Plenković svrstava RH u eurooptimistične zemlje

Komentar Davora Gjenera

O posjetu Emmanuela Macrona gospođa Andrea Latinović sa portala Direktno.hr, razgovarala je s političkim analitičarom u mnogim hrvatskim, ali i inozemnim medijima, Davorom Gjenerom.

”Jasno je da će cinici posjetu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona svesti samo na protuuslugu hrvatskoj administraciji, radi potpisivanja ugovora o prodaji rabljenih francuskih vojnih aviona Hrvatskoj vojsci. Poslovi u prodaji oružja uvijek imaju političku pozadinu, nose političku poruku, pa je tako i ovog puta.

Hrvatska pozicija u ovom aranžmanu bila je od početka vrlo jasna: bilo je jasno da će Hrvatska, unutar svojih financijskih mogućnosti, kupiti flotu zrakoplova države članice NATO saveza, a vjerojatno je odluka za nabavu francuskih zrakoplova, jedinih osim novih američkih F-16, koji su Hrvatskoj bili preskupi, bila uvjetovana i europskim identitetom i željom za jačanjem vojnih i političkih veza s jednom od dvije najvažnije europske sile”, započinje svoju analizu naš sugovornik.

Podsjeća i na kronologiju naših odnosa.

”Od 2000. nadalje, hrvatski politički odnosi s Francuskom su vrlo dobri, a francuska diplomacija i politika odigrale su relevantnu ulogu u potpori hrvatskom ulasku u EU. Sjetimo se samo zajedničke njemačko-francuske parlamentarne inicijative, koja je pomogla u otklanjanju rezervi dijela europskih zemalja prema članstvu Hrvatske.

Izrazito važna dimenzija posjeta predsjednika Macrona je u tome što se nije radilo o nekoj ‘balkanskoj turneji’ u kojoj bi Zagreb bio usputna stanica, nego je francuski predsjednik nakon Zagreba otputova u Rim. Poznato je da je mediteranska politika Francuske unutar EU jedna od njenih okosnica, a kontekst ovog posjeta Hrvatsku, uz Italiju, pozicionira kao francuskog europskog partnera u politici na Sjeveroistočnom Mediteranu”.

Nakon povlačenja Angele Merkel, Macron postaje najutjecajniji europski akter
Davor Gjenero nastavlja dalje komentirati za Direktno.

”Predsjednik Macron je, u uvjetima kad se njemačka kancelarka Angela Markel povlači iz politike, a dok se još nije profilirala nova njemačka izvršna vlast, najutjecajniji europski akter, i jedan od onih koji zagovaraju koncept ‘više Europe’. Evidentno je da je koncept ‘više Europe’ politika hrvatske Vlade, ali da je suprotna euroskeptičnoj i sve više eurofobnoj politici trenutnog Predsjednika Republike, koji podcjenjuje skupne europske vrijednosti i o EU govori isključivo kao o izvoru jeftinih, ili besplatnih sredstava za razvoj države.

I koncept ‘više Europe’ ono je što povezuje francuskog predsjednika Macrona i talijanskog premijera Marija Draghija, koji je nakon premijera Andreja Plenkovića Macronov domaćin.

Zato sigurno nije slučajno ono što se događalo vezano uz sudjelovanje predsjednika Milanovića u domaćinstvu predsjedniku Macronu. Naime, jasno je da je u francuskom političkom sustavu predsjednik, koji poput Emmanuela Macrona kontrolira parlamentarnu većinu, nosilac izvršne vlasti u punom smislu riječi, i da u ovakvim situacijama francuski polupredsjednički sustav funkcionira de facto kao predsjednički, a da u Hrvatskoj predsjednik Republike nije nosilac izvršne, nego reprezentativne vlasti. Usto, različiti odnos prema Europskoj uniji i skupnim europskim vrijednostima povećava distancu Macrona i Milanovića, a bliskost pozicije premijera Plenkovića s Macronovom je očita”, objašnjava analitičar poziciju samoga Macrona u kompeticiji s hrvatskim predsjednikom.

Osim toga, ”Hrvatska je jedna od država koja je poduprla uključivanje nuklearne alternative u Europski zeleni plan, a Francuska je zapravo jedina nuklearna sila unutar EU. Hrvatska razmatra opciju sudjelovanja u izgradnji drugog bloka NEK (Krško), a vjerojatno nije slučajno to što se premijer Plenković susreo s premijerom Janezom Janšom neposredno pred dolazak predsjednika Macrona u Hrvatsku”.

”Ovaj posjet francuskog predsjednika sigurno jest svojevrsno crtanje krugova političke suglasnosti unutar EU, a Hrvatska se njime pozicionira na europskoj karti, kao euro-optimistična država, usmjerena na ostvarivanje dva preostala integracijska cilja, članstvo u Schengenskoj zoni i u Europskoj monetarnoj uniji, ali i kao zemlja koja se želi povezati uz ‘njemačko-francusku lokomotivu’ EU, a ne pristati na status ‘Europe druge brzine’.

Zato posjet francuskog predsjednika ostavlja daleko više prostora za optimizam, nego što bi se to cinicima moglo činiti”, zaključio je Gjenero za Direktno.hr.

You may also like