Home Hrvatska Plenković oštro na Orepića zbog napada na Ustavni sud

Plenković oštro na Orepića zbog napada na Ustavni sud

by Energypress.net

Ustavni su se suci u utorak obratili predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora, Boži Petrovu, oko napada ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića na cjelokupni Ustavni sud.

“Ovaj sastav Ustavnog suda direktna je posljedica klijentelističke politike o kojoj sam govorio. Recimo, ako nekoga trebamo zaposliti u MUP-u, on mora proći sigurnosnu provjeru. A jedan član Ustavnog suda to ne prolazi. Dajte mi primjer ijedne države u kojoj netko može biti imenovan u Ustavni sud nositi tako težak teret, a da je korumpiran… Ja osobno ne vjerujem u ovaj Ustavni sud i vjerujem da je poruka koju takav sastav suda šalje najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti”, kazao je ministar Orepić u intervjuu za Globus.

Premijer je, nakon pročitanoga intervjua, pozvao Orepića na razgovor. Jutarnji list doznaje da je Plenković Orepiću dao do znanja da ministar, kao nositelj izvršne vlasti, ne smije na ovakav način komunicirati, a posebno proizvoljno prozivati cijelu instituciju i tvrditi da su prijetnja nacionalnoj sigurnosti. I to instituciju čija je ustavna pozicija takva da ih se naziva četvrtom granom vlasti, a uloga im je zaštita Ustavom zajamčenih temeljnih ljudskih prava.

Osim toga, Orepićev javni istup ima dodatnu težinu zato što nije iznio nikakve dokaze, a policija nije pokrenula nikakve postupke. “Održali smo sastanak i odlučili se pismom obratiti predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Boži Petrovu, i zatražiti njihovo očitovanje na javno iznesene stavove i napade ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića”, izjavio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović za Jutarnji list.

Odbio je iznositi bilo kakve daljnje pojedinosti iz pisma, navodeći kako će sadržaj najprije vidjeti predsjednica, premijer i predsjednik Sabora, a onda će s njime upoznati i javnost. Odluka je, kaže Šeparović, donesena jednoglasno. Šeparović kaže da su ovdje u pitanju institucije države te navodi kako ne zna ni za jedan ovakav ili sličan slučaj u svijetu – da netko, i to još član Vlade, ovako napadne jednu instituciju.

Related Posts