Plin na Sjevernom toku curi zbog sabotaže

Analitičari

Rusi od početka rujna ne isporučuju plin Njemačkoj, a sada ne bi mogli ni kad bi htjeli – oba plinovoda Sjevernog toka su oštećena. Mnogi sumnjaju da su oštećenja posljedica ciljanih napada.

Dan nakon što je objavljeno da je pao pritisak u njemačko-ruskom plinovodu Sjeverni tok 2 – koji nikada nije ni pušten u rad – pritisak je „neplanirano” pao na nulu i u obje cijevi Sjevernog toka 1. Taj plinovod je do ruske agresije na Ukrajinu bio najvažnija energetska trasa za Njemačku.

Noć ranije je pad pritiska uočen u jednoj od dvije cijevi Sjevernog toka 2, i to vjerojatno zbog pukotine u plinovodu nadomak danskog otoka Bornholm. Istraga bi trebala utvrditi uzrok.

Na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 do sada su utvrđena oštećenja na tri mjesta. Vlasnik plinovoda Nord Stream AG je danas objavio kako je vrlo čudno da su skoro istovremeno nastala oštećenja na čak tri cijevi.

Prema izvještaju lista Tagesspiegel, u Berlinu su uvjereni da se radi o sabotaži, to jest da su plinovodi namjerno oštećeni. „Nemamo dovoljno mašte da zamislimo scenarij koji ne podrazumijeva ciljani napad”, rekao je izvor upoznat s analizom Vlade i saveznih agencija. „Sve govori da ovo nije slučajnost.”

I Kremlj polazi od toga da je riječ o sabotaži, a tu mogućnost ne isključuje ni Danska.

Nadležni u Danskoj su naveli da curenje plina predstavlja opasnost, te zabranili plovidbu u krugu od pet morskih milja. Prema organizaciji „Njemačka pomoć životnoj sredini“, za sada ne postoji veća opasnost po životnu sredinu.

Kako kažu u njemačkom Ministarstvu gospodarstva, problemi ne utječu na opskrbu u Njemačkoj s obzirom da od početka rujna Rusi ionako ne puštaju plin kroz Sjeverni tok 1.

„Unatoč tome, razina plina u skladištima kontinuirano raste. Trenutno je popunjenost na 91 posto”, priopćeno je u Berlinu.

Prije ruske agresije ruski naftni koncern Gazprom je pokrivao čak 55 posto njemačkih potreba za plinom. Najveća količina stizala je upravo kroz Sjeverni tok 1 koji povezuje Njemačku i Rusiju prolazeći na dnu Baltičkog mora.

Nakon ljetnih problema s redovnim održavanjem tog plinovoda te remontom jedne Siemensove turbine u Kanadi, Gazprom od početka rujna definitivno ne isporučuje plin. Ruska strana se izgovara kvarom na upravo toj turbini, zbog kojeg navodno curi nafta u kompresijskoj stanici Portovaja kod Sankt Peterburga.

Tada je Siemens priopćio da curenje nafte ne ugrožava rad turbina i da popravak može biti izvršen na licu mjesta. Službeni Berlin je u više navrata govorio da se radi o političkoj obustavi isporuka, piše DW.

You may also like