Plenković u Mostaru: Hrvatska najsnažniji lobist BiH

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Mostaru, prilikom otvaranja 20. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2017., kako će Hrvatska biti najsnažniji lobist Bosne i Hercegovine u njezinu približavanju prema Europskoj uniji ocjenjujući da će taj proces pomoći stabilizaciji unutarnjih prilika.

„Taj pokušaj da BiH uhvati priključak je za mene ključan za funkcioniranje zemlje, njezin rast i razvoj, stabilnost i odnose konstitutivnih naroda. Budite sigurni da imate prijatelje koji će biti lobisti u europskim institucijama. To je dobro i za BiH i za RH“, rekao je Plenković.

Pri tome je naveo kako je BiH, podnoseći zahtjev za članstvo u EU, zakoračila u novu fazu europskih integracija te se sada od države očekuje veći stupanj koordinacije. Najavio je pomoć i pri podnošenju upitnika Europske komisije, jer će time pokazati kakva je situacija sa sustavom i ispunjavanje kriterija kako bi otvorila pregovore u članstvu u kojoj se sada nalazi Srbija.

Plenković je najavio i održavanje zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH u lipnju ove godine, o čemu je tijekom jutra u Mostaru razgovarao s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Hrvatski premijer istaknuo je i da Hrvatska doživljava BiH prijateljskom zemljom kojoj je iznimno važno da se osigura jednakopravnost Hrvata kao jednoga od tri konstitutivna naroda.

Za Međunarodni sajam gospodarstva ocijenio je kako je iznimno respektabilna manifestacija koja pomaže snaženju gospodarskih odnosa dviju zemalja. Prošle godine robna razmjena između BiH i Hrvatske iznosila je 1,8 milijardi eura, pri čemu je BiH prvi vanjskotrgovinski partner Republici Hrvatskoj.

Hrvatski premijer je naveo da je Hrvatska petinu svojih ulaganja izvan zemlje usmjerila u BiH.
„To pokazuje koliko nam je BiH važna. Jedan od vrijednih primjera suradnje je Aluminij, kojemu je Hrvatska suvlasnik i kojemu želimo veću kvalitetu i poslovanje“, dodao je Plenković.

Predsjedatelj BiH Predsjedništva Mladen Ivanić istaknuo je kako je Mostar danas središte cijele regije te izrazio zadovoljstvo “što je Hrvatska zemlja partner i što podržava svoje susjede na Europskom putu”.

Na sajmu gospodarstva u Mostaru Hrvatska je zemlja partner te na njemu izlaže 20-tak hrvatskih tvrtki.

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore Hrvatsku predstavlja dvadeset tvrtki – Stražaplastika, Zagrebačka pivovara, Birotehnik, Kolomejec, Naše klasje, Kraš, Spin Valis, PPS – Majur, Pan Parket, Agrokor, Belje, Ledo, PIK Vrbovec, Sarajevski kiseljak, Prima namještaj, Keramika Modus, Nord Produkt, Aquaestil plus, Odašiljači i veze te Snašine vridne ruke.

Na sajmu izlaže 800 tvrtki iz 30 zemalja svijeta. Bit će otvoren od 4. do 8. travnja. U sklopu sajma već tradicionalno se održavaju podsajamske manifestacije kao što su Sajam turizma te sajmovi knjige i grafičke industrije.

You may also like

0 comments