Home Hrvatska Plenković: Ovo je slobodna zemlja, ja nisam kriv za Ivicu Đikića

Plenković: Ovo je slobodna zemlja, ja nisam kriv za Ivicu Đikića

by Energypress.net

Premijer Andrej Plenković komentirao je oproštajno pismo Ivana Đikića, koji je obznanio da napušta Hrvatsku zbog zaštite plagijata od strane države.

“Ja sigurno nisam kriv za to, ovo je slobodna zemlja”, kazao je Plenković, upitan o Đikićevom oproštajnom pismu od Hrvatske. “Kolege u Saboru su njegove agrumente su pokušali koristiti kao svoje, ja sam raspravljao s njima a ne s njim. Meni je žao što se to dogodilo”, kazao je, dodajući da očekuje da će u svijetu dati svoj doprinos znanosti. “To su njegove odluke i ja se u to ne želim miješati”, dodao je.

Predsjednik HNS-a i potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak ustvrdio je u ponedjeljak, nakon objave uglednog znanstvenika Ivana Đikića da napušta Hrvatsku, kako je to prvenstveno pljuska predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću zbog “kukavičluka i bježanja od odgovornosti”.

“Ovo je prvenstveno pljuska predsjedniku ove Titanik Vlade zbog kukavičluka i bježanja od odgovornosti. Vladajući nisu spremni preuzeti odgovornost za ovu zemlju i na ovom primjeru se to vrlo plastično može dokazati”, ocijenio je u video izjavi predsjednik HNS-a.

Cijena toga su, dodao je, takve pljuske od najuglednijih svjetskih znanstvenika. “Ali ovdje treba istaknuti da sve što se događa u obrazovnom sektoru u Hrvatskoj u zadnjih godinu dana, od zaustavljanja kurikularne reforme, usporavanja realizacije strategije obrazovanja, pa do slučaja plagijata, u biti više nije sukob ideologija, nije sukob politika, nego sukob jednog dijela društva koji želi naprijed i drugog dijela društva koji vuče nazad”, zaključio je Vrdoljak.

Istaknuti hrvatski znanstvenik s međunarodnom karijerom Ivan Đikić najavio je u ponedjeljak potpuni prekid svih znanstvenih aktivnosti u Hrvatskoj i selidbu započetih znanstvenih projekata u inozemstvo, što objašnjava neargumentiranim optužbama koje je protiv njega uputio rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović, ali i nekim izjavama premijera Andreja Plenkovića.

 

Related Posts