje, trenutačno je najznačajniji projekt plinske energetske infrastrukture u RH.

Naime, nakon ruskog odustajanja od Južnog toka i najave prekida tranzita preko Ukrajine, to je projekt od izuzetnog značaja za pouzdanost opskrbe čitave regije. Njegovim završetkom osigurali bi se uvjeti pouzdane opskrbe hrvatskog i tržišta regije.

You may also like