Plenković: Rusija mora pokazati predanost sporazumu iz Minska

Andrej Plenković predsjednik Delegacije EP-a za odnose s Ukrajinom danas je supredsjedao s kolegom Elmarom Brokom i kolegicom Annom Fotygom zajedničkim sastankom Delegacije EP-a za Ukrajinu, Pododbora za sigurnost i obranu te Odbora za vanjske poslove.

O stanju provedbe Sporazuma i sigurnosnoj situaciji u Ukrajini govorili su Johannes Regenbrecht, posebni izaslanik i voditelj Radne skupine za Ukrajinu iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, Raphael Martin de Lagarde, zamjenik direktora za Rusiju i Istočnu Europu iz francuskog Ministarstva vanjskih poslova, Oleksij Makejev, politički direktor u ukrajinskom Ministarstvu vanjskih poslova te Gunnar Wiegand, direktor za Istočno partnerstvo i Rusiju u Europskoj službi za vanjsko djelovanje.

Plenković, Brok i Fotyga izjavili su kako Ukrajina ostaje jedan od glavnih prioriteta na dnevnom redu Europskog parlamenta i da u potpunosti podržavaju Sporazum iz Minska kao međunarodno priznati temelj za političko rješenje konflikta u Donbasu kao i mirnu reintegraciju privremeno okupiranih teritorija. Pohvalili su diplomatske napore Njemačke i Francuske te istaknuli kako cijene operativnu i financijsku podršku pruženu od strane Europske unije i MMF-a i ostalih institucija. Dodatno su naglasili pozitivni razvoj reformi poduzetih od strane Ukrajinske vlade i njihovu predanost procesu te ih ohrabrili da nastave jednakim putem te da zaključe ustavne reforme, uključujući decentralizaciju, što je skorije moguće.

Zastupnici su izrazili duboku zabrinutost za trenutno stanje na terenu. Rekli su kako samo nekoliko tjedana prije predviđenog roka za potpunu primjenu Sporazuma, nije dovoljno postignuto. U tom smislu naglasili su kako su se kršenja prekida vatre povećala od sredine listopada te kako promatrači iz OESS-ove Specijalne promatračke misije doživljavaju restrikcije njihove slobode kretanja. Istovremeno, još uvijek nije postignut sporazum o modalitetima lokalnih izbora na privremeno okupiranim područjima regije Donjeck i Lugansk. Također, zastupnici ističu kako je vraćanje ukrajinske kontrole na punoj dužini granice s Rusijom od velike važnosti, no daleko od stvarnosti.

Tijekom današnje rasprave, uz ilegalnu ankesiju Krima, postalo je posve jasno da ruske vlasti snose određenu odgovornost za trenutnu situaciju. Zastupnici su pozvali RF da pokažu svoju predanost u postizanju svih stavki Sporazuma budući je provedba Sporazuma uvjet za podizanje sankcija. To je nužno ne samo da bi se osigurala sigurnost Ukrajine i europskog kontinenta, već također da se stane na kraj strašnim uvjetima u kojima ljudi na tim područjima i prognanici žive zadnjih skoro 2 godine, zaključili su Plenković, Fotyga i Brok.

You may also like