Home Europska unija Plenković o presudi: Milanović ne može sa sebe skinuti odgovornost

Plenković o presudi: Milanović ne može sa sebe skinuti odgovornost

by Energypress.net

U Münchenu su u srijedu Josip Perković i Zdravko Mustač osuđeni na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Reakcije neprestano pristižu.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu u Središnjici HDZ-a. Rekao je da je presuda i osuda režima kojeg se provodio protiv hrvatskog iseljeništva.

“Osjećam suosjećanje s obitelji Đureković”, kaže Plenković, pa podsjetio na Milanovićevu odluku o prijedlogu “Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije”, popularno nazvanog “Lex Perković”.

Rekao je da je HDZ tada izašao iz Sabora i “vrlo jasno osudio takvo ponašanje Kukuriku vlade.” “Tom je politikom Zoran Milanović doveo Hrvatsku na rub kredibiliteta u EU. To jako dobro zna naš povjerenik Neven Mimica koji je vidio dokumente, i time je nepovratno narušen međunarodni kredibilitet te bivše Vlade. Vrlo smo jasno osudili sve totalitarne režime i usprotivili se politici koja je štitila upravo one koje je danas Visoki sud u Munchenu osudio. HDZ će voditi snažnu politiku zaštite nacionalnih interesa.”

“Manipulacije i laži kojima se danas koristio Milanović su neprihvatljive. Niti su ti ljudi bili dio HDZ-a, niti su davali putovnice. Providno je kako on skreće pozornost s najveće sramote svoje Vlade, lex Perković zakona, ali to mu neće proći i javnost to jako dobro zna”, kaže Plenković.

“Svi oni koji su se u jednom trenutku stavili u službu hrvatske države, kao i Perković i Mustač, jer je opstanak Hrvatske bio ugrožen, dali su doprinos. Ali, s kuta gledanja HDZ-a to ih ne amnestira od odgovornosti”, rekao je, a prenio N1.

“Milanović pokušava skrenuti pozornost sa svoje odgovornosti na druge, ali to mu neće proći”, ponovio je. “Za procesuiranje bilo kojeg kaznenog djela nadležna su državna odvjetništva i sudovi. Ključna je bila odluka hrvatskih sudova. Da se sluđala izvršna vlast, ovog procesa ne bi bilo.” Rekao je i da Milanović i SDP nude čitav niz objašnjenja o aferama.

Related Posts