Home Hrvatska Plenković: Velika koalicija nije niti potrebna niti moguća

Plenković: Velika koalicija nije niti potrebna niti moguća

by Energypress.net

HDZ-ov europarlamentarac i kandidat za predsjednika stranke Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Splitu da ‘velika koalicija’ HDZ-a i SDP-a u ovom trenutku niti je moguća, niti je potrebna.

U razgovoru s novinarima na marginama konferencije Europske pučke stranke (EPP) na temu “Mediteran – Geopolitika i europske integracije, izazovi i prigode”, Plenković je na pitanje je li moguća koalicija HDZ-a i SDP-a odgovorio: “Ne. U ovom trenutku nije ni potrebna”.

Naglasio je da je HDZ otvoren za druge koalicijske dogovore za izvanredne parlamentarne izbore. “U kontaktu sam s brojnim kolegama iz drugih stranaka, otvoren sam za koalicijske dogovore, smatram da skupine koje je odredilo Predsjedništvo HDZ-a, a to su iskusne kolege koje vode te razgovore, u ovom trenutku rade dobar posao”, rekao je kandidat za predsjednika HDZ-a.

Te će koalicije, dodao je Plenković, na vrijeme biti dogovorene kako bi javnost i politički partneri znali stav HDZ-a, “A moj je stav jasan – prije svega svjetonazorska podudarnost, a nakon toga programski zajednički ciljevi”, istaknuo je.

Govoreći o predstojećim izborima za predsjednika stranke, rekao je da se svi članovi HDZ-a mogu kandidirati. “To je odluka svakog pojedinca koji smatra da svojim znanjem, iskustvom i radom može pridonijeti HDZ-u u trenutnoj situaciji”, rekao je.

Konferencije Europske pučke stranke u Splitu na temu “Mediteran – Geopolitika i europske integracije, izazovi i prigode”, Plenković vidi kao priliku “ne samo za revitalizaciju HDZ-a kao najsnažnije hrvatske stranke nego i za borbu za odgovorni politički i vjerodostojni mainstream”. “Jer, ovaj trend populizma koji, vidimo, dovodi i na neposrednim izjašnjavanjima građanima na referendumima do ovakvih rezultata … loš je za europski projekt i u konačnici ima i negativne gospodarske i financijske implikacije”, ocijenio je europarlamentarac Plenković, navodeći kao primjere Brexit te nizozemsko odbacivanje sporazuma o pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji.

Predsjednik kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu Manfred Weber podupro je u četvrtak u Splitu kandidatutu Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a, a Plenković je pozvao EPP da pomogne HDZ u izlasku iz krize i pobjedi na prijevremenim parlamentarnim izborima. “Želimo sve najbolje HDZ-u i podupiremo kandidaturu Plenkovića za predsjednika stranke. On je i najbolji kandidat za premijera,” rekao je Weber na Ljetnoj školi “Mediteran-Europske integracije, izazovi i prigode” .

Plenković očekuje od najbrojnije političke grupe u Europskom parlamentu da pomogne HDZ-u da ponovno postane najjača stranka u Hrvatskoj. “Očekujem vašu prijateljsku, ali i stručnu pomoć u naporima HDZ-a da u sljedeća dva mjeseca iz krize u kojoj se našao ponovno izađe kao najsnažnija politička snaga u Hrvatskoj,” rekao je Plenković u govoru pred oko 200 europarlamentaraca EPP-a.

Podsjetio je na pobjede HDZ-a na europskim izborima 2013. i 2014. kojima je, ocijenio je, pridonijela i potpora pučana. “HDZ je čvrsto ukorijenjen u našu europsku političku obitelj i u postojanje naših zajedničkih vrijdnosti-slobode, demokracije, ljudskih prava, narodnjaštva, demokršćanskih načela i da u središte stavljamo čovjeka i obitelj”, rekao je Plenković.

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić pozvao je na zajedništvo u HDZ-u uoči predstojećih parlamentarnih izbora radi izlaska stranke iz krize. “Nemojmo graditi povjerenje u HDZ na način da radimo nepovjerenje prema drugim političkim opcijama,” rekao je Brkić.

Related Posts