Plenković o Inicijativi triju mora, OECD-u i drugome

Iz Davosa
Premijer Andrej Plenković sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu komentirao je dosadašnje susrete s čelnicima država, velikih kompanija i organizacija, a osvrnuo se i na Inicijativu Tri mora i članstvo Hrvatske u OECD-u

Vezano za jučerašnji sastank s direktorom Applea Timom Cookom premijer Andrej Plenković rekao je da je s njim razgovarao i o porezu na tehnološke tvrtke, a i iskoristio je prigodu za razgovor o tome da Apple koji je popularan i u Hrvatskoj i kod nas dođe sa svojim dućanima, a ne franšizama i da omoguće sve usluge poput Apple TV ili Apple Music koje imaju ostale zemlje EU-a.

Najavio je da će za nekoliko mjeseci napraviti follow up sastanka. Za porez na tehnološke tvrtke kaže da postoji prostor za oporezivanje, ali da nije dobro da to dovede do novih barijernih ratova jer ako to rezultira uvođenjem protumjera SAD-a to nije dobro jer smo ključni partneri koji moraju pronalaziti rješenja.

Premijer Plenković smatra da bi se u okviru OECD-a trebalo pronaći rješenja za ovakve situacije jer je to smisao dijaloga i to bi, smatra Plenković, u ovom trenutku bilo najpametnije.  Na pitanje o članstvu Hrvatske u OECD-u i je li sa slovenskim premijerom Marjanom Šarecom razgovarao o ogradama koje Slovenija ima na naše članstvo u toj organizaciji kaže da sa Šarecom nije o tome razgovarao i nastavio da je OECD organizacija u kojoj je put u članstvo najmanje sustavan.

Na pitanje oko inicijative Tri mora kaže da nikada nije razgovarao s izabranim predsjednikom Zoranom Milanovićem o toj inicijativi, a za angažman predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kaže da je dobar.

Misli da je Hrvatskoj kao zemlji koja ima izvrsne odnose s Poljskom i Rumunjskom i da je ključno nastaviti tu suradnju jer su to sve zemlje koje love korak sa zapadnim zemljama u Europi i mi idemo u tom smjeru i misli da smo pokazali kvalitetan interes jer predsjendica je uvijek na sastanke Inicijative išla s s pojedinim ministrima.

Nastavio je da će razmotriti o uplati sredstava u fond Inicijative Tri mora kada za to dođe vrijeme. Smatra da je glavni cilj takvih inicijativa privlačenje privatnih investitora jer sve inicijative koje imaju regionalni karakter nikada neće moći biti supstitut financijskoj pomoći koju omogućuje Europska unija, Europska banka za obnovu i razvoj, Međunarodni monetarni fond itd.

Komentirajući teme o kojima se razgovara u Davosu kaže da je sad već svima usađena svijest da se ne može ići velikim porivom za stalni profit nego je potrebna i društvena odgovornost jer ako nje nema nastaje sve veći jaz između onih koji imaju i onih koji nemaju.

You may also like

0 comments