Plenković: O kandidaturi sam razgovarao i sa Milijanom Brkićem

Europarlamentarac HDZ-a Andrej Plenković zasad se prvi kandidirao za mjesto čelnika HDZ-a, a za Dnevnik Nove TV je otkrio pozadinu iza svoje kandidature.

S kim u stranci ste do sada razgovarali o svojoj kandidaturi – jeste li se našli sa zamjenikom predsjednika Milijanom Brkićem? Ja sam prije svega odluku da se kandidiram za predjsednika HDZ-a donio osobno, donio sam je prije svega u konzultacijama sa svojom obitelji i s nizom kolega, stranačkih prijatelja, sa kojim sam razmotrio situaciju u kojoj se stranka našla, nakon što je izglasano nepovjerenje Vladi koju je HDZ formirao, nakon što nije uspjelo preslagivanje i nakon što je dosadašnji predsjednik dao ostavku. Naravno da sam u tom procesu razgovarao i sa zamjenikom predsjednika stranke, kolegom Brkićem. Mi smo isto godište i naravno da smo zajednički razmotrili ovu situaciju i što je najbolje učiniti za HDZ

Zašto ste istaknuli kandidaturu prije nego što je Karamarko odstupio? Moja je odluka političkog karaktera, ja sam čovjek koji iskreno govori, koji, mislim, ispravno procjenjuje situaciju. Sjetit ćete se moje odluke za vrijeme kad su bili unutarstranački izbori, prije nekoliko mjeseci. Tad sam vrlo jasno i decidirano javno rekao da je najvažniji interes, i stabilnost Vlade, i stabilnost stranke. U tom trenutku, unatoč nagovora brojnih mojih prijatelja, nisam istaknuo kandidaturu, jer sam želio dobro i stabilnost HDZ-u i Vladi koju smo predvodili. U ovim okolnostima, ja sam i na općem saboru HDZ-a, održao govor i identificirao probleme s kojima smo tad bili suočeni i rekao da je glasovanje o nepovjerenju prvom potpredsjedniku Vlade i predsjedniku HDZ-a loš signal i za Vladu i za stranku. Nažalost, ispostavilo se da sam bio u pravu. Tada sam također rekao da je za HDZ je ključno da definira u identitetskom smislu desnom centru, narodnjačkom, demokršćanskom dijelu Europske pučke strank, one obitelji gdje ovdje zajedno s kolegama radimo, najjače političke snage na cijelom kontinentu. Upozorio sam isto tako da na tom političkom prostoru, kao i u drugim zemljama Europe, vam mainstreama, da se nama u Hrvatskoj stvara alternativa na desnom centru. Zato sam rekao da moramo napraviti temeljitu introspekciju, napravit5i daljnje profiliranje stranke, biti najjača stranka u Hrvatskoj, koja će svojim identitetom i vjerodostojnošću biti privlačna i desno od nas i na političkom centru. To su moje temeljne odrednice, a moja politička odluka jučer, bila je prije svega ponukana odlukom o raspuštanju Sabora. U političkom smislu, to je ono što je bilo bitno, ovo je drugo bilo podredno, rekao je za NOVU.

Više puta tijekom dana dužnosnici HDZ – a su istaknuli da novi predsjednik mora ostati na liniji desnog centra: kamo biste vi sebe svrstali, u desni centar ili samo centar? To je jedan svojevrsni amalgam današnjih rasprava u medijskom prostoru. Dakle u jučerašnjem dnevniku nacionalne televizije, rekao sam da ja HDZ vidim kao desni centar. Svatko od nas tko je član HDZ-a, ima mogućnost privlačenja birača u različitom spektru i političkog razmišljanja, ali u svojoj biti, mi smo tu na istoj crti. Stvar je stila, stvar je retorike, stvar je na neki način i komuniciranja naših ključnih poruka. Mislim da se u programskom smislu HDZ kao državotvorna stranka, okupljajuća stranka, pomirbena stranka, utemeljena na vrijednostima kršćansko-socijalnog nauka, stranka koja ima najširu moguću bazu, stranka koja je na neki način naslonjena i na hrvatskog radnika i na hrvatskog seljaka i na hrvatskog ribara, ali i hrvatskog intelektualca i građanina, mislim da imamo mogućnost sa snažnim profiliranjem i u ekonomskom pogledu i u socijalnom pogledu, osjetljivi smo, solidarni smo i želimo uključenost, ali želimo i poduzetništvo i slobodu poduzetništva i ono što je najvažnije, odgovornost pojedinca, a istovremeno brinemo o ključnim obiteljskim vrijednostima. Dakle u tom smislu te svojevrsne dileme i spinovi, mislim da su više dio nekih internih komentara, nego bilo kakva ozbiljna prepreka daljnjem radu HDZ-a. naprotiv, mislim da imam i kvalitete koje se odnose i na sadržaj i na komunikaciju, da mogu okupljati svoje prijatelje i kolege. HDZ se sad našao u situaciji da moramo biti jedinstveni i zajedno naći novi izlaz i energiju za novu izbornu kampanju, koja slijedi za vrlo, vrlo kratko razdoblje.

Kojem načinu izbora ste skloniji? 1 čovjek 1 glas, ili izbor na stranačkoj konvenciji? Tu ja nemem apsolutno nikakvih dilema. Činjenica da statut HDZ-a, s obzirom da je on plod više amandmana tog teksta, na određeni način ostavlja opciju ili sazivanja općeg sabora, ili izravan izbor, po načelu jedan član, jedan glas. Mislim da smo dosegnuli određene demokratske standarde i promjenom statuta i izborom bivšeg predsjednika prije nekoliko mjeseci i da ne smijemo ni na koji način ili bilo kojeg razloga, odstupiti od tog standarda. Tu sam vrlo decidiran i inzistiram u političkom smislu da novi predjsednik HDZ-a, tko god to bio, mora imati puni stranački legitimitet. Samo na taj način on može snažno ući u političku utakmicu protiv naših političkih oponenata, profilirati se predstavljanjem programa HDZ-a i voditi zajedno sa svim drugim članovima stranke, na svim razinama i budućim kandidatima, stranku prema vrlo kvalitetnom rezultatu u rujnu.

You may also like