Plenković: Nova vlada imat će četiri podpredsjednika

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u utorak ujutro kako će tijekom dana biti nastavljen rad na formiranju nove vlade i to kroz radne skupine, no iako o detaljima prijedloga njezinog ustroja koji je sinoć predstavljen Mostu nije htio govoriti otkrio je kako bi nova vlada trebala imati četiri potpredsjednika.

“Išlo bi se za određenim razdvajanjima i spajanjima resora’, rekao je Plenković novinarima ispred središnjice HDZ-a dodavši kako bi nova vlada trebala imati četiri potpredsjednika.

Osvrnuo se i na prijepornu točku Mosta i HDZ-a koja se odnosi na spor s bankama oko ‘švicarca’ rekavši: ‘Mislim da su ljudi kad se radi o konverziji zakonom već bili adresirani, sada je bitno da se zaštiti hrvatska država i hrvatski proračun. Očekujem jasan stav Ministarstva financija koje će voditi taj postupak”.

Najavio je i kako HDZ ide s cjelovitom poreznom reformom. “U prvoj fazi porez na dobit, porez na dohodak. Ideja da se smanji stopa PDV-a ići će u drugoj godini mandata, prvo na 24, a onda na 23. Siguran sam da ćemo postići dogovor s Mostom oko te teme’, rekao je Plenković uvjeren kako će se oko toga uspjeti uskladiti s Mostom. Na pitanje o potpisima HSS-a Plenković je odgovorio kako su “dobrodošli za stabilnost Vlade”.

Pregovora vodstva HDZ-a i nacionalnih manjina oko formiranja nove vlade koji su se, po neslužbenim najavama, trebali održati u utorak, ipak neće biti, a kako se može neslužbeno čuti danas se pregovara po radnim skupinama dok bi glavni pregovarači za stol trebali sjesti tek nakon što se dogovori konačna suradnja Mosta i HDZ-a.

Neslužbeno se doznaje i kako HDZ i Most razmatraju mogućnost izdvajanja sektora energetike iz Ministarstva gospodarstva što ne bi značilo i povećanje ukupnog broja ministarstava, jer bi se Ministarstvo gopodarstva u tom slučaju moglo objediniti s Ministarstvom poduzetništva i obrta.

You may also like

0 comments