Plenković: Prioritet je da se postigne nagodba 10. srpnja

Premijer Andrej Plenković u srijedu je poručio da u ovome trenutku svi zajedno, prije svega izvanredna uprava i svi dionici procesa restrukturiranja Agrokora, moraju uložiti dodatni napor da se do 10. srpnja, kako je predviđeno zakonom o izvanrednoj upravi, postigne nagodba i omogući funkcioniranje kompanije u budućnosti.
Osvrnuvši se na početku sjednice Vlade na ostavku koju je u ponedjeljak podnijela potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, premijer Plenković kazao da ju je prihvatio “s obzirom na zbivanja koja se odnose na proces restrukturiranja u Agrokoru i određene pojedinosti koje su iz današnje optike, s obzirom na vrijeme, mogle biti napravljene na obazriviji i transparentniji način, kako ne bi ugrozio, po mom dubokom uvjerenju u cjelini gledano, izrazito uspješan proces sprečavanja gospodarske i financijske krize u Hrvatskoj”.

Podsjetio je da prije godinu dana prijetio stečaj Agrokora i kompanija u njegovom sastavu, za povezana društva i dobavljače, a sve to odrazilo bi se i na maloprodajni lanac, na radna mjesta, na turističku sezonu i uopće stabilnost hrvatske ekonomije.

Istaknuo je da je, gledajući proces restrukturiranja koncerna, Hrvatska kao mala država u izrazito kratkom roku stvorila pravni okvir koji je dovoljno dobar da se nije morala angažirati niti jedna kuna iz državnog proračuna te da nije došlo do nacionalizacije, čime bi se zasigurno povećao javni dug, koji je sada u trendu smanjivanja.

 “Sada, u ovome trenutku moramo svi zajedno, a osobito mislim na izvanrednu upravu i na sve dionike toga procesa, uložiti dodatni napor da se do 10. srpnja kako je predviđeno zakonom o izvanrednoj upravi, postigne nagodba i omogući funkcioniranje kompanije u budućnosti, svih koji su s njom povezani, a ono što je nama najvažnije, da se osigura njihova ekonomska budućnost”, izjavio je Plenković.

Podsjetio je da je Ustavni sud prošloga tjedna kazao da je zakon o izvanrednoj upravi u skladu s Ustavom te da bi nedjelovanje Vlade u takvim okolnostima bilo neustavno.

“Dakle, učinili smo ono što smo u takvim izvanrednim okolnostima mogli s najboljom namjerom, da učinimo dobro za hrvatsko gospodarstvo i na tom tragu ćemo nastaviti naš angažman. Sličnu ambiciju imaju i članovi privremenog vjerovničkog vijeća s kojima smo razgovarali jučer. Podršku okončanju ovoga procesa daje u cijelosti i parlamentarna većina, a na nama je da pomognemo izvanrednoj upravi da se taj proces odvije do kraja u najboljem redu”, istaknuo je Plenković.

Tomislav Ćorić bi bio dobar ministar gospodarstva

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu da bi Tomislav Ćorić bio dobar ministar gospodarstva i da je Ćorić jako dobar ministar koji je pokazao u dva zahtjevna ministarstva svoje znanje i kompetencije.

“Pustimo da predsjednik Vlade s timom s kojim promišlja razmisli i odluči o tome tko će biti novi potpredsjednik Vlade. Hoće li to biti gospodin Ćorić to ćemo vidjeti, a ja samo o njemu imam pozitivne i riječi hvale, kazao je odgovarajući na upite novinara uoči sjednice Vlade.

Upitan je li Ćorić pokazao njemu osobno neke ambicije da želi taj položaj, Marić je kazao kako nisu o tome razgovarali te da Ćorić nije takav. “Razumijem njegovu situaciju i bio sam sam u sličnoj nekoliko puta, kada se spekulira o vašem imenu i to nije ugodno. On se vrlo odgovorno i ozbiljno ponaša u toj situaciji”, ocijenio je. “Dozvolite još par dana kako je rekao premijer”, dodao je.

Upitan da li bi bilo dobro da se iskoristi ova situacija pa da se ide u širu rekonstrukciju Vlade, odgovorio je da to nije pitanje za njega.

Predsjednik Vlade rekao je da smo kao vlada dobri i prošli tjedan smo imali seriju sastanaka i tada smo odlučili što i kako ćemo idućih tjedana i mjeseci funkcionirati, dodao je.

Najavio je nastavak rada na poreznom sustavu, a na pitanje bi li trebao predsjednik Vlade zbog ove afere podnijeti ostavku, podsjetio je kako Hrvatska bilježi dobre rezultate na polju javnih financija i gospodarstva.

Upitan kako komentira da je u medijima objavljeno kako su u spornim mailovima Martine Dalić odvjetnici upozoravali tzv. skupinu Borg da se ne ide na taj način u restrukturiranje Agrokora i da su se oni na to oglušili, Marić je kazao kako nema komentara. Mogu ponoviti ono što sam jučer rekao, a to je da nisam sudjelovao oko pisanja tog zakona (Lex Agrokor) niti imao bilo kakvog drugog angažmana.

Upitan je li SOA dobro obavila svoj posao, odgovorio je da to nije na njemu da sudi ili odgovara a na upite o mogućem hakiranju spornih mailova Martine Dalić također je rekao da ne zna.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić u ponedjeljak je izjavio kako je Martina Dalić kao potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva bila predana provođenju reformi te se nada da će osoba koja će je zamijeniti nastaviti istim smjerom i jednako snažno se zalagati za reforme, kao i da odlazak Dalić neće zaustaviti proces postizanja nagodbe u Agrokoru.

“Martina Dalić kao ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade bila je predana provođenju reformi i ulagala je napore kako bi se poboljšala poslovna i ulagačka klima te omogućilo lakše poslovanje u Hrvatskoj. Bila je otvorena za dijalog i pokazivala razumijevanje za probleme i prepreke koji stoje na putu snažnijeg gospodarskog rasta”, izjavio je Majetić u povodu ostavke Dalić.

U HUP-u se nadaju da će Martinu Dalić zamijeniti osoba koja će nastaviti istim smjerom.

“Nadamo se da će osoba koja će ju zamijeniti nastaviti istim smjerom i jednako snažno se zalagati za sveobuhvatne reforme jer je njihov izostanak glavna prepreka za daljnji rast gospodarstva, ali i razvoj zemlje”, rekao je Majetić.

Glavni direktor HUP-a nada se i da odlazak Dalić neće zaustaviti postizanje nagodbe u Agrokoru.

“Također, nadamo se da odlazak Martine Dalić neće zaustaviti proces postizanja nagodbe u Agrokoru i nalaženja rješenja za nastavak njegova poslovanja”, istaknuo je Majetić.

Dalić podnijela ostavku

Premijer Andrej Plenković danas je izvijestio da je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić odlučila podnijeti ostavku, koju je on prihvatio.

Ostavka Dalić uslijedila je zbog afere “Hotmail” u kojoj je proteklih dana objavljen dio mail komunikacije potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva s konzultantima i odvjetnicima koji su radili na lex Agrokoru, a koja je nastavljena i danas objavom nove prepiske tzv. Grupe Borg, nakon čega je oporba na adresu Dalić i Plenkovića uputila žestoke kritike, zazivajući raspisivanje novih izbora.

“Nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić i ja odlučili smo da ona danas podnese ostavku na svoju dužnost, koju sam ja prihvatio”, rekao je Plenković, koji je s Dalić dao izjavu novinarima u Banskim dvorima.

Istaknuo je kako je Dalić u okviru svoje dužnosti proteklih više od godinu i pol dana dala svoj veliki doprinos, ne samo na području gospodarstva, izrade nacionalnog programa reformi, strategije za uvođenje eura i niza aktivnosti koje je imala kao potpredsjednica, već i baveći se krizom i restrukturiranjem koncerna Agrokor.

Plenković je zahvalio Dalić na suradnji i kazao da žali što napušta Vladu jer, kaže, svojim je znanjem i energijom dala izrazito veliki doprinos.

Dalić je izjavila da je u dogovoru s premijerom podnijela neopozivu ostavku na svoju dužnost jer je zbog Agrokora postala uteg i teret premijeru, Vladi, HDZ-u i vladajućoj većini.

“U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti i interesa oko Agrokora odjednom ispada da sam ja postala uteg i teret predsjedniku Vlade, Vladi, HDZ-u i vladajućoj većini. Ja to nikako ne želim biti”, rekla je.

Kazala je i kako je dobila politički zadatak naći rješenje kojim će se spriječiti da propast Agrokora za sobom povuče cijelu ekonomiju ponovno natrag u recesiju te kako je taj zadatak i pristup njegovu rješavanju bio zadan političkim dogovorom između tadašnjih koaliciijskih partnera HDZ-a i Mosta.

“Zadatak je proveden u djelo, pronađeno je rješenje koje ostvarilo sve tada postavljene zadatke, uključujući i onaj da nema troška za porezne obveznike. Ja bih stoga rekla da je velika sreća svih današnjih strastvenih kritičara svake sitnice u ovom procesu da ih nije dopao ovaj zadatak. Stoga i dalje mislim da im za to vrijedi zapaliti svijeću na Kamenitim vratima”, kazala je Dalić.

Očekuje da će nagodba u Agrokoru biti postignuta u rokovima propisanim zakonom i da će svi ciljevi i zadaci tog procesa biti izvršeni.

Izvanredni povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško u utorak je izjavio da procesu izvanredne uprave u koncernu ne pomaže psihoza koja se stvara u javnosti, dok su predstavnici vjerovnika poručili da je to proces koji oni vode, kao i da oni sami snose troškove izvanredne uprave i njezinih savjetnika.

„Ovo je proces koji mi vodimo. Cijelom procesu ne pomaže psihoza koja se stvara u javnosti, uglavnom od onih koji nisu dio tog procesa. To svakako usporava sami tijek procesa”, kazao je Peruško, pojasnivši da proces vode vjerovnici – dobavljači, financijski vjerovnici, kompanije…

Kako je rekao, u samom procesu izvanredne uprave veliki je problem osporavanje tražbina iz taktičkih razloga, čija je svrha onemogućavanje okončanja procesa.

„To u svakom slučaju jako usporava ovaj proces i onemogućuje nam da ga privedemo na uspješan način kraju”, ustvrdio je.

Dodao je i da nije veliki problem što nema stalnog vjerovničkog vijeća. “To nije problem”, rekao je, dodavši da je zakon vrlo jasan u pogledu toga da i Privremeno vjerovničko vijeće može donijeti odluku o nagodbi.

Po riječima predstavnika Knightheada Andrew Shannahana, kreditori Agrokora investirali su značajna sredstava u Agrokor i zajedno s izvanrednom upravom i njezinim savjetnicima jedino su fokusirani na postizanje nagodbe koja će biti pravedna za sve dionike u kratkom preostalom zakonskom roku.

“Želimo vrlo jasno poručiti da Privremeno vjerovničko vijeće koje danas ovdje stoji predstavlja sve kreditore u Agrokoru, koji će uskoro postati vlasnici Agrokora, nakon završetka tog procesa”, izjavio je i naglasio da su kreditori ti koji snose sve troškove povezane sa savjetnicima i izvanrednom upravom.

Troškovi su vrlo visoki, i u skladu s međunarodnim standardima za slučajeve takve složenosti i poteškoća. “I dok te troškove vidimo kao visoke, vidimo ih i kao nužne da završimo slučaj koji je tako složen kao ovaj”, istaknuo je Shannahan.

“S obzirom na magnitudu Agrokorovih problema i dugova, bez međunarodnih savjetnika i lokalnih stručnjaka i golemog napora izvanredne uprave, mislim da ne bi bilo moguće da danas budemo tu gdje jesmo”, rekla je Dijana Nikolova iz VTB banke.

Predstavnica velikih dobavljača Marica Vidaković poručila je da je, zahvaljujući svima onima koji su na putu pomogli, kriza iza nas, da je poslovanje stabilizirano, a likvidnost društva i opskrba uredna.

“Na tom putu najvažniji su bili apsolutno vjerovnici, odnosno kreditori, zaposlenici i izvanredna uprava zajedno sa savjetnicima, i svima onima koji su htjeli da ovaj proces dođe do kraja. U samom smo finišu. Taj je finiš, s više ili manje gorčine, relativno dobro završio, s obzirom na to kako je moglo završiti da se kojim slučajem nije interveniralo i da se nije spriječila sistemska kriza.”, izjavila je Vidaković.

“U zadanim okvirima napravljen je dobar posao”, zaključila je Vidaković.

Peruško je, odgovarajući na pitanje novinara kada se može očekivati nagodba, kazao da “ne bi precizirao datum, ali oko sredine lipnja”.

Marica Vidaković je na pitanje može li ostavka potpredsjednice Vlade Martine Dalić utjecati na postizanje nagodbe kazala kako se želi zahvaliti Dalić, izvanrednoj upravi i svim savjetnicima koji su procesu do sada pomagali da se dođe do nagodbe.

“Mi smo trenutno na poslovnoj sceni, a ono što se događa na političkoj je totalno neprihvatljivo. Za mene je politika trebala prestati sa svojim utjecajem onog trenutka kada je zakon donesen u Saboru i raditi samo ono što je zakon predvidio, pratiti da li se u skladu s istim provodi proces”, kazala je Vidaković. Dodala je da u protivnom, ako se ne povodi, postoji način kako se to rješava.

“Ovaj proces vode vjerovnici, to je naš novac, naš interes i interes naših kompanija i mi ćemo ga sasvim sigurno dovesti do kraja”, poručila je Vidaković.

U ponedjeljak je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić podnijela ostavku, nakon afere “Hotmail”, a u kojoj je proteklih dana objavljen dio mail komunikacije Dalić s konzultantima i odvjetnicima koji su radili na ‘lex Agrokoru’, a od kojih su neki kasnije uz velike naknade angažirani i kao savjetnici u Agrokoru.

You may also like

0 comments