Plenković: PDV ostaje isti za kruh, mlijeko, lijekove, pomagala, knjige

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade izjavio da je provedba porezne reforme jedan od bitnih i ključnih aspekata Vladinih reformskih napora, čiji su glavni ciljevi gospodarski rast i zapošljavanje.

Radi se o velikom paketu od 15 zakona, istaknuo je Plenković na početku sjednice, te naveo da je riječ o zakonima kojima se uvode novine u sustavu poreza na dohodak, dobit, dodanu vrijednost i promet nekretnina, kao i sustav doprinosa, lokalnih poreza, trošarina, posebnog poreza na motorna vozila, fiskalizaciji u prometu gotovinom, poreznog savjetništva i upravnih pristojbi.

Mijenjat će se ili donijeti novi i zakoni o administrativnoj suradnji na području poreza, o Poreznoj i Carinskoj službi te Opći porezni zakon.

“Riječ o velikom, cjelovitom paketu porezne reforme, čiji su glavni ciljevi gospodarski rast i zapošljavanje, jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, naglašenija socijalna pravednost, poticaji demografskoj obnovi, zadržavanje visokostručnih obrazovanih kadrova u Hrvatskoj, poticaji razvoju obrtništva i poduzetništva te poticaji poljoprivrednicima”, istaknuo je premijer.

O izmjenama poreza na dohodak navodi da njima “nitko ne gubi”.

“Uvažili smo u procesu konzultacija sugestije socijalnih partnera i partnera u Vladi te smo uravnotežili prijedlog s dodatnom naglašenom socijalnom komponentom”, kazao je Plenković.

“U ovoj fazi zadržavamo opću PDV-a i najnižu stopu za kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige”, ustvrdio je.

Osim spomenutog, smanjena stopa će se primjenjivati na isporuke urni i lijesova, sadnica, sjemenja, pesticida, stočne hrane, ali i za isporuku električne energije te odvoz komunalnog otpada, naveo je ministar financija Zdravko Marić.

Ugostiteljstvo i bijeli šećer idu na 25 posto PDV-a, no dodatni poticaj će ići na uvoz strojeva za poljoprivredu.

“Smanjuje se opća stopa na 18 posto za turizam, dok za sve porezne obveznike koji zarađuju do 3 milijuna kuna godišnje ide na 12 posto”, kazao je. Uvodi se paušalno oporezivanje neprofitnih organizacija, koje nisu u sustavu PDV-a, a povećava se i sam prag. Obrtnici koji zarađuju do 3 milijuna kuna godišnje, daje se maksimalna mogućnost da mogu obračunati dobit prema novčanom načelu.

Učinak promjena se procjenjuje na 370 kuna, prenosi N1.

Ukidaju se iznimke na plaćanje doprinosa na honorare koje zarađuju umirovljenici i plaćat će polovica doprinosa, koje plaćaju ostali građani. Zajedno s autorima i umjetnicima, i umirovljenici će plaćati 10 posto mirovinskog i 7 posto zdravstvenog doprinosa.

Fiskalni efekti izmjene poreza na dohodak je taj da  će 1,8 milijuna građana imati umanjene porezne obveze.

(Agencije, N1)

 

You may also like

0 comments