Home Hrvatska Plenković: Velike koalicije neće biti

Plenković: Velike koalicije neće biti

by admin

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak kako velike koalicije s Narodnom koalicijom biti neće jer za to, tvrdi, nema potrebe, a mišljenja je i kako predsjednika Vlade treba dati ona stranka koja će ostvariti najbolji rezultat.

Plenković je to izjavio na predstavljanju liste HDZ-a i HSLS-a u I. izbornoj jedinici naglasivši kako izbori nisu zato da “na kraju vodimo dogovornu politiku u Hrvatskom saboru”. “Izbori su zato da predstavimo ljude, ideje, programe, a da onda hrvatski birači izaberu one za koje će smatrati da svoj program provode”, istaknuo je predsjednik HDZ-a i naglasio kako on, što se tiče Mosta s kojim je HDZ imao suradnju, ni na koji način ne osjeća obveznim niti odgovornim za bilo kakve poteškoće koje su nastale.

“Mislim da predsjednika Vlade treba dati ona stranka koja će ostvariti najbolji rezultat, i uz potporu drugih stranaka koje će onda s njom ići u stvaranje većine u Hrvatskom saboru”, poručio je Plenković dodavši kako eksperimenata više biti neće.

Inače, Plenković je ranije rekao da ako Most bude relativni pobjednik onda će njegov čelnik Božo Petrov biti premijer. Ocijenio je kako predsjednik Hrvatske Vlade mora imati i stranački autoritet i izborni legitimitet. “To su ključna dva aspekta na kojima će HDZ inzistirati”, rekao je i naglasio kako je to dobro za normalno funkcioniranje hrvatske demokracije.

Istaknuo je i kako su standardi u zemljama članicama EU takvi da svi izbjegavaju eksperimente i da ne idu u područja za koja ne znaju kako će nešto završiti. Cilj nam je dobiti najviše izbornih mandata, a nakon toga smo otvoreni za suradnju sa strankama koje će prijeći izborni prag, a koje će nam biti podudarne u programskom i svjetonazornom smislu, poručio je Plenković.

Podsjetio je kako je rođen u Zagrebu, u prvoj izbornoj jedinici te se tu išao u školu i studirao. “Zagreb je moj grad, a sve što mi se dobro dogodilo, dogodilo mi se u Zagrebu”, rekao je.

Listu HDZ-a u I. izbornoj jedinici nazvao je jakom jer su, kaže, na njoj nekoliko bivših saborskih zastupnika, ministara, predsjednik Hrvatskog sabora, tri znanstvenice te dodao kako je na listi i žena koja će svojom politikom predstavljati oko 500 tisuća invalida u Hrvatskoj. Naglasio je kako je čvrsto konsolidirao HDZ koji sada zna što želi, s kojim ljudima to želi, a zna i kako ostvariti svoj program.

HDZ će u Hrvatskoj projicirati političku stabilnost, sigurnost i vladavinu prava, a radit će na iskorjenjivanju korupcije, poručio je Plenković dodavši kako su mali i srednji poduzetnici kičma europskoga, pa će biti i hrvatskog gospodarstva.

“Sve europske stranke u svom središtu imaju odgovornoga pojedinca, koji svojim radom, znanjem, prilagodbom globalizaciji i europskoj integraciji nastoji dati dodatnu vrijednost sebi i svojoj obitelji, zajednici te državi kao porezni obveznik”, rekao je Plenković i dodao kako je upravo to osnovna misao vodilja HDZ-a.

Čovjek pojedinac mora biti u središtu, a država mu stvara okvir i daje povoljne okolnosti, što je i naša ambicija, rekao je.Na upit novinara tko će biti snažniji – on, Milanović ili Orepić u I. izbornoj jedinici, Plenković je odgovorio kako je HDZ-ova izborna lista u snažna u toj jedinici te da mu je glavni cilj da HDZ bude u cjelini pobjednik izbora. “Od Hrvatske želim napraviti modernu prosperitetnu europsku državu”, rekao je dodavši kako nam trebaju vjerodostojni političari s vjerodostojnim programima.

Istaknuo je i kako očekuje kvalitetniji rezultat u I. izbornoj jedinici, nego što je to bilo dosada. Na upit o zastupljenosti žena na listama poručio je kako nije zadovoljan. Struktura prijedloga koji su dolazili iz naših županijskih organizacija je bila takva da jednostavno nismo mogli ispuniti taj kriterij, rekao je dodavši kako i drugi imaju s tim poteškoća.

To mi je jedna škola o kojoj ću voditi računa i glede stranke, ali imamo dvije nositeljice lista što je snažna poruka za HDZ, rekao je Plenković dodavši kako glede ženske kvote u svojoj izbornoj jedinici nije imao nikakvih popusta.

Rekao sam da će ih biti šest, kao što i vidite na listi, rekao je, Na skupu se predstavilo svih 14 kandidata s liste I. izborne jedince, među kojima i Darinko Kosor, koji je poručio kako je HSLS vjerodostojan partner HDZ jer ga nije napustio ni onda kad je HDZ-u bilo teško. Ne mijenjamo partnera onako kako vjetar puše, rekao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

Related Posts