Plin i struja moraju biti jeftini?

Krah energetske politike vlade?
Nakon što su se jučer založili za tržišnost energetskih artikala, danas iz Mosta potpuno druga priča. 

Prvo je bivši ministar Tomislav Panenić u Osijeku rekao kako je energetska politike Vlade premijera Andreja Plenkovića doživjela krah te kako poskupljenja nebi smjelo biti jer treba podupirati građane. A onda je bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović (Most) na N1 televiziji komentirao je poskupljenje struje i plina.

“Ne znam točno je li moralo doći do poskupljenja, ali opći je dojam da se vrlo lako odlučuje na poskupljenja. Zgodno je vidjeti da kad je jedna loša vijest na vidiku da se odmah doda i druga – kad poskupljuje plin, odmah se spominje i poskupljenje struje. Energetski sektor je servis građanima i gospodarstvu, on mora biti siguran, jeftin i mora imati ekološku kvalitetu, mora imati sve vanji otisak na naš okoliš”, rekao je Dobrović.

“Prije dvije godine smo imali situaciju da su porasle cijene plina na tržištu, mi smo sjeli za stol s regulatorima i vidjeli postoji li prostor da se kompenzira taj udar. Mi smo tada uspjeli naći prostor da se s igračima koji sudjeluju na tržištu – riječ je o transportu, skladištenju i distribuciji – da se kompenzira taj udar i tada praktički nije došlo do podizanja cijena”, dodao je Dobrović.

Ministar energetike Tomislav Ćorić rekao je da građani plaćaju plin 20 posto ispod realne cijene. Je li to poruka da će se rast cijena nastaviti? Što znači realna cijena plina, pita se Dobrović.

“Mi u Europi imamo da Šveđani plaćaju plin tri do četiri puta više nego Rumunji, na koju se on to cijenu referira? Energetski sektor mora biti servis građanstvu i on mora napraviti sve da do poskupljenja ne dođe. Mora se ulagati napor”, kazao je Dobrović.

Dobrović taj napor kod aktualnog ministra Ćorića ne vidi.

“Nemam taj dojam. Je li on sjeo, razgovarao, je li napravio sve, ja nemam taj dojam. Sigurno se moglo napraviti više. Kad je i struja u pitanju, stvar je i strateškog pristupa. Ministar je u dvije godine morao restrukturirati HEP da se dođe to situacije da posluje bolje. A sve to se ne čini”, istaknuo je Dobrović za N1.

Inače, u Osijeku je Tomislav Panenić kao primjer promašene energetske politike naveo HEP koji ostvaruje profit za državni proračun ili za financiranje projekata koji će, kako drži, pridonijeti novim poskupljenjima. “HEP se obvezao na kupnju 400 milijuna kubičnih metara plina iz LNG terminala, ali što će HEP-u taj plin, samo da bi spasio taj projekt. HEP je spašavao Petrokemiju jer je posudio 300 milijuna kuna za proces njezine privatizacije”, dodao je.

You may also like

0 comments