Plenković za Novu TV: Neću prihvatiti ultimatum da Petrov bude premijer

Kako HDZ s partnerima misli ostvariti sva ova obećanja i koliko bi to stajalo, Mislav Bago na Novoj TV pokušao je doznati od predsjednika HDZ-a, Andreja Plenkovića. Najavio je da HDZ ako dođe na vlast planira smanjiti PDV s 25 na 23 posto.

‘Naša ideja je u drugoj godini mandata smanjiti aktualnu stopu PDV-a, koju je digla s 23 na 25 posto Kukuriku koalicija, početkom 2018. godine. Nakon toga do kraja mandata bi je spustili na 23 posto. To smanjenje od jednog postotnog boda ukupno iznosi 1,6 milijardi kuna’, kazao je Plenković.

Pojasnio je da u to idu s jasnim kalkulacijama da do 2020. Godine kad se planira imati gospodarski rast od 5 posto.

‘Ove godine je gospodarski rast 2,5 posto. Došlo je već do smanjena duga, i aktivnost našeg aktualnog ministra financija su donijele određene rezultate. Mi kanimo podići i kreditni rejting koji je dva puta pio smanjen za vrijeme Kukuriku koalicije’ dodao je Plenković.

Na Baginu opasku da nije rastao ni za vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića ponovio je da je za SDP-ove Vlade pao dva puta.

‘Mi želimo doći do kvalitetnog kreditnog rejtinga, a ne biti u špekulativnom kreditnom rejtingu i na taj način će se smanjiti kamatne stope na naš dug. Smanjenje kamatne stope od samo jedan posto, to je već 3 milijarde kuna više u proračunu. Tu su mogućnosti za povećanje sredstava, ali ključna stvar je gospodarski rast’, istaknuo je Plenković.

Upitan, s obzirom da HDZ planira povećanje neoporezivog dijela plaće na 3.750 kuna i smanjivanje najveće stope poreza na dohodak, o procjeni za koji broj radnika bi se plaće povećali i koji iznos je u pitanju, koliko milijardi Plenković je kazao kako točne milijarde ne može reći, ali da je je ključno da će ljudima tako ostaviti veću prosječnu neto plaću nego što je ona sada.

‘Smanjivanje poreza na dohodak sa 40 posto na 36 posto najviše stope je usmjereno na 20.000 kuna što je znatno dizanje praga od ovoga danas, omogućavamo ljudima koji razmišljaju o tome ostati u Hrvatskoj ili otići u EU da imaju razlog i poticaj da ostanu tu. To je dio cjelovite porezne reforme koju rade stručnjaci koja će zaokružiti i rasterećenje naših poduzetnika i povećati prihode naših građana u smislu dohotka’, kazao je Plenković.

Predsjednik HDZ-a ponovno je naglasio da velika koalicija nije na dnevnom redu. ‘Ja sam vrlo jasno rekao – HDZ sa kvalitetnim programom, sa kvalitetnim ljudima ide na pobjedu u ovom trenutku na ovim izborima. Mi ćemo koalicije sklapati s onim strankama koje će biti podudarne i programski i svjetonazorski. To u ovom trenutku nije SDP’, naglasio je.

Na piitanje voditelja jesu li koalicije moguće s Mostom ili Bandićem, Plenković je rekao kako ne osjeća nikakvu osobnu odgovornost za nesporazum između HDZ-a, odnosno bivšeg vodstva HDZ-a i Mosta. ‘Držim otvorena vrata za suradnju s Mostom, držim otvorena vrata i za suradnju sa gradonačelnikom Zagreba gospodinom Milanom Bandićem’, poručio je Plenković.

Na konstataciju Bože Petrova da s Plenkovićem nema dogovora jer da je on samo ‘nova glava na starom HDZ-u’, novi je predsjednik HDZ-a rekao kako neće dopustiti bilo kakve ucjene. ‘Ne dolazi u obzir da, hoće li to biti čelnik Mosta ili bilo tko drugi, bira HDZ-u tko će biti HDZ-u kandidat za predsjednika Vlade. Europska je praksa i hrvatska, da najjača stranka koja formira postizbornu koaliciju daje predsjednika Vlade. To je pozicija od koje ja neću odstupiti’, naglasio je Plenković, a na pitanje voditelja znači li to da neće pristati na ultimatum Bože Petrova da Petrov bude premijer odgovorio je:

‘Ničiji ultimatum neću prihvati”, a prenosi Dnevnik.hr.