Plenković: Srbija mora voditi računa kako se ponaša prema Hrvatskoj

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak kako bi Srbija morala bi voditi računa o svojim potezima prema Hrvatskoj ako ima namjeru približavati se Europskoj uniji.

Plenković u razgovoru s novinarima na marginama obilježavanja Dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima u Saboru naglasio kako je zakon o nadležnosti državnih organa Srbije za procesuiranje ratnih zločina je nedopustiv. “To nije nikakva univerzalna jurisdikcija, institut koji postoji u kaznenim zakonima mnogih država, ovo je hibridno proširenje regionalne jurisdikcije isključivo na zemlje bivše SFRJ temeljem prepisivanja kataloga djela u statutu Haškog suda”, kazao je.

“Srbija, zemlja koja je s aspekta Hrvatske, Slovenije i BiH zemlja agresor, nema nikakav naslov da njezini sudovi, njezini državni odvjetnici gone naše državljane za kaznena djela na našem teritoriju protiv naših državljana”, rekao je Plenković i naglasio kako Hrvatska takvu situaciju pravne nesigurnosti za hrvatske državljane, posebno branitelje, neće dopustiti.

“Naš međunarodni položaj je čvrst, stabilan, jasan, članica smo EU-a i NATO-a i ako Srbija ima namjeru ići prema EU morala bi voditi računa o svojim potezima i načinu kako tretira svoje odnose s Hrvatskom”, rekao je Plenković koji nije komentirao poziv hrvatskog premijera Tihomiru Oreškoviću srbijanskom kolegi Aleksandru Vučiću da dođe na Dubrovnik Forum.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač poručio je u utorak srbijanskom premijeru Aleksandar Vučiću da u Dubrovnik, odluči li se doći na tamošnji međunarodni forum ovaj tjedan, obavezno ponese popis hrvatskih državljana za kojima su vlasti u Beogradu raspisale tjeralice zbog navodnih ratnih zločina.

Još ne znamo hoće li Vučić doći na Dubrovnik Forum, rekao je Kovač odgovarajući na pitanja novinara u Saboru gdje je bio na obilježavanju Danu sjećanja na žrtve totalitarnih režima. “Ako se na to odluči, neka obavezno ponese sa sobom popise svih onih Hrvata, državljana RH koji su osumnjičeni, optuženi, u odsutnosti osuđeni, za kojima su raspisane tjeralice, neka ponese te popise i neka ih da hrvatskim vlastima”, rekao je Kovač.

Odgovarajući na pitanje je li dobar potez što je premijer Tihomir Orešković pozvao Vučića u Dubrovnik, šef hrvatske diplomacije odgovorio je: “Premijer Orešković ga je pozvao kao i mnoge druge premijere, a on se prijavio tek jučer, dva i pol tjedna nakon isteka roka”.

Dodao je da je u Dubrovnik pozvan i srbijanski mu kolega Ivica Dačić, ali se on još uopće nije prijavio.

Odnosi Zagreba i Beograda posljednjih su tjedana na vrlo niskoj razini, obilježeni razmjenama nota, zapaljivom retorikom i međusobnim optužbama za prijetnje i provokacije. Novu eksalaciju, primjetnu u zadnjih nekoliko dana, potaknuo je upravo Vučić oštrom retorikom sa skupa sjećanja na žrtve ustaškog koncentracijskog logora Jasenovca u Donjoj Gradini u petak kada je kazao da RH rehabilitira ustaštvo. Zbog toga je i poziv da dođe u Dubrovnik izazvao dosta bure na hrvatskoj političkoj sceni.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak navečer da “vjerojatno neće sudjelovati” na forumu u Dubrovniku, uz ocjenu da ne očekuje značajnije domete tog skupa. “Nisam još donio konačnu odluku jer ne vidim što bismo bitno mogli učiniti. Ali, uvijek sam spreman za razgovor”, rekao je Vučić.

Govoreći o Danu sjećanja na žrtve totalitarnih režima, ministar Kovač rekao je Hrvatska još nije dosegla razinu borbe protiv svih totalitarizama i da je ovo jedan važan korak u tome da RH krene u suočavanje s prošlošću jer je to nužno za okretanje prema budućnosti i razvoju društva. “Moramo biti prema sebi iskreni, pogledati se u ogledalo i moramo moći otvoreno razgovarati o svemu što je u našoj prošlosti bilo loše, sve zločine aposlutno osuditi i rasteretiti mlade generacije toga bremena”, rekao je Kovač.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković kazao je u utorak da će po njegovim saznanjima srbijanski kolega Aleksandar Vučić doći na Dubrovnik Forum 2016, ali je dodao da to još nije sigurno.”Koliko znam, Vučić dolazi, ali to još nije sigurno s obzirom da se promijenila forma summita”, rekao je Orešković odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka u vladi s predstavnicima stočara i drugih udruga posvećenom bolesti kvrgave kože kod goveda.

“Ovaj puta neće biti premijerskog foruma već će umjesto toga biti ministarski forum koji bi trebao voditi Božo Petrov. Naravno da ću i ja biti tamo, ali ne znamo hoće li će ta razina odgovarati drugima”, kazao je Orešković.

Odnosi Zagreba i Beograda posljednjih su tjedana na vrlo niskoj razini, obilježeni razmjenama nota, zapaljivom retorikom i međusobnim optužbama za prijetnje i provokacije. Novu eksalaciju, primjetnu u zadnjih nekoliko dana, potaknuo je upravo Vučić oštrom retorikom sa skupa sjećanja na žrtve ustaškog koncentracijskog logora Jasenovca u Donjoj Gradini u petak kada je kazao da RH rehibilitira ustaštvo. Potom je na graničnom prijelazu sa Srbijom uhićen hrvatski državljanin Zdravko Hlobik zbog toga što srbijanske vlasti tragaju za njegovim imenjakom kojega terete za terorizam za vrijeme Domovinskog rata. Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač zatim je u oštroj reakciji kazao da Srbija s ovom vlašću nikada neće postati članica Europske unije te da će joj Hrvatska uvesti protumjere dok ne ukine zakon o univerzalnoj jurisdikciji progona ratnih zločina, što je bio jedan od uvjeta da Zagreb odblokira početak pregovora Beograda i Bruxellesa. Odnosima dviju zemalja nije pomoglo niti to što je u Kninu na obljetnici Oluje zapaljena zastava Srbije, iako su hrvatske vlasti poslije uhitile počinitelje.

Orešković je kazao da je žalosno da se između Hrvatske i Srbije javljaju određene tenzije i razni komentari, ali Hrvatska će, kako je naglasio, držati svoj stav i poziciju.

Na pitanje o putovanju u Berlin na susret s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koji će biti posvećen izbjegličkoj krizi, Orešković je odgovorio da je tu sve jasno, da nema ništa novo nego je to neformalni sastanak s njom i drugim premijerima o temama o kojima se razgovaralo i prije.

Jutarnji list je u utorak objavio članak, pozivajući se na izvore u hrvatskoj diplomaciji, po kojem se Orešković nije oko toga sastanka, koji se smatra izuzetno važnim, konzultirao niti s predsjednicom države niti sa Zoranom Milanovićem i Andrejom Plenkovićem.

“Tu nema nikakvih novosti, sve je jasno i transparentno i ne vidim gdje je problem. Stoga me malo čude medijske objave oko tog sastanka jer to je više kao neformalni razgovor”, istaknuo je Orešković. Najavio je i da će javnost čuti sve o čemu će se tamo govoriti.

You may also like