Plenković ne želi dopustiti hajku na svoje ministre

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako se zasad ne može govoriti o objektivnoj odgovornosti ministra Milana Kujundžića u slučaju Mattea Ružića, poručivši kako neće dopustiti hajku na ministra, a o situaciji u Uljaniku rekao je kako Vlada čini sve kako bi se održala hrvatska brodogradnja.
“Temeljito sam s ministrom (Milanom Kujundžićem) u četvrak prošao inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva. Iz onoga što sam ja tu vidio ne može se govoriti o nekoj objektivnoj odgovornosti koja bi dotaknula ministra”, rekao je premijer u Divuljama, gdje se nalazi u posjetu Centru za koordinaciju, vođenje i gašenje požara.

Odgovarajući na pitanje novinara ima li ministar Kujundžić i dalje njegovu potporu, Plenković je istaknuo kako se o konkretnom slučaju može govoriti tek nakon što Zavod za sudsku medicinu donese cjelovito izvješće o uzrocima smrti, napomenuvši kako ministar “naravno da radi svoj posao”.

“Ministar radi svoj posao. Ono što ću se u svakom slučaju zalagati kao predsjednik Vlade, i politički, i kao čovjek, je da ne dopuštam hajku na ljude, u ovom konkretnom slučaju na ministra, jer za to u ovom konkretnom slučaju, prema svemu onome što je meni dostupno kao informacija, nema razloga”, ustvrdio je. Upitan za komentar činjenice da još uvijek nitko nije službeno kontaktirao obitelj, Plenković je kazao kako je to stvar Ministarstva zdravstva, ali tek nakon što se vide rezultati obdukcije.

Istaknuo je kako je hrvatski sustav komparativno s Europom “u nekim segmentima i kvalitetniji i bolji”, iako ima i elemenata za poboljšanje, te pozvao da se kod donošenja zaključaka ubuduće prvo utvrde činjenice, umjesto da se dopusti prostor dezinformacijama. “Ajmo malo fakte najprije utvrditi, objektivno sagledati situaciju, pričekati nalaz Zavoda za sudsku medicinu i nakon toga donositi meritorne, argumentirane odluke, a ne na buku donositi zaključke koji nisu utemeljeni na činjenicama”, rekao je premijer.

Na pitanje što će biti s Uljanikom, Plenković je kazao kako je Vlada u potpunosti angažirana – i Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija – u pogledu programa restrukturiranja, i to u komunikaciji s Europskom komisijom, ali da je to dugoročno prije svega odgovornost uprave, vlasnika, pitanje pronalaženja strateškog partnera i održivog poslovanja, “Dok smo mi ovdje, ministri (Darko) Horvat i (Zdravko) Marić zajedno s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak gledaju na različite aspekte kako se može u ovom trenutku premostiti ova kriza likvidnosti koja postoji”, rekao je, istaknuvši kako će njegova vlada “učiniti sve da održimo hrvatsku brodogradnju i da pomognemo sukladno onome što zakoni, a i europski propisi dopuštaju”.

Podsjetio je da su provedene izmjene Zakona o predstečajnoj nagodbi, te da je Vlada Uljaniku u siječnju dala jamstvo u visini 96 milijuna eura. “Bilo bi dobro da to isto osvijeste oni koji kritiziraju, da nije bilo tih jamstava, pitanje je kako bi Uljanik funkcionirao proteklih sedam-osam mjeseci”, rekao je premijer.

Na pitanje kako komentira tvrdnju malih iznajmljivača da je paušalni porez na dohodak atak na njih, Plenković je ponovio kako se prema svim analizama čini da su davanja “otprilike primjerena onome što su prihodi”, s obzirom na visoki postotak iznajmljivanja i odlične rezultate. “Smatramo da tu treba biti pravičan, da treba imati određen balansiran pristup onome što su prihodi, onome što su davanja kroz godinu”, rekao je premijer.

Osvrnuo se također i na pitanje odluke o integraciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Ministarstvo unutarnjih poslova, u sklopu šire Vladine odluke o racionalizaciji državne uprave, što će, kako je rekao, pridonijeti većoj učinkovitosti. “Dakle, neće nestati aktivnost DUZUS-a. Na taj način, mislimo da bi se koordinacija i učinkovitost dodatno povećala. To ni na koji način ne minimizra doprinos i požrtvovnost ljudi koji rade u DUZUS-u”, istaknuo je.

You may also like

0 comments