Plenković ponovno najavio atak na distributere

Limitacija cijena goriva?

Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu u saborskom ‘aktualnom prijepodnevu’ kako bi država ponovno mogla limitirati cijene goriva, ako će cijene rasti i idući tjedan.

“Ukoliko imamo procjenu da će cijena idućeg tjedna rasti, mi ćemo opet limitirati sva goriva, osim premiuma“, odgovorio je premijer Miru Bulju (Most) koji je istaknuo kako Hrvatska trenutno ima najskuplje gorivo, da kod nas cijena goriva raste, dok pada cijena barela nafte.

Premijer je napomenuo da je, kad se radi o cijeni goriva, Vlada prije tri mjeseca limitirala cijene na 11, 0 i 11 kuna te držala tu cijenu dva mjeseca, čime je izbjegnut udar na građane.

Nakon toga smo prepustili stvari tržištu, primijetili smo da su današnje cijene benzina više, ukoliko imamo procjenu da će cijena idućeg tjedna rasti, mi ćemo opet limitirati sva goriva, osim premiuma, kazao je Plenković

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je u utorak da će Vlada iskoristiti sve alate koji joj stoje na raspolaganju kako bi zauzdala rast cijena energenata a da je jedan od njih i visina porez na dodanu vrijednost.

„Iskoristiti ćemo sve alate koji nam stoje na raspolaganju a jedan od njih je visina poreza na dodanu vrijednost koji je u ovom trenutku za plin 25 posto, a na struju 13 posto, dakle postoji manevarski prostor”, rekao je Ćorić uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na pitanje kako će reagirati Vlada na rast cijena energenata.

Odbacio je nagađanje da bi opskrba plina mogla doći u pitanje navodeći da je Hrvatska u odnosu na većinu europskih zemalja u specifičnoj poziciji, a to je da ima alternativne dobavne pravce.

„Izgradnjom LNG-a na otoku Krku Hrvatska je sebi priskrbila sigurnu opskrbu plinom u bilo kojem trenutku i to je nešto što nas definitivno izdvaja u odnosu na većinu”, kazao je Ćorić istaknuvši značaj tog projekta.

O rastu cijena goriva rekao je kako ohrabruje činjenica da na referentnim platformama naredni tjedni i mjeseci trebali bi donijeti stagnaciju i smanjenje cijena no, ističe, ukoliko dođe do daljnje eskalacije sve su opcije otvorene.

You may also like