Plenković: Neka konzultanti vrate naknade

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je u četvrtak u Sofiji nadležne da rasvjetle i najmanji detalj situacije oko Agrokora, rekavši da on nema što kriti i da mirno spava te predložio podizvođačima savjetnika za restruktiriranje Agrokora da vrate nagrade koje su dobili kako bi se jednom zauvijek odagnala nekakva logika profiterstva.
“Što se tiče onoga što se događalo nakon imenovanja izvanredne uprave i kasnije izbora savjetnika jedino problematično pitanje po meni je izbor podizvođača savjetnika. Ja tu pozivam sve ljude o kojima se radi, a to su ljudi sa svojim poslovnim i ljudskim integritetom neka naprave jednu gestu i neka, osim troškova i naknade koju je dobio g. Ramljak, vrate ili kompaniji ili Alix Partnersu sve ono što smatramo da je suvišno i da odagnamo jednom zauvijek bilo kakvu logiku nekakvog ili nečijeg profiterstva, koje sa mnom nema veze, niti me itko pitao, niti sam znao tko će biti podizvođači, a još manje kolike će im biti nagrade”, rekao je Plenković u Solfiji, nakon završetka sumita EU-zapadni Balkan.

“Ne dolazi u obzir da ja politički, a još manje vlada ili HDZ trpe štetu ili odgovaraju zbog takve situacije. Želim da se sve rasvjetli, da pogledamo kako je jedna uspješna priča sada iz različitih interesa, koji su politički i ekonomski, došla u situaciju da se dovodi u pitanje cijeli proces. Budući da je znam da se budim svaki dan miran, da idem spavati miran i da nemam nikakav problem, rado bih da se sve rasvjetli”, rekao je u prilično emotivnom istupu Plenković.

Istaknuo je da je cijelu svoju karijeru, svoj politički život i društveni angažman bazirao na čestitosti, poštenju i nekorumpiranosti.

“S te strane sam po ovoj temi i svim drugima kojima sam se u životu bavio miran da ne mogu biti mirniji. Molio bih da počnemo od toga, to je pod broj jedan. Drugo slušam sada poslije svega toliko generala poslije bitke, to je priča u kojoj su sada glasni akteri koji dolaze iz oporbe, iz raznih interesnih skupina, koji nastoje portretirati to razdoblje kao da je sve bilo najnormalnije, kao da imate konferenciju za novinare nakon summita, što nije bilo baš tako i treba to ponoviti da cijela javnost glasno i jasno čuje”, rekao je Plenković.

Plenković je u svom istupu iznio detaljnu kronologiju donošenja lex Agrokora, za koji kaže da nije idealan, jer se radio u brzini te da se radilo sporije ne bi se ni stiglo donijeti takav zakon prije propasti Agrokora.

Rekao je da su se razmatrale sve moguće opcije, da se radilo u vremenskoj stisci nakon što su počele pristizati informacije o problemima Agrokora, padu njegova rejtinga i nemogućnosti da dobije kredit od 100 milijuna eura. “Počele su pristizati informacije o ozbiljnoj prijetnji stečaja Agrokora, kada je naš tadašnji partner Most, na gotovo usplahireni način u osobi Bože Petrova, koji je stalno dolazio s time da će sve propasti, da moramo nešto hitno napraviti”, rekao je Plenković.

Rekao je da je u manje od dva mjeseca iznjedren zakon o izvanrednoj upravi, ponovivši da je za to angažiran dio vanjskih stručnjaka, od kojih je neke predložio Most. “Most je dao predstavnike u tu skupinu, to moraju reći i neka to kaže g. Petrov koji točno zna. Možda (Nikola) Grmoja ne zna, bilo bi dobro da mu to Petrov kaže, to je vrlo važno”, kaže Plenković.

“Da smo u tim trenutcima javno objavili da mi radimo na zakonu jer će sve propasti, mi sto posto ne bismo stigli donijeti taj zakon”, dodao je.

Kao najvažniju činjenicu u svemu Plenković navodi odluku Ustavnog suda da je lex Agrokor u skladu s ustavom te da je taj zakon prije nekoliko dana ušao i u europsku pravnu stečevinu. “To je za mene najbitnije da je zakon u skladu s ustavom, što je potvrdio Ustavni sud. Drugo što je bitno da je praktički ovoga tjedna taj zakon postao dio pravne stečevine EU-a, uvršten je u uredbu koja govori o insolvencijskim pravnim propisima na razini EU-a i taj je zakon na prijedlog Hrvatske unutra. Dobili smo dakle potvrdu i međunarodnu legitimaciju kvalitete toga zakona”, rekao je premijer.

“Ono što mi je krivo i žao je da se sada nakon što je ogroman problem, slom Agrokora, spriječen, bavimo problemima, koji su iz kuta medija vjerojatno ozbiljni, ali su manje ozbiljni nego da nismo napravili ono što smo napravili. Stoga želim da se sve rasvijetli”, rekao je.

Rekao je da je ovoga tjedna prvi put čuo da je postojala nekakva skupina Borg. “Ja sam prvi put ovoga tjedna čuo da postoji nekakva skupina koja se zove Borg. Nisam išao za tim, niti me je zanimalo, niti je bitno jer smo ostvarili cilj. Budući da smo konzultirali različite ljude izvan sustava, koje je konzultirala potpredsjednica vlade (Martina) Dalić, odlučili smo s obzirom da ih je bilo puno i da nije bilo formalnih odluka o radnim skupinama da se to pitanje ne komunicira. Ono što se meni čini da je problematično je samo činjenica da su neki od njih kasnije bili angažirani na drugačiji način. Meni je sada žao i da sam to tada znao i da me se pitalo, oni su se svi trebali zaposliti u Agrokoru i stvar bi bila riješena i nikakvog problema danas ne bilo, niti bih imao osjećaj da mi se napada integritet”, rekao je Plenković.

Rekao je da se korespondencija elektroničkom poštom koja se ovih dana objavljuje prezentira na način da nekoga dovode u sumnju. “Ja to ne dam. Nema nikakve sumnje da ako imate izvanredne okolnosti, da morate tražiti izvanredna, učinkovita i brza rješenja”.

Rekao je da su troškovi konzultacija u restrukturiranju velikih tvrtki svugdje u svijetu vrlo visoki, da su u slučaju Agrokora u usporedbi s tim manji, iako su i dalje visoki.

Ponovio je da hrvatski proračun zbog Agrokora nije imao nijedne kune štete.

Dodao je da se “mix političkih ciljeva oporbe, interesnih skupina i svih mogućih aktera da se ovaj proces sruši, sada fokusira na dodatni pokušaj destabiliziranja vlade”. “Ponavljam, niti sam imao koristi, niti sam bio sretan što je baš moju vladu zapalo da svaki zaostali problem iz hrvatske tranzicije dođe na stol moje vlade. Mi smo riješili problem Agrokora. Ne želim radi sebe da mi sjenu na ovaj proces bacaju detalji o nečijim konzultantskim naknadama”, rekao je Plenković.

Šef najveće oporbene stranke, SDP-a, Davor Bernardić ponovno proziva premijera zbog političke odgovnornosti i traži nove izbore.

“Danas se predsjednik Vlade opet pravdao da nije znao i da zato, kaže, nije kriv. Sve da i nije znao, a znao je, podsjećam ga da je, kao predsjednik Vlade koji stoji iza lex Agrokora, odgovoran i zato mora snositi posljedice. Stoga, izbori odmah!”, napisao je Bernardić na Twitteru.

 

You may also like

0 comments