Home Politika Plenković o dnevnicama: DORH će oko ovoga imati puno posla

Plenković o dnevnicama: DORH će oko ovoga imati puno posla

by Marijan Opacak

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je pustio u promet dionicu brze ceste Zlatar Bistrica – Andraševec u duljini od 6,4 kilometara, na kojoj su obavljeni radovi u vrijednosti od 120 milijuna kuna, istaknuvši tijekom njezinog službenog otvorenja kod Bedekovčine da će ta cesta pridonijeti boljoj prometnoj povezanosti Hrvatskog zagorja.

Premijer Plenković tu je dionicu pustio u promet u pratnji ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Lovre Kuščevića. Brza cesta, kada se dovrše sve faze, povezat će Zlatar i Mariju Bistricu sa Zabokom. Premijer je brzu cestu nazvao sjevernom obilaznicom Zagreba te rekao da će značajna ulaganja Hrvatskih cesta pridonijeti boljoj prometnoj povezanosti Hrvatskog zagorja.

“Ova brza cesta značit će puno za one koji žive ovdje, ali će biti i pomoć onima koji idu prema svetištu u Mariji Bistrici. Nastavak gradnje brze ceste sve do Popovca rasteretio bi ovaj prometni pravac, a povezao bolje autocestu A4 od Mađarske do Zagreba, Varaždin s prometnicom prema Macelju. Iskorak je to u jačanju prometne infrastrukture u Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

Tom je prilikom odgovarao je i na pitanja novinara te je komentirao sumnjivu isplatu dnevnica savjetnicima u bivšoj vladi Zorana Milanovića. “To je predmet za DORH“, kazao je, a na pitanje tko treba za to odgovarati, dodao je:

“To ćemo prepustiti DORH-u, a sve što se bude tražilo od Vlade, mi ćemo učiniti dostupnima. Očito je da dnevnice, prema izjavama savjetnika, njima nisu isplaćene niti su oni bili na putovanjima. Mislim da oko ovog slučaja DORH ima puno posla”, kazao je Plenković.

Komentirao je i otvaranje državnog arhiva.

“Arhiva je predviđena normativnim planom za treći kvartal ove godine, a za to je nadležno Ministarstvo kulture koje će pripremiti novi zakon”, kazao je Plenković.

Zamoljen da komentira imenovanje Ladislava Ilčića, šefa konzervativna stranke Hrast koji je izjavio da će “muslimani koji su biološki jači preplaviti Europu”, savjetnikom za ljudska prava potpredsjenika Vlade i šefa diplomacije Davora Ive Stiera, kazao je:

“Gospodin Stier je gospodina Ilčića uzeo za savjetnika. Stier kao potpredsjednik Vlade i čovjek zadužen za koordinaciju vanjskih i europskih poslova i ljudska prava svojom će ekspertizom zasigurno imati određene kvalitetne impute u njegov rad”.

Na pitanje koje kvalifikacije ima Ilčić za imenovanje na tu funkciju, poručio je: “Odgovorio sam vam.”

 

Premijer je komentirao podnošenje žalbe viskom sudu u Švicarskoj u slučaju Ina -MOL. Premijer vjeruje u pozitivan ishod žalbe koju je Vlada podnijela visokom sudu u Švicarskoj vezano za arbitražu u slučaju Ina-MOL.

“Naveli smo niz procesnih razloga, a neki su novi za koje do sada nisu zanli da postoje ni Vlada ni pravni zastupnici. Postupak traje, mislim da su naši postupci pavno utemeljnei”, kazao je Plenković.

 

Related Posts