Plenković zatražio istragu o financiranju HDZ-a

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković zatražio je od glavnog tajnika Domagoja Ivana Miloševića detaljno izvješće o financiranju stranačkih aktivnosti, s obzirom na izjave vlasnika Prvog plinarskog društva Pavla Vujnovca da je HDZ-u posudio 4,2 milijuna kuna, priopćeno je u utorak iz Plenkovićeva Izbornog stožera.

“Nastavno na upite medija u vezi s izjavama Pavla Vujnovca, priopćavamo da je Andrej Plenković, kandidat za predsjednika HDZ-a, zatražio od glavnog tajnika detaljno izvješće o financiranju stranačkih aktivnosti. U svojoj kandidaturi za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković zalaže se za transparentnost u financiranju i radu svih stranačkih tijela te odgovornost pojedinaca koji obnašaju stranačke dužnosti”, ističe se u priopćenju Plenkovićeva izbornog stožera koje potpisuje glasnogovornik njegove kampanje Davor Ivo Stier.

HDZ je u utorak priopćio da je tijekom 2014. i 2015. godine uzimao kratkoročne pozajmice od Prvog plinarskog društva (PPD) u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i Financijskim statutom HDZ-a, sasvim transparentno i uz znanje bivšeg predsjednika stranke Tomislava Karamarka. Ističe i da su pozajmice korištene za tekuće redovno financijsko poslovanje stranke, za financiranje izborne promidžbe za izbore za Europski parlament 2014. godine i predsjedničke izbore 2014/2015.

Tjednik “Nacional” objavio je u najnovijem broju da je vlasnik PPD-a Pavao Vujnovac prije nekoliko dana od HDZ-a zatražio povrat 4,2 milijuna kuna koje je toj stranci posudio na izravnu molbu tadašnjeg glavnog tajnika stranke Milijana Brkića, današnjega zamjenika predsjednika HDZ-a. U tekstu se navodi i neimenovani član HDZ-a koji je izjavio da je Brkić stranku zadužio za taj iznos bez znanja Predsjedništva.

You may also like