Plin za Europu mogao bi pojeftiniti

Moskva – prognoza ruskog ministarstva energetike donosi vijest kako bi plin koji se izvozi u Europu mogao pojeftiniti za jednu trećinu. 

Prema tom ministarstvu cijena bi mogla biti 222 američka dolara za tisuću kubičnih metara, što je u prosjeku 35 postotaka niže nego prošle godine. Naftna kompanija Gazprom također očekuje rezultate stres testa financijskog plaa koji računa na cijene nafte na stupnju od 40 do 50 američkih dolara po barelu. Oni su, prema vlastitim podatcima, prošle godine u Europu izvezli 146 milijardi kubičnih metara plina po cijeni od približžno 50 milijardi američkih dolara. Izvoz u ovoj godini mogao bi porasti, ali dobit pasti za rečenih jednu trećinu. Gazprom na europskom tržištu ostvaruje 70 posot svoga prometa, no cijene nafte u njihovim ugovorim vezane su uz tržište sirove nafte, ali sa kašnjenjem od šest do devet mjeseci.

Ipak, Aleksandar Medvedev tvrdi kako je uspio kompenzirati ovu anomalij uključivanjem konačne cijene u ugovor, ali i inzistiranjem na dugoročnim ugovorima za izvoz. Ipak, ukoliko procijenjena cijena od 222 dolara za tisuću kubičnih metara potraje neko vrijeme, Gazprom bi mogao biti na gubitku zato što su cijene istraživanja na njegovim nalazištima u Sjevernom moru više nego li je uobičajeno.

Na kraju, analitičari smatraju kako Gazpromu odgovara cijena barela preko 50 dolara jer bi time prodajna cijena plina mogla skočiti na 300 dolara ua tisuću kubičnih metara što bi Gazpromu bilo rentabilno.

You may also like