Plenković očekuje njemačke energetske investicije u Hrvatsku

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je u Berlinu razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel gdje je dogovoreno usvajanje akcijskog plan za unaprjeđenje gospodarskih odnosa Hrvatske i Njemačke.
– Hrvatska je izrazito oprezna i nije prva u redu koja bi zagovarala promjenu granica, kazao je Plenković govoreći o mogućoj razmjeni teritorija između Srbije i Kosova o kojoj se sve više govori. Hrvatska čvrsto stoji iza toga da se nalaz Banditerove komisije mora poštivati kada se rješavaju problemi na Balkanu jer bi se u suprotnom mogla otvoriti Pandorina kutija.

Govoreći o Kosovu Merkel je kazala da podržava sve dogovore koji će dovesti do rješenja problema, ali treba imati u vidu da se ne stvore novi problemi i da se poštuje teritorijalna cjelovitost. Govoreći o ulasku Hrvatske u Schengensku zonu i mogućnosti da taj put ubrza migantska kriza kazala je da naša zemlja mora ispuniti sve uvjete. Plenković je kazao da očekuje pozitivnu evaulaciju svega što je napravljeno da Hrvatska uđe u Schengensku zonu.

Akcijski plan u deset točaka zajednički je usuglašavan između ministarstva vanjskih poslova. Plenković kaže da postoji mnogo zainteresiranih za ulaganja posebno u energetskom sektoru koji bi išli na greenfield ulaganja. Plan trebaju usuglastiti ministri vanjskih poslova, a trebao bi biti gotov kroz nekolik narednih mjeseci. Hrvatski premijer je kazao da se na sastanku govorilo i o situaciju na jugoistoku Europe posebno Boni i Hercegovini te položaju tamošnjih Hrvata. – Hrvatska očekuje potporu Njemačke za ulazak u Schengensku zonu taj cilj očekuje da će biti ostvaren do hrvatskog predsjedanja Europskom unijom 2020. godine’, kazao je Plenković.

Također je kazao da tijekom predsjedanja Europskom unijom hrvatska planira organizirati veliki summit zemalja zapadnog Balkana. Također je premijerki otkrio planove o namjeri hrvatske za ulaskom u eurozonu što je za našu zemlju važan srednjoročni cilj.

Njemačka premijerka rekla je kako je njena zemlja zainteresirana za jačanje suradnje i kako znaju da hrvatska Vlada radi na provođenju reformi, te da smatra da su te reforme dobre i za razvoj zemlje i za ljude. Istaknula je važnu ulogu Hrvatske u regiji rekavši kako je svjesna da se radi o kompliciranom susjedstvu i stavljajući poseban naglasak na situaciju u Bosni i Hercegovini i probleme sa Slovenijom.

Merkel je naglasila kako po pitanju migracija dobro surađuju s Hrvatskom koja još nije članica Schengena. – Radite odličan posao na granicama i želim vas pohvaliti, rekla je njemačka kancelarka dodajući kako će dvije zemlje zajedno raditi na jačanju eurozone.

You may also like

0 comments