Plenković protiv možebitne ostavke Zdravka Marića

Po završetku summita SEI-ja koji je održan u Zagrebu, javnosti se obratio premijer Plenković.
Pitanje sigurnosti i migracija jedno je od glavnih tema sastanka na vrhu kojim Hrvatska danas završava jednogodišnje predsjedanje regionalnom inicijativom 18 zemalja. Plenković smatra da je u ovom potonjem jedino učinkovit sveobuhvatni pristup, reguliranje legalnih migracija i operativno sprečavanje ilegalne migracije…

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka na vrhu SEI-ja je kazao kako je Hrvatska ciljeve zbog kojih je osnovan SEI ostvarila, a to je članstvo u NATO savezu i EU. Neke članice još nisu. Bavili su se s temom da ova regija bude još konkurentnija, kako da se postigne gospodarski rast ali i o migracijama što je ključna tema na europskoj razini. ‘Svatko na svoj način treba dati doprinos sprečavanju ilegalnih migracija i jačanju kontrole na granicama’, istaknuo je.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jučer je, podsjetimo, donijelo je odluku da su Martina Dalić i Zdravko Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti, a vezano za slučaj Agrokor. Premijer je danas upitan za komentar takve odluke, naročito u svjetlu današnjih brojnih reakcija predstavnika oporbe koji traže ostavku ministra financija.

Nije imao vremena gledati višesatnu raspravu koja se odvijala pred Povjerenstvom, kazao je premijer. “Vrlo jasno, Povjerenstvo se nije bavilo konceptom sukoba interesa, niti je on utvrđen kod ministra financija ni kod bivše potpredsjednice Vlade. Koliko mi je poznato, Povjerenstvo se bavilo načelima djelovanja”, rekao je premijer.

‘Kada imate tako izvanrednu situaciju, najveću krizu od Domovinskog rata, onda onaj tko vodi vladu mora reagirati. Oni koji nisu u toj poziciji, ne mogu to percipirati u laboratorijskim i sanatorijskim uvjetima’, poručio je kritičarima vladinog rješenja za krizu u Agrokoru.

Oporba traži ostavku

Komentirajući odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je presudilo da su bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić i ministar financija Zdravko Marić povrijedili načelo obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokor oporbeni čelnici u utorak su zatražili ostavku ministra Marića.

Čelnik Živog zida Ivan Sinčić poručio je na konferenciji za novinare: “Ovog trenutka tražimo ostavku ministra Marića“. “On je davno moralno pao, kada je bio prvi pokušaj njegove smjene i glasanje je bilo 71:75, a sada tražimo i formalno da da ostavku i napusti Vladu, i prestane sramotiti funkciju ministra financija i cijelu Hrvatsku“, rekao je Sinčić.

Dodao je kako očekuju da Povjerenstvo bude jednako oštro i prema premijeru Andreju Plenkoviću i prema čelniku Mosta Boži Petrovu koji su tada bili u koaliciji, tim više što su oni kolovođe i upravljali su koalicijom koja je postavila Antu Ramljaka. “Potrudit ćemo se da svi oni koji su odgovorni za događanja oko Agrokora i kazneno odgovaraju jer želimo da Hrvatska postane pravna država“, najavio je.

Ocijenio je da je do odluke Povjerenstva došlo velikim dijelom i zbog angažmana Živog zida jer je on podnio prijavu Povjerenstvu. Ali to nije kraj, nego tek početak, jer u pripremi imamo još nekoliko prijava“, dodao je Sinčić.

Branimir Bunjac naglasio je da očekuju da ministar Marić do kraja dana podnese ostavku te je dodao: “On za nas nije nikakav ministar nego običan lažov“. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u izjavi novinarima ocijenio je da je „ovo Vlada sukoba interesa“.

“Nakon jučerašnjeg priznanja ministra Marića da je na tajnim sastancima bio kao predstavnik Vlade, jasno je da je premijer Plenković itekako upoznat sa svime što se događalo u Agrokoru i da je u grupi Borg Plenković broj 1, a Marić broj 2”, rekao je Bernardić.

Ustvrdio je da Marić pod hitno mora otići i izrazio uvjerenje da će vrijediti isti kriteriji kao što su vrijedili za odlazak Martine Dalić. “Nakon svih dokaza koje smo vidjeli, pozivam glavnog državnog odvjetnika da poduzme nešto, ne da se skriva, jer je situacija jasna i maske su pale. Plenkovića pozivam da smijeni Marića, a ako ga ne smijeni, to će biti jasan dokaz da ova Vlada štiti kriminal i korupciju“, poručio je Bernardić.

Na pitanje novinara očekuje li da se večeras na sjednici Predsjedništva SDP-a pokrene pitanje njegove smjene, Bernardić je kazao da „su to gluposti“. “Od Predsjedništva red, rad i odgovornost, kao i od svih u stranci“, istaknuo je.

Upitan hoće li se raspravljati o povjerenju njemu, odgovorio je da će se raspravljati o “našem planu za mirovine, kako ih povećati, kao i plaće u Hrvatskoj, kako poboljšati zdravstveni sustav i spriječiti egzodus liječnika i smanjiti liste čekanja“.

“O meni se neće raspravljati. Čuo sam se s Rajkom Ostojićem, ali ne prepričavam privatne razgovore. Od svih u stranci očekujem da rade u interesu SDP-a, rezultat neće doći bez teškog rada, a tko bude olajavao ili ne radio ili rušio, snosit će odgovornost“, poručio je Bernardić.

HDZ protiv ostavke

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u utorak je kazao da je Povjerenstvo za sukob interesa u predmetima Martine Dalić i Zdravka Marića „utvrdilo da tu nije bilo sukoba interesa“ te je zahtjeve oporbe da ministar Marić zbog toga napusti Vladu prokomentirao riječima „što se babi htilo, to se babi snilo“, uz poruku da ministar neće dati ostavku.

“I u prijašnjim vladama puno je puta bilo sličnih situacija, povreda načela obnašanja dužnosti, a nikome nije palo na pamet da bi podnio ostavku. A sada je traže. Nema nikakvog razloga za podnošenje ostavke”, rekao je Bačić.

Na kraju krajeva, dodao je, zakon u ovakvim odlukama ne predviđa sankcije, pa to dovoljno govori koliko je u takvim slučajevima povrijeđen zakon. Bačić je ocijenio da ova odluka predstavlja jedno široko tumačenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa. “Tu nema govora o sukobu interesa, pa nema potrebe tražiti ostavku niti će je ministar dati”, istaknuo je Bačić dodavši kako je sukob interesa pogodovanje vlastitom interesu, a da ga nitko nije uvjerio, najmanje Povjerenstvo, da je Marić obnašanjem javne dužnosti na bilo koji način pogodovao svom interesu.

“Kad bi to bio slučaj, prvi bih tražio ministrovu ostavku. Ali, on se niti jednim svojim postupkom u procesu donošenja i provedbe zakona o izvanrednoj upravi nije ogriješio o zakon niti je pogodovao svom interesu. Nitko me ne može uvjeriti da je donio sebi korist, imovinsku ili neku drugu“, rekao je Bačić.

Smatra da je Povjerenstvo dosta široko tumačilo zakon, ali ni na taj način nije bilo moguće izreći bilo kakvu sankciju, pa ministar ne može ni snositi političku odgovornost. “U ovom slučaju nema nikakve političke odgovornosti zbog koje bi ministar Marić trebao podnijeti ostavku. Ponavljam, u Vladi Zorana Milanovića nije bilo ministra koji nije povrijedio načelo obnašanja dužnosti, ali niti jedan nije dao ostavku“, rekao je Bačić.

“Kada bi ta povreda načela obnašanja dužnosti bila u mjeri koja bi podrazumijevala klasičan sukob interesa u kojem bi taj dužnosnik sebi priskrbio bilo kakvu korist, ja bih onda bio sklon tražiti političku odgovornost. U ovom slučaju je nema“, smatra.

Na novinarsku primjedbu da HDZ opet nije zadovoljan radom Povjerenstva i da ga konstantno kritizira, Bačić je uzvratio da njegov rad svatko može komentirati, pa i on kao zastupnik ima pravo komentirati odluke tijela koje je proizašlo iz Sabora. “Ako ćete zastupnicima zabraniti komentiranje odluka Povjerenstva, onda mi o tome niti nemojte postavljati pitanja. A kad ste mi ga već postavili, vrlo sam vam jasno dao svoj stav. I ubuduće ću, kad god to ocijenim potrebnim, komentirati rad Povjerenstva. Nitko, pa ni oni, nije sveta krava, pa da se o tome ne bi trebalo izjašnjavati“, poručio je Bačić.

You may also like

0 comments