Plenković: Novi izbori nisu realni, iako ih neki zazivaju

Ministri koji nisu u stanju dati potporu kolegi, ne mogu biti članovi moje Vlade, rekao je premijer Andrej Plenković u četvrtak na izvanrednoj konferenciji za novinare i poručio da će HDZ ostvariti parlamentarnu većinu, a Vlada nastaviti rad, tako da prijevremeni parlamentarni izbori nisu realni.

“Ako kao predsjednik Vlade predložim Saboru odbacivanje inicijative oporbenih zastupnika i ako to stavim na glasovanje, očekujem kolegijalan stav političkih partnera i ministara u Vladi. Toga danas nije bilo i tada je prijeđena granica koja iz povjerenja prelazi u nepovjerenje. Tu za mene kao predsjednika Vlade više nema dilema, ministri koji nisu u stanju dati potporu kolegi ne mogu biti članovi moje Vlade. To je jedini odgovoran potez”, rekao je Plenković u Banskim dvorima.

Na konferenciji koja je uslijedila nakon što je na sjednici Vlade naložio da se pokrene razrješenje Mostovih ministara (Vlahe Orepića, Ante Šprlje i Slavena Dobrovića) jer su glasovali protiv prijedloga da se odbaci SDP-ov prijedlog za pokretanjem nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću, Plenković je naglasio da je u svom radu svakoga dana na apsolutno jednak način komunicirao s kolegama u Vladi, bez obzira je li riječ o ministrima koji su članovi HDZ-a, Mosta ili su nestranački.

No, naglasio je, ministri koji nisu u stanju dati potporu svom kolegi, ne mogu biti članovi njegove Vlade. “Moja politika nije politika populizma, nije politika demagogije, nije čak ni politika usmjerena na lokalne izbore. Moja politika je politika odgovornosti”, ističe Plenković dodajući da će Vlada osigurati stabilnost hrvatskih institucija i političku stabilnost vlasti, te postići političke dogovore koji će omogućiti nastavak “svega onog što je dobro”, a to su nastavak političke stabilnosti i dobrih gospodarskih trendova čemu je, kaže, pridonio i ministar Marić.

Dodao je kako nema pravnih dvojbi može li razriješiti ministre. “Kad povjerenja nema, ja ih mogu razriješiti bez supotpisa”, rekao je Plenković reagirajući na izjavu predsjednika Sabora Bože Petrova koji je rekao da je za smjenu ministara potreban supotpis predsjednika Sabora.

Novi izbori nisu realni

Bitno je, istaknuo je, da će HDZ ostvariti parlamentarnu većinu i nastaviti rad ove Vlade, a smatra da prijevremeni parlamentarni izbori nisu realni. “Mislim da novi izbori nisu realni, ako do njih iz nekakvog spleta okolnosti i dođe, ja sam za njih spreman. Sve što radim, radim s dobrom vjerom, transparentno, čistih ruku, vrlo jasno, angažiran na boljitku svih hrvatskih ljudi. To će dugoročno ljudi prepoznati, mislim da će se to vidjeti”, rekao je.

Novinare je zanimalo hoće li dio nove parlamentarne većine, ako više ne postoji partnerstvo s Mostom, biti HNS, a Plenković je odgovorio kako ima parlamentarnu većinu i bez njih. Na dodatni upit hoće li dio te nove parlamentarne većine biti HSS odgovara: “Ne možemo sada brojiti kao da su šibice. Ne bojte se, ima dovoljno”. Govoreći o odnosu s Mostom, Plenković je naglasio da je HDZ bio vrlo korektan i otvoren ustvrdivši da se dogodila situacija “u kojoj ne možemo biti u istom brodu ako jedan od partnera neće pružiti ruku drugom, i to sve prije rasprave o ministru Mariću, bez prigode da pojasni svoje stavove”.

Vlada i HDZ idu dalje

“Vlada ide dalje, HDZ ide dalje, Hrvatska ima dobru perspektivu”, kazao je dodavši da će se on u svom radu truditi da upravo tim tempom i angažmanom nastavi i u budućnosti. Ne slaže se da je Vlada talac jednog čovjeka, odnosno ministra Marića, a to je ustvrdio na pitanje novinara koji su podsjetili da je upravo on prije manje od godinu dana to poručio tadašnjem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, vezano uz rušenje tadašnje Vlade HDZ-a i Mosta. “Ja sam zajedno s drugim zastupnicima u Europarlamentu tada poslao pismo našim kolegama u Klubu HDZ-a da nije dobro rušiti vlastitu Vladu i iza toga čvrsto stojim i danas, i bilo bi mi drago da se to nije dogodilo”, kazao je.

“Moj je potez bio jedini mudar odgovoran politički potez, kao odgovor na iskaz nepovjerenja koji je došao od strane naših partnera”, dodao je te ponovio da ministri zaslužuju i raspravu i prigodu da se raspravi o meritumu stvari koji se odnosi na njihovu eventualnu odgovornost.

Uskoro će se znati tko će podržati parlamentarnu većinu

Plenković je ustvrdio da “apsolutno ima parlamentarnu većinu” te da svi koraci koje Vlada radi, program koji provodi i sve što čini od samog počeka ima puno širu podršku od potpore koju je činio trokut partnerstva HDZ-a, Mosta i zastupnika nacionalnih manjina. “To nije u pitanju i mislim da ćete to vrlo brzo vidjeti”, rekao je te ponovio da nije bila njegova ambicija niti želja da se dogodi današnja situacija, a svatko mora odgovarati za svoje poteze.

Vidjet ćete skoro tko će biti oni koji će podržati parlamentarnu većinu, poručio je i naglasio da ni on niti HDZ ni jednim potezom nisu vrbovali ili tražili prelazak bilo kojeg saborskog zastupnika u Klub HDZ-a. “Mi smo dobili 61 mandat, većinsko povjerenje birača. Moji odnosi s drugim političkim akterima temelje se na dijalogu i partnerstvu, i s te strane parlamentarna većina koja bude formirana bit će napravljena u istome duhu i istim načelima”, poručio je.

Upitan koliko u ovom trenutku “ima ruku” te tko će naslijediti Mostove ministre, odgovara da to pitanje nije hitno jer Vlada funkcionira bez obzira na razrješenje Mostovih ministara. “Kada sve odluke donesemo, sastanu se stranačka tijela, obavimo konzultacije, imat ćemo parlamentarnu većinu. A o imenima novih članova Vlade imat ćemo vremena raspravljati. To pitanje nije žurno. Vlada funkcionira bez obzira na razrješenje”, rekao je.

Plenković ima potporu HDZ-a

Plenković je ustvrdio i da ima potporu svoje stranke za eventualno novo preslagivanje ili izbore ako preslagivanje ne uspije. “A zašto mislite da nemam? Pa ja sam predsjednik Vlade i stranke koji je stranku iz pozicije u kojoj je bila prošlog lipnja doveo ovdje gdje je danas. Broj potpora ne moram pokazivati niti reklamirati. Vrlo je jasno da HDZ stoji iza svih poteza koje radim”, rekao je na upit novinara.

Smatra da eventualno preslagivanje, ovisno o tome tko će biti dio parlamentarne većine, neće biti doživljeno kao izigravanje volje birača. “Mislim da je Hrvatskoj važna politička stabilnost, nastavak reformi, nastavak programa i to je moj cilj koji ću realizirati”, rekao je.

S obzirom na izjavu čelnika Mosta Bože Petrova da je sa stajalištem Mosta o nepovjerenju ministru Mariću upoznat već tjedan dana, novinare je zanimalo znači li to da nije bio iznenađen time kako su glasali Mostovi ministri i je li već radio na slaganju nove parlamentarne većine. “Možda je iznenadilo vas”, odgovara Plenković te dodaje da je u komunikaciji s Petrovim bio “sasvim transparentan”. “Vrlo jasno sam rekao što bi značilo u hipotetskom smislu izglasavanje nepovjerenja članu Vlade od Mostovih saborskih zastupnika. To je bila naša tema. Ono što se dogodilo danas je očito neko međuoperativno pitanje”, dodao je.

Naglasio je pritom da njegovu privrženost suradnji i korektnosti pokazuju Vladina mišljenja dana u brzim, kratkim rokovima, na Mostov prijedlog mišljenja o arhivskoj građi, prijedlog zakona o HRT-u i izmjenama zakona o HNB-u. “Sve ono što smo pregovarali i što je bio dio naših političkih obveza HDZ je u cijelosti ispunio”, poručio je.

HNS neće u Vladu, ne priželjkujemo Vladu nacionalnog jedinstva

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ponovio je u četvrtak da HNS neće sudjelovati u Vladi, te da je vladu nacionalnog jedinstva ranije spomenuo kao jednu od teorijskih mogućnosti, ali ne i kao opciju koju HNS priželjkuje. “Vladu nacionalnog jedinstva spomenuli smo isključivo u kontekstu kao jednu od teorijskih mogućnosti u ovakvim trenucima, a ne kao opciju koju priželjkujemo i zazivamo”, rekao je Vrdoljak na konferenciji za novinare.

“HNS neće sudjelovati u Vladi, tisuću puta smo na to odgovorili, prestanite nas gurati u tu priču, to prelazi granice dobrog ukusa”, poručio je. Vrdoljak očekuje da će premijer Andrej Plenković u vrlo kratkom vremenu potvrditi da ima parlamentarnu većinu i bez Mosta, jer se zemlja nalazi u političkoj nestabilnosti i gospodarskoj i financijskoj krizi, koja zahtijeva odgovornost i stabilnost.

“HNS ne priželjkuje nove parlamentarne izbore, ne zato jer se bojimo rezultata, jer ćemo svoj rezultat potvrditi na lokalnim izborima, već zato što treći izbori u 18 mjeseci potpuno destabiliziraju politički sustav i ugrožavaju gospodarstvo. Hrvatska je postala žrtvom kaosa u koaliciji HDZ-a i Mosta, u trenutku koji je vrlo bitan za Hrvatsku, kada zemlji treba stabilnost, mir i neugrožavanje pozitivnih gospodarskih rezultata i rejtinga Hrvatske”, kazao je Vrdoljak.

Naglasio je kako “HNS ne želi nalikovati hijenama koje žele raskomadati neko meso”, već dati doprinos rješavanju problema jasnom političkom porukom da mu je na prvom mjestu interes Hrvatske.

Petrov: Plenković očito kreće u rušenje Vlade

Predsjednik Hrvatskog sabora i Mosta Božo Petrov izjavio je u četvrtak kako premijer Andrej Plenković činom smjene tri Mostova ministra očito kreće u rušenje Vlade, tako da HDZ drugi put u godinu dana ruši vlastitu Vladu radi nestranačkog ministra. “Andrej Plenković pokušava danas razriješiti tri minsitra Mosta iza kojih stoje rezultati – tri milijarde kuna iz fondova, započeta pravosudna reforma, obračunavanje s kriminalom u gopodarstvu, radi jednog ministra koji objektivno ne može dalje biti ministar financija jer se mora izuzimati iz financijskih odluka, što ugrožava financijsku stabilnost zemlje u trenutku kada se vodi restrukturiranje najveće kompanije u Hrvatskoj u kojoj je donedavno bio zaposlenik”, rekao je Petrov novinarima u Saboru.

Marić je odgovornost HDZ-a

Most, istaknuo je, nosi odgovornost za četiri ministra koje je predložio u Vladu. “Zdravko Marić je odgovornost HDZ-a. Mi smo tu odluku priopćili prije tjedan dana Andreju Plenkoviću, očekujući da će oni sami kao HDZ razriješiti taj problem u svome dvorištu”, istaknuo je Petrov.

Ne možemo i nećemo rušiti Vladu, ali nećemo niti podržati ministra koji objektivno ne može biti ministar financija, poručio je. Plenković je, kaže čelnik Mosta, taj koji treba odgovoriti hoće li on ovim činom krenuti rušiti Vladu. “Ja ću samo upozoriti da je sam Andrej Plenković prije godinu dana pozivao tadašnjeg predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka da odstupi da se ne bi ugrozila stabilnost zemlje”, rekao je.

Mostu je, tvrdi Petrov, stalo do istine. “Želimo raščistiti stvari u Hrvatskoj. Plenković treba dati odgovor je li on također to spreman napraviti ili će nastaviti politiku HDZ-a koja traje zadnjih 20 godina. Most će uvijek biti na braniku transparentnosti i odgovornosti prema državi”, kaže Petrov.

Upitan je li znao unaprijed za Plenkovićev manevar uzvratio je kako nije. “Ne, nisu nam ga rekli”, kazao je kratko.Na pitanje o preslagivanju Vlade odgovorio je kako će na to dati odgovor Plenković “koji treba odlučiti hoće li rušiti vlastitu Vladu”.

Za smjenu potreban supotpis predsjednika Sabora

Petrov je upozorio da Mostovi ministri danas nisu smijenjeni. “Za smjenu ministara supotpis treba dati predsjednik Sabora ili se treba povesti rasprava i glasovanje u sabornici. Dakle, predsjednik Vlade, po meni, je danas ishitrenom odlukom pokušao razriješiti, ali supotpis će dati predsjednik Sabora ili će se provesti rasprava u Saboru mogu li ti ministri obnašati svoju dužnost ili ne”, pojasnio je.

Na pitanje kada će to biti rekao je: “U za to predviđenom vremenu. Za to ćemo se dogovoriti”. U ovom trenutku Vlada nije stabilna, ali za stabilnost u ovom trenutku je odgovoran predsjednik Vlade koji je odlučio tri ministra, koja imaju iza sebe rezultate, razriješiti iz razloga što mi ne možemo poduprijeti čovjeka koji dalje ne može obnašati dužnost, zaključio jePetrov.

Nakon izjave Petrova iz Mosta se moglo čuti i kako Mostov ministar uprave i potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić danas nije bio na sjednici Vlade jer je bio na sprovodu, no on podržava Mostovu politiku pa bi i sam glasovao kao ostala trojica Mostovih ministara.

Miletić (IDS): Ne znam kome je u interesu ova destabilizacija i zašto je to Most pokrenuo

Ne znam kome je u interesu ova destabilizacija i zašto je to Most upravo sada pokrenuo, izjavio je u četvrtak predsjednik IDS-a Boris Miletić na Hinin upit kako tumači odluku premijera Andreja Plenkovića da razriješi trojicu Mostovih ministara, a kojega drži odgovornim da zadrži zdrav razum i sagleda buduće korake koji će Hrvatsku spasiti od kolapsa. “To mora napraviti premijer, jer je on išao u koaliciju s Mostom, dok druge stranke ne mogu nikako biti odgovorne za ovu političku nestabilnost”, izjavio je Miletić za Hinu.

Ustvrdio je kako ministar financija Zdravko Marić – čiji opoziv traži oporba, a Mostovi ministri nisu podržali Plenkovićev prijedlog da Vlada odbije oporbeni zahtjev – treba podnijeti ostavku ili biti opozvan ako je na bilo koji način odgovoran za situaciju s Agrokorom, najavivši da će IDS, utvrdi li se Marićeva odgovornost, glasati za njegov opoziv.

S druge strane, istaknuo je, ako Most pitanje opoziva koristi kao sredstvo kojim će destabilizirati Vladu i izazvati još jedne izbore neposredno pred turističku sezonu, “onda Hrvatska ima problem koji je puno veći od ministra Marića”.

Novi izbori značili bi potpuni kolaps države

“Zemlja se nakon debakla prošle HDZ-ove i Mostove vlade konačno počela financijski stabilizirati. Još jedni izbori značili bi potpuni kolaps države, od financija do pitanja granica. Ne znam kome je to u interesu”, naglasio je Miletić i dodao kako HDZ u slučaju novog “preslagivanja” u Saboru, odnosno sastavljanja nove vlade neće moći računati na IDS.

“Mi definitivno nećemo biti dio desne vlade, IDS je jedna od najvjerodostojnijih i najdosljednijih parlamentarnih stranaka. Naš svjetonazor je potpuno jasan, mi desnici ne pripadamo. Nažalost, često smo usamljeni u tome da osuđujemo to nacionalističko divljanje koje se događa u našoj zemlji, ali vrlo jasna poruka je ta kako IDS u desnoj Vladi biti neće”, poručio.

Upozorava kako, nakon velikih nestabilnosti u gospodarskom sustavu, dodatna nestabilnost i neizvjesnost u političkom sustavu predstavlja ono najgore što se Hrvatskoj može desiti u ovom trenutku. “Mi imamo problem s funkcioniranjem naših granica, pred nama je početak nove turističke sezone od koje svi jako puno očekuju, jer turizam čini gotovo 20 posto hrvatskog BDP-a. Imati ovakvu situaciju da se nakon parlamentarnih izbora ponovno spominje mogućnost novih izbora je nešto što za Hrvatsku zasigurno nije dobro”, istaknuo je predsjednik IDS-a.

Upitan kakav scenarij očekuje, Miletić podsjeća kako se i u susjednoj Italiji godinama događalo da su vlade “neprekidno padale”, no drži kako takva poruka nije dobra. “Ne znam što će se značajno, prema sadašnjim rejtinzima stranaka, promijeniti u političkom spektru u Hrvatskoj ukoliko idemo u nove parlamentarne izbore. No, u svakom slučaju situacija nije nimalo zavidna. Nismo jedni od onih koji samo gledaju kako rušiti, mislim da treba razmišljati kako graditi i kako činiti stabilniju zemlju, kako krenuti u gospodarski rast”, zaključio je Miletić.

Beljak: HSS neće sudjelovati ni u kakvom preslagivanju

Predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Krešo Beljak u četvrtak je, u vezi mogućeg preslagivanja u Vladi, odnosno potpore petero HSS-ovih saborskih zastupnika HDZ-u, poručio kako su vrlo jasno rekli da HSS neće sudjelovati ni u kakvom preslagivanju tog tipa. “Vrlo jasno smo rekli: HSS neće sudjelovati u nikakvom preslagivanju tog tipa”, istaknuo je Beljak u izjavi za Hinu.

Na pitanje kako komentira današnji potez predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Beljak je rekao da nema komentara jer su HDZ i Most partneri. “Oni odlučuju i sve što rade je njihova odgovornost. Ne mogu ja to komentirati”, rekao je Beljak.

“Žalosno je što se partneri ne mogu dogovoriti oko jedne određene opće stvari. Hrvatska trpi zbog toga”, istaknuo je predsjednik HSS-a.

Na pitanje tko je po njemu za to odgovoran, Beljak je rekao da su “oboje odgovorni, pa oni su dogovarali”. Podsjetio je i da je Most “dva puta izašao na izbore i dva puta koalirao s HDZ-om i dva puta je raskinuo koaliciju s HDZ-om”. “Ako je to odgovorno ponašanje političke stranke, onda ja ne znam što bi trebalo biti odgovorno. Dakle, to je politička neodgovornost. A kako će se stvari dalje odvijati, ne znam”, istaknuo je Beljak.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade naložio tajnici Vlade da pripremi odluku o razrješenju trojice Mostova ministara – Vlahe Orepića, Slavena Dobrovića i Ante Šprlje, nakon što su glasovali protiv prijedloga da Vlada odbije zahtjev SDP-a za pokretanjem povjerenja ministru financija Zdravku Mariću.

Pupovac: Podrška politici kojom će se jamčiti stabilnost Vlade

Saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je u četvrtak kako očekuje da će premijer Andrej Plenković učiniti sve da zadrži stabilnost Vlade i parlamentarne većine, te poručio da će politika kojom će se jamčiti stabilnost Vlade imati njihovu podršku.

Komentirajući potez premijera Andreja Plenkovića, Pupovac je rekao Hini da “premijer vodi računa o političkoj stabilnosti zemlje, kao i o stabilnosti Vlade”. “On je očito procijenio da je u interesu održavanja političke stabilnosti u zemlji i stabilnosti Vlade, kao pretpostavci za ostvarivanje njezinih programskih ciljeva, donijeti odluku kakvu je donio”, istaknuo je Pupovac.

U SDSS-u očekuju da će Plenković učiniti sve da zadrži stabilnost Vlade i potrebne parlamentarne većine u Saboru, a na upit može li u tome računati i na njihove zastupnike Pupovac je poručio kako je njihov interes da se održi stabilnost Vlade.

Na pitanje znači li to da će i u slučaju “preslagivanja” parlamentarne većine Plenković imati njihovu podršku Pupovac je odgovorio: “Politika kojom će se jamčiti stabilnost Vlade imat će našu podršku”.

Bernardić pozvao premijera da pokaže parlamentarnu većinu

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u povodu smjene trojice Mostovih ministara pozvao je u četvrtak premijera Andreja Plenkovića da pokaže ima li još uvijek parlamentarnu većinu u Saboru ili neka raspiše prijevremene izbore.

Nakon što je Plenković danas najavio preslagivanje parlamentarne većine i nastavak rada Vlade bez Mostovih ministara, Bernardić je na izvanrednoj konferenciji za novinare poručio da SDP u tom preslagivanju neće sudjelovati, a vjeruje da na to neće pristati ni HNS ni IDS.

SDP sasvim sigurno ne može dići ruku za vladu koja je Hrvatsku dovela drugi put u političku nestabilnost u dvije godine, rekao je Bernardić. Što se tiče HNS-a i IDS-a, istaknuo je kako ne vjeruje da će ti SDP-ovi koalicijski partneri dići ruke za “vladu pod HDZ-om”. “Mislim da HNS nije rezervna stranka HDZ-a, ali pričekajmo i dajmo vremenu da napravi svoje”, rekao je predsjednik SDP-a te istaknuo da je uvjeren da to neće učiniti ni “antifašisti iz Istre”

Odbacio je i mogućnost da SDP podrži eventualnu vladu nacionalnog jedinstva, nakon što je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio da bi bio spreman razgovarati s premijerom o takvoj opciji. U SDP-u, po Bernardićevim riječima, razmatraju i moguće pokretanje izglasavanja nepovjerenja Vladi u Saboru, no prije toga im je važno da što prije na dnevni red dođe Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću, koji je svojim potpisima podržalo 46 zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSS-a, Snage – stranke narodnog i građanskog aktivizma i HSU-a. “Hrvatska ne može niti smije biti talac jednoga čovjeka (ministra Zdravka Marića), a očito su velike interesne veze koje vežu dotičnog ministra za vladu, to su sile koje su jače od hrvatskih nacionalnih interesea, a izgleda da su jače i od samoga HDZ-a”, ustvrdio je Bernardić.

No na novinarski upit kakva je to tajna veza između Karamarka, Plenkovića i Zdravka Marića, Bernardić je rekao da je to navedeno u zahtjevu za Marićevim opozivom. Bernardić nije odgovorio ni na pitanje smatra li da je premijer interesno povezan s Agrokorom, rekavši da će na to pitanje morati odgovoriti sam premijer.

You may also like