Home Hrvatska Plenković: S Mostom imam praznu stranicu suradnje

Plenković: S Mostom imam praznu stranicu suradnje

by admin

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak u Puli u vezi s prozivkom predsjednika Mosta Bože Petrova da čelnici HDZ-a i SDP-a ignoriraju jamstva koja im je postavio kako mu predstoji ispisati praznu stranicu suradnje s Mostom te da treba vidjeti koliko će tko imati mandata i u kakvoj će poziciji biti nakon izbora 11. rujna.

Istaknuo je da kao predsjednik stranke misli da je dobro, prirodno i normalno da predsjednik Vlade bude osoba koja ima politički legitimitet i autoritet te izborni legitimitet. “To je načelo kojeg ću se držati, a kada je riječ o suradnji s Mostom, ponavljam kako su svi nesporazumi koji su bili između bivšeg vodstva i Mosta za mene prošlost. Za mene s Mostom tek predstoji ispisati praznu stranicu suradnje. Na to sam spreman, ali idemo vidjeti koliko će tko imati mandata i u kakvoj će poziciji biti nakon izbora 11. rujna”, dodao je Plenković.

Istaknuo je da HDZ “ima dosta veliki program na 110 stranica i jako puno elaboriranih mjera” za rad buduće Vlade. “Kao odgovoran čelnik HDZ-a, koncentriran sam na najbolji mogući rezultat svih naših lista u svih deset izbornih jedinica i apsolutnu pobjedu u XI. izbornoj jedinici. Nakon izbora govorit ćemo s drugim akterima koji će postati parlamentarne stranke i tada ćemo se, kao što je to normalno u europskim demokracijama, dogovarati o programskoj suradnji za budućnost”, poručio je Plenković.

U Istri Plenković očekuje dobar rezultat. “Brinut ćemo se da se Istra razvija u europskome duhu, da idemo dalje s fiskalnom i funkcionalnom decentralizacijom i davanjem ovlasti županijama, što u biti žele sve naše regije jer je to pravi put za kvalitetne i učinkovite razine vlasti lokalne i područne samouprave”, rekao je Plenković na druženju s građanima pred Arenom. Istaknuo je kako je iznimno važan nastavak izgradnje istarskog ipsilona, razvoj pulskoga brodogradilišta te poticanje gospodarstva i turizma.

Podsjećajući kako su ove godine ostvareni najveći broj turista i noćenja te najveći prihodi od turizma u povijesti moderne Hrvatske, Plenković je ocijenio da je to dobar znak za gospodarski rast i ostvarivanje ambicija da Hrvatska ima pet posto rasta BDP-a do 2020. godine te da se stopa zaposlenosti poveća na 68 posto.

Komentirajući jučerašnje izgrede koje su doživjeli članovi Narodne koalicije u Rijeci, Plenković je istaknuo kako je u ponedjeljak “vidio jedan neobičan susret riječkoga gradonačelnika i aktivistice Pokreta otpora”.

“Mislim da odgovorni političari moraju imati prirodan, otvoren, normalan, uljudan i pristojan kontakt s građanima. Žao mi je što je došlo do tih ekscesa, ja nikakvih problema u cijeloj kampanji, ni u ovoj ni u zadnjih pet godina nisam imao, niti ih očekujem. Uvijek se družim s građanima u tolerantnom ozračju, niti najmanje neugodne rečenice u ovim tjednima nisam doživio, a ako netko ima otvorenih pitanja, tu sam da odgovorim. Mi takvih problema u HDZ-u nismo imali”, rekao je Andrej Plenković.

Na molbu da komentira to što je beogradski Viši sud Čedu Čolovića proglasio krivim za špijunažu u korist Hrvatske i osudio ga na tri godine zatvora Plenković je rekao kako iz onoga što mu je poznato misli da “navedeni gospodin nije imao nikakve kontakte s bilo kime u Hrvatskoj da bi ga se moglo kvalificirati na taj način”.

“Cijela priča djeluje mi bizarno od prvog trenutka jer su o njoj prije doznali mediji, a ne državne institucije. Mislim da je vrlo jasno uklonjena bilo kakva veza dotičnoga gospodina s hrvatskom državom te mislim da je cijeli taj slučaj kada je riječ o pravoj uključenosti Hrvatske u tu priču kompletno isfabriciran i netočan”, ocijenio je predsjednik HDZ-a.

Dodao je da kao predsjednik stranke misli da je dobro, prirodno i normalno da predsjednik Vlade bude osoba koja ima politički legitimitet i autoritet te izborni legitimitet.

Plenkovića je u Puli podupro i prvi potpredsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani. Izjavio je kako je u Pulu doputovao da bi podupro Andreja Plenkovića. Ocijenio je da je riječ o iskusnom dužnosniku koji je jako cijenjen u Europi, što je za Hrvatsku iznimno važno u gospodarskom napretku.

Related Posts