Home Energetika Plenković želi spriječiti MOL da zatvori rafineriju Sisak

Plenković želi spriječiti MOL da zatvori rafineriju Sisak

by Energypress.net

Gošća Novog dana bila je novinarka Nacionala Orhidea Gaura Hodak. Jedno od ključnih pitanja koje će dočekati novu hrvatsku vladu bit će i rješavanje problematike INA-e i MOL-a. Šef HDZ-a Andrej Plenković je u intervjuu Nacionalu poručio da MOL-u neću dopustiti zatvaranje INA-ine rafinerije u Sisku.

“Plenković je odgovarao na pitanje isključivo o toj temeli, povod je bila odluka o zatvaranju Refinerije Sisak, i ta odluka je pred samim provođenjem. Na sastanku Uprave 27. srpnja, mađarski dio Uprave inzistirao je da se optimilizira poslovanje INA-inih rafinerija, da se sva proizvodnja ogranizirala u Rafineriji Rijeka, a u Sisku bi bio distributivni centar. Mišljenja su da su rafinerije u Hrvatskoj, kada se gleda na razini MOL Grupe, neprofitabilne”, kazala je Gaura Hodak i podsjetila da su Mađari i nakon što su kupli INA-u ulagali i povećavali kapacitete svojih rafinerija u drugima zemljama.

“To će se pitanje morati početi riješavati čim se formira Vlada . MOL je ušao u fazu kada neće odustati od svoje namjere da sisačku rafineriju pretvori u distribucijski centar”, mišljenja je Gaura Hodak.

Kaže da je predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi, jedan od najmoćnijih ljudi u Mađarskoj i prjatelj premijera Viktora Orbana, nedavno nekima u Hrvatskoj poslao poruku.

“Dobili smo izvještaj, odnosno razgovarali smo s ljudima koji su nedavno bili na skupu menadžera MOL-a na Balatonu. Hernadi je pred njima najprije rekao da neće izdati svoje hrvatske prijatelje, nije rekao je li mislio na Sanadera ili Karamarka, a potom je izgovorio da MOL zna primiti udrace, ali da ih zna i uzvratiti, a nedugo nakon toga je objavljena vijest o zatvaranju Rafinerije Sisak”, kazala je Gaura Hodak za N1.

Podsjetimo, Hernadi je na tjeralici i u Hrvatskoj ga očekuje suđenje za podmićivanje bivšeg premijera Ive Sanadera.

Related Posts