Plenković započevo kampanju na Hvaru

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković u utorak je u Starom Gradu na Hvaru počeo izbornu kampanju HDZ-a, zahvalio se hvarskim ribarima i težacima na svemu što su učinili za otok, a kao potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta nazočio je i svečanoj sjednici Gradskog vijeća Staroga Grada, koji danas proslavlja Dan grada i blagdan svoga zaštitnika Svetoga Roka.

Obraćajući se nazočnima na svečanoj sjednici Plenković je istaknuo kako je nužna bolja povezanost hrvatskih otoka, ne samo s kopnom nego i otočna međusobna bolja povezanost. “Na tomu treba raditi i postoji mogućnost da se to regulira novim zakonima kojim bi se potaknulo i razvoj ribarstva i poljoprivrede na otocima”, dodao je.

Naglasivši kako na današnjoj svečanoj sjednici govori i kao potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, Plenković je rekao kako će se osobno svojim iskustvom zauzimati da se sredstva iz fondova Europske unije usmjeravaju za ravnomjeran razvitak Hrvatske.
“Na taj način ćemo staviti u funkciju boljitak naših otoka”, dodao je.

Predsjednik HDZ-a podsjetio je kako se ove godine slavi 2400 godina postojanja Staroga Gerada na Hvaru, i da je Stari Grad najstariji hrvatski grad. “Grci s otoka Pharos su 384. godine prije Krista došli ovdje (u Stari grad) i ostali. Prije četiri mjeseca s kolegama Grcima u Eurpskom paralmentu bio sam domaćin u Bruxellesu predstavljanju povijesti Staroga Grada”, kazao je Plenković. Istaknuo je važnost vođenja brige o vlastitoj kulturi povijesti i tradiciji.

Gradonačelnik Staroga Grada Vinko Maroević (HDZ) najavio je da će središnja proslava 2400 godina postojanja Starog Grada biti od 7. do 10. rujna ove godine pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović koja će, kako je najavio, doći na tu proslavu. “Na središnjoj proslavi 2400 godina postojanja Starog Grada organizirat će se međunarodni znanstveni skup te turistička manifestacija pod nazivom ‘Dani u vali’ na kojoj će biti predstavljeni tradicijski brodovi,” kazao je Maroević.

Predsjednik HDZ-a Plenković je prijepodne obišao mjesto Svirče na Hvaru, odakle potječe njegova obitelj, te općinu Jelsa. Novinarima je izjavio da danas na Hvaru Hrvatska demokratska zajednica počinje svoju kampanju za parlamentarne izbore koji će se održati 11. rujna ove godine. “Na taj način sam želio poručiti da kao čovjek koji po očevoj strani potječe s otoka Hvara, cijenim svoje korijene i svoje pretke, te ribare i težake i sve one koji su za ovaj otok učinili jako puno i time pridonijeli Hrvatskoj”, rekao Plenković novinarima.

You may also like