Plenković očekuje od Srbije da riješi pitanje Vojislava Šešelja

 Očekujemo da Srbija oštro i nedvosmisleno osudi jučerašnji incident ratnog zločinca Vojislava Šešelja i da nastavak odnosa sa Srbijom bude u kontekstu te osude, kazao je u četvrtak premijer Andrej Plenković.
Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj u srijedu je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom Filipom Stojanovićem oskvrnuo hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je članove hrvatskog saborskog izaslanstva grubo izvrijeđao.

“Najoštrije osuđujem taj Šešeljev incident”, kazao je Plenković na početku sjednice vlade. “Oskvrnuo je hrvatsku zastavu i vrijeđao saborsko izaslanstvo”.

Vlada podržava odluku predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da prekine posjet Srbiji. “Očekujem da Srbija oštro i nedvosmisleno osudi taj akt zastupnika u skupštini koji je još jednom ponovio svoju oštru i bezobzirnu retoriku i ponašanje prema Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

“Očekujemo i da nastavak dijaloga i odnosa sa republikom Srbijom bude u kontekstu njihove osude takvoga ponašanja”, naglasio je premijer.

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako kandidat za glavnog državnog odvjetnika Dražen Jelenić ima sve potrebno iskustvo za obavljanje te funkcije istaknuvši da Vlada smatra kako je riječ o kvalitetnom kandidatu i čovjeku koji ima profesionalni i ljudski integritet i koji će svoj posao, kada dobije potporu Hrvatskog sabora, obavljati savjesno, u skladu sa zakonom i nepristrano.

“Dražen Jelenić ima sve potrebno iskustvo i prošao je različite instance u sustavu DORH-a. Smatramo da je riječ o kvalitetnom kandidatu, čovjeku koji ima profesionalni i ljudski integritet i koji koji će posao glavnog državnog odvjetnika, kada dobije potporu Hrvatskog sabora, obavljati savjesno, u skladu sa zakonom i nepristrano te na taj način jačati povjerenje u pravosudni sustav RH”, rekao je Plenković na početku sjednice Vlade komentirajući prijedlog da se Dražena Jelenića imenuje glavnim državnim odvjetnikom.

Vlada je Jelenića predložila na zatvorenoj sjednici održanoj u utorak. On je trenutno prvi zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, kojemu mandat istječe 24. travnja.

Plenković je kazao i da će se Jelenić na svom poslu baviti i progonom kaznenih djela, zaštitom državnih interesa, borbom protiv korupcije te kvalitetnom međunarodnom suradnjom. Stoga očekuje da će DORH i dalje biti važna i neovisna pravosudna institucija s iskusnim državnim odvjetnikom na čelu. Plenković je zahvalio na radu dosadašnjem glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu i postignućima DORH-a u protekle četiri godine.

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je u četvrtak sa sjednice vlade i pobornike i protivnike Istanbulske konvencije o sprječavanju nasilja nad ženama na njezinu zajedničku i učinkovitu provedbu jer je ona dobra, plemenita i korisna.

Pozivam sve aktere toga procesa da smire tenzije jer hrvatska vlada interpretativnom izjavom priloženom uz Konvenciju jamči da neće doći do nikakvih problema koji bi se kosili s bilo čijim sustavom vrijednosti u pravnom i obrazovnom sustavu, kazao je Plenković.

Vlada je uvjerena u koristi provedbe ove konvencije, prije svega prema ženama žrtvama nasilja i pozvao je sve, i pobornike i protivnike, na zajedničku provedbu konvencije na što učinkovitiji način.

“Ništa se neobično nije dogodilo ni u jednoj drugoj državi koja je ratificirala IK i provodi je, pa se tako ništa neobično neće dogoditi niti u Hrvatskoj i pozivam sve da imaju povjerenja u institucije hrvatske državne vlasti”, rekao je Plenković i naglasio da je konvencija korisna i za državu i za društvo.

Plenković je o Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji govorio u uvodnom dijelu sjednice vlade komentirajući posjet glavnog tajnika te organizacije Thornbjorna Jaglanda Zagrebu u utorak.

Hrvatska će 22. svibnja u Kopenhagenu prvi put u svojoj povijesti preuzeti polugodišnje predsjedanje Vijećem Europe, paneuropskom organizacijom koja iduće godine slavi 70. godišnjicu postojanja.

Plenković je kazao kako je Jaglandu rekao da nije dobro za organizaciju poput VE da tema jedne konvencije, koja je plemenita i dobra, bude opterećena nekim drugim temema i raspravama.

“To je situacija koja stvara poteškoće i za VE i za zemlje koje ju trebaju ratificirati, u trenutku kada postoji paneuropska kampanja osobito agilnih i aktivnih aktera protiv nje, posebno u nevladnom sektoru”, rekao je premijer.

Zato će ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na sastanku u Kopenhagenu pojasniti hrvatski stav o IK, predočiti hrvatsko iskustvo u postupku ratifikacije i tražiti od cijele organizacije da razjasni ‘erga omnes’ (prema svima) što je bit te konvencije, “kako bi se ubuduće izbjegle polarizacije”.

Premijer je ponovio da će prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe biti borba protiv korupcije, decentralizacija u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave, učinkovita zaštita prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina te zaštita kulturne baštine.

Tijekom hrvatskog predsjedanja planirano je 26 događanja, koji će biti prilika za promicanje navedenih tema, promociju Hrvatske te jačanje zajedničkih vrijednosti, posebno na području ljudskih prava.

Vođa i zastupnik Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini Srbije Vojjislav Šešelj poručio je u četvrtak da će i dalje gaziti hrvatsku zastavu i prijetiti najvišim hrvatskim državnim dužnosnicima, ustvrdivši i da će zadržati zastupnički mandat unatoč pravomoćnoj haškoj presudi za ratne zločine.

Šešelj se, na tiskovnoj konferenciji u srbijanskom parlamentu, samo dan nakon incidenta zbog kojeg je izaslanstvo Sabora RH prekinulo posjet Beogradu, usprotivio i osudi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića zbog gaženja zastave RH, poručivši da će gaženje zastave i ubuduće biti dio njegovih “redovitih aktivnosti”.

“Predsjednik Srbije kaže da se ne može izvrgavati ruglu nijedna zastava – ja kažem da može, jer je pod tom zastavom iz Hrvatske otjerano 300.000 Srba. To je zastava hrvatske ustaške države”, rekao je Šešelj, objasnivši kako je gaženje zastave “bilo spontano” i ne postoje snimke.

“Pet-šest stražara je reagiralo. Otimali su zastavu iz naših ruku, hrvali se sa nama. Članovi izaslanstva (Sabora RH) čuli su kad sam im opsovao majku ustašku, čuo je i onaj Srbin među njima. Pa, čemu onda ova galama ako smo sve izmislili? Bilo bi izvrsno da smo izmislili, a budale nasjele, ali nismo”, rekao je Šešelj i upitao “zašto su se onda vratili u Zagreb”.

Nakon jučerašnjeg incidenta u parlamentu kada je, po tvrdnjama Šešelja i navodnih očevidaca o kojima su pisali mediji, ovaj osuđeni ratni zločinac psovao hrvatsko izaslanstvo, Gordana Jandrokovića i gazio državnu zastavu RH, izaslanstvo Sabora prekinulo je službeni posjet i vratilo se u Zagreb.

Ispostavilo se da radikali, unatoč jučerašnjim tvrdnjama i navodnim snimkama, nemaju nikakav video-zapis iz predvorja srbijanskog parlameta, a očitovala se i Skupština Srbije tvrdnjom da snimka ne postoji jer taj dio zgrade nije pokriven video-nadzorom. “Video nadzor tog dijela Narodne skupštine Republike Srbije ne pokriva mjesto gdje su bile postavljene zastave, jer se nalazi u mrtvom kutu u odnosu na postavljene kamere”, navode u priopćenju iz Skupštine odgovarajući na upit TV N1.

“Nevjerojatno mi je da sumnjate da se dogodilo, ali efekat je solidan – sve i da nije bilo ništa”, rekao je danas Šešelj novinarima.

On je odbacio tvrdnje premijerke Ane Brnabić da je taj incident poremetio odnose Srbije i Hrvatske ustvrdivši da ti odnosi “odavno nisu bili dinamičniji nego što su sada”.

“Mi nećemo priznati hrvatsku ustašku zastavu dok traje okupacija RSK. I dao Bog da nam se desnica ruka osušila ako ikada zaboravimo Krajinu. Tu smo zakletvu položili na grobu Ranka Vujića, predsednika SRS za Krajinu. Ali, tu zakletvu su položili i bivši srpski radikali, koji su tada bili s nama, i neka vode računa”, rekao je Šešelj.

Šešelj je rekao da su radikali zakazali miting za 6. svibnja u Hrtkovcima u 11 sati i prijavili skup te “nema razloga da ga netko zabrani”.

Istodobno, Šešelj je ustvrdio da mu, unatoč pravomoćnoj presudi MICT-a, nitko neće oduzeti zastupnički mandat. “S mojim mandatom se ništa ne događa. Tko meni može oduzeti mandat? Gdje da ga predam? Borit ću se rukama i nogama”, rekao je Šešelj, tumačeći kako se članak zakona koji odnosi na oduzimanje mandata, tiče zastupnika koji tek trebaju biti osuđeni ili koji su optuženi “a nigdje se ne kaže da se odnosi na onog koji je osuđen”.

“U presudi ne stoji da sam ratni zločinac, a ako se pokrene postupak, tek ćete vidjet šta ću raditi”, zaprijetio je Šešelj, rekavši kako “ima bujnu maštu”.

Vođa radikala rekao je kako “svi časni Srbi” podržavaju ono što je jučer napravio”. “Podržavaju što smo zgazili hrvatsku zastavu i što sam opsovao ustašku majku hrvatskoj delegaciji”, rekao je Šešelj novinarima.

You may also like

0 comments