Home Ekonomija Plenković o smanjenju javnog duga, novom premijeru i velikoj koaliciji

Plenković o smanjenju javnog duga, novom premijeru i velikoj koaliciji

by Agencije

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u petak u Virovitici kako je vrlo optimističan oko rezultati parlamentarnih izbora, te kako vjeruje da će HDZ biti najjača stranka koja će formirati parlamentarnu većinu.

“Jedina anketa bit će 11. rujna. Ja sam vrlo optimističan. Vidite da se HDZ sa 20 posto u lipnju podigao na situaciju praktički izjednačene izborne utakmice”, rekao je Plenković, komentirajući rezultate predizborne ankete koja zasad pokazuje (8 izbornih jedinica) vodstvo SDP-a od 5 saborskih mandata.

Dodao je kako vjeruje da će u HDZ-u biti jako zadovoljni rezultatom i kao najjača stranka u Hrvatskoj, bit će u situaciji formirati parlamentarnu većinu.

Birači imaju jednostavan izbor – da izaberu ono što je već viđeno i potrošeno i ono što je novo, pouzdano i ozbiljno, rekao je predsjednik HDZ-a Plenković, koji je u Virovitici bio na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Virovitičko-podravske županije. “Naši birači imaju jednostavan izbor pred sobom – da li žele varijantu koja je potrošena, koja je izgubila izbore 2015., Kukuriku vlast lidera oporbe, Zorana Milanovića, koji je obećao gospodarski rast, a došlo je do pada. Koji je obećao bolji kreditni rejting, a došlo je do njegova pada, obećao poboljšati ekonomsku i gospodarsku situaciju pa imate više blokiranih, gdje imate porast umjesto smanjenja duga. Ili žele ozbiljnu, vjerodostojnu politiku novoga HDZ-a kojeg ja predvodim, koji će u europskom duhu, na temelju kvalitetnog programa i ljudi voditi Hrvatsku ka konkurentnosti, novim radnim mjestima, pronatalitetnoj politici, pravnog sigurnosti i društvenoj solidarnosti, rekao je Plenković.

 Komentirajući, na novinarski upit, izjavu predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka koji je rekao da im je prihvatljiviji savez s HDZ-om nego s Mostom, Plenković je ponovio kako velika koalicija za HDZ nije opcija, i da on ide za tim da HDZ osvoji većinu. “Oni koji to žele znaju da su slabi i da im je trend silazan. Ili su mali ili su na margini i bore se za prelazak praga”, rekao je.

Predsjednik HDZ-a ističe da je ideja velike koalicije “spin”, kao i tvrdnja da postoji znak jednakosti između SDP-a i HDZ-a i njihovih lidera.

Velike su razlike između te dvije stranke, kazao je Plenković, dodavši kako vjeruje da su ih birači prepoznali i u sučeljavanju i u ukupnoj retorici. “Moj je napor bio da kompletno transformiramo političko ozračje, kulturu komuniciranja i dijalog u ovoj izbornoj kampanji. U tome sam uspio i u tom ću ustrajati. Želim eruopsku Hrvatsku koja gradi nov život svojih građana i novi odnosi sa susjedima i partnerima”, dodao je-

 Komentirajući smanjenje javnog duga Plenković je rekao kako je to bilo moguće zahvaljujući vrlo dobrom radu ministra financija Zdravka Marića, koji je nositelj HDZ-ove liste u petoj izbornoj jedinici.

Strategija upravljanja javnim dugom pokazala je rezultate. Naravno da je za to bitan gospodarski rast, ali i vrlo mudro upravljanje rashodovnom stranom proračuna što znači da su Ministarstvo financija i ostala ministarstva vodila računa kako da pridonesu smanjenju javnog duga, ocijenio je.

Uz rast od 2,8 posto u prethodnom tromjesečju to je indikator da je ova većinski HDZ-ova vlada radila kvalitetno i za to joj treba dati priznanje, naglsio je predsjednika HDZ-a.

Upitan zašto nije objavio imovinsku karticu Plenković je rekao kako će to učiniti čim se za to steknu zakonski uvjeri. “Konzultirao sam se s Povjerenstvo, ako niste ‘zakonski pokriveni’ ne možete to učiniti. Onaj koga to zanima može me slobodno pitati”.

Related Posts