Plenković: Rješenje za ploču zadovoljit će sve strane

U središnjici HDZ-a održan je sastanak Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, a na njemu je bilo riječi i o traženju rješenja oko HOS-ove spomen ploče u Jasenovcu.
Nema nikakvih ultimativnih traženja u okviru parlamentarne većine. Podijelit ćemo to pitanje na dvije faze – jedna je postavljanje ploče braniteljima, no kontekst je da je na njoj i grb koji sadrži “Za dom spremni”, kojemu kada se kontekstualizira tamo nije mjesto.

Predsjedništvo i Nacionalno Vijeće HDZ-a podržali su da se u sljedećih nekoliko dana iznađe rješenje koje bi bilo prihvatljivo i udrugama koje su postavile ploču i onima koji žele da takvog natpisa tamo ne bude. Postoji više scenarija, radimo u ovom trenutku na rješenju koje bi u ovom trenutku bilo zadovoljavajuće za obje strane, kazao je po završetku sastanka predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić rekao je u ponedjeljak kako će se sa spomen pločom poginulim braniteljima HOS-a u Jasenovcu, na kojoj je uklesan sporni ustaški pozdrav “Za dom spremni”, postupati po zakonu jer je to “pitanje zakonskih rješenja”.

“Spomen-obilježje poginulim braniteljima HOS-a je pitanje zakonskih rješenja. Nitko nije iznad zakona, pa tako nije i nitko od pojedinaca. Postupat će se po zakonu”, rekao je Brkić novinarima prije početka sjednice HDZ-ova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, upitan što će vladajući HDZ odlučiti vezano uz HOS-ovu ploču u Jasenovcu.

Član HDZ-ovog Nacionalnog vijeća Ivo Žinić rekao je kako je njegov stav oko HOS-ove ploče u Jasenovcu jednak onom premijera Andreja Plenkovića i cijele Vlade – da se po tom pitanju nađe razumno rješenje. Istaknuo je kako su od pitanja oko HOS-ove ploče važniji problemi vezani uz razvoj gospodarstva te demografska pitanja, pogotovo u Sisačko-moslovačkoj županiji. “To je glavni prioritet mene kao župana i Vlade, a ovo će se rješiti na kvalitetan način”, rekao je Žinić, uvjeren da će Predsjedništvo i Nacionalno vijeće donijeti rješenja na zadovoljstvo svih, jer u HDZ-u “postoji jedinstvo po tom pitanju”.

Da će se riješiti pitanje oko HOS-ove ploče u Jasenovcu kratko je kazao i član Predsjedsjedništva i ministar obrane Damir Krstičević. Novinari su o toj ploči pitali i člana Nacionalnog vijeća Božidara Kalmetu, koji im je odgovorio da se ne radi o jednostavnom pitanju, kao ni odgovoru, te kako treba naći razumno rješenje kojim će svi biti zadovoljni. “To nije lako, ali treba ga naći”, istaknuo je i dodao kako sve žrtve treba poštivat

Upitana hoće li HDZ-ovo Predsjedništvo i Nacionalno vijeće danas donijeti političku odluku o HOS-ovoj ploči, Dubravka Šuica kratko je odgovorila kako je premijer Plenković već o tome sve rekao.

You may also like

0 comments