Home Hrvatska Plenković najavio brzi razgovor s Brkićem

Plenković najavio brzi razgovor s Brkićem

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Ženevi da je samo nakratko vidio optužbe da je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić svojedobno odavao informacije o policijskim istragama, najavio je da će provjeriti o čemu se radi i popodne se sastati s Brkićem prije sastanka predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]”Samo sam nakratko vidio taj članak, nisam se stigao detaljno o tome informirati. Provjerit ću, naravno, i s njim kada dođemo u Zagreb. Meni je to prva vijest i teško mi je u ovom trenutku detaljnije komentirati”, izjavio je u Plenković u Ženevi, gdje je sudjelovao na sastanku u organizaciji Svjetskog gospodarskog foruma o strateškom dijalogu o zapadnom Balkanu.[/vc_column][/vc_row]

Tjednik Nacional u najnovijem broju objavio je članak u kojem piše da je Milijan Brkić 2011. godine, tada zamjenik ravnatelja policije, odavao podatke o istragama o elitnoj prostituciji. U to je vrijeme ministar unutarnjih poslova bio Tomislav Karamarko, koji će kasnije postati predsjednik HDZ-a.

Nacional je objavio dijelove policijskog izvješća po kojem je Brkić osobno odao tajnu istrage toga slučaja.

Na upit kolike ove afere štete stranci, Plenković je rekao da je to u ovom trenutku “teško procijeniti”. “Ono što je važno jest da se mi kao stranka i kao vlada bavimo najvažnim temama za Hrvatsku, a to su gospodarstvo, rješavanje naslijeđenih problema hrvatske ekonomske tranizcije. To je ono što je meni prioritet, održati stabilnost, jasno pozicionirati HDZ na desnom centru kao najodgovorniju stranku koja ima snagu rješavati probleme”, rekao je Plenković.

“Međutim, isto tako moramo voditi računa o tome da su sve moguće afere, bilo što se što se odnosi na stvari koje treba rasvijetliti, moraju rasvijeltiti do kraja”, rekao je.

Na upit smatra li da bi se i Brkić trebao obratiti javnosti po ovom pitanju, Plenković je rekao da će i o tome biti riječi danas popodne. “Vidjet ćemo, danas popodne imamo predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a. Vjerujem da ćemo se vidjeti prije toga i da ćemo razgovarati”, rekao je predsjednik vladajuće hrvatske stranke, dodavši da će i mogući medijski istupi biti tema.

Plenković je dodao da mediji rade svoj posao, objavljuju određene informacije te sve što čuje prvo provjeri, analizira i onda donosi sud.

Curenje informacija smatra nedopustivim. “U svakom slučaju, nije nikako dobro da cure informacije iz sigurnosnog sustava. Mislim da čelnici tih institucija, ministar Božinović, moraju napraviti sve da se to otkrije. Nedopustivo da se na taj način kompromitira rad rad državnih institucija koje imaju zadaću raditi po zakonu, samostalno, neovisno i bez bilo kakvih upliva na njihov rad, a kamoli da se zlorabe informacije koje mogu dovesti do do neispunjenja cilja pojedinih istraga”, rekao je.

[quote_box name=””]

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras u utorak je, komentirajući navode da je Milijan Brkić organizatorima elitne prostitucije odavao informacije o policijskim istragama, rekao kako svjedočimo ratu unutar HDZ-a koji se odvija pred očima javnosti, poručivši da to najstrože treba osuditi te raspravu o tome preseliti u Hrvatski sabor.

Na pitanje očekuje li od institucija da provjere je li točno da je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić 2011., dok je bio na poziciji zamjenika ravnatelja policije, organizatorima elitne prostitucije dijelio informacije o policijskim istragama, a što je objavio tjednik “Nacional”, Maras je rekao da je ovakva vrsta rata, izbacivanja informacija i njihovih korištenja da bi jedni druge diskreditirali u javnosti – neprihvatljiva za Hrvatsku.

“Pogotovo je neprihvatljivo kada se radi o stranci koja je na vlasti, i kada se radi o najvišim državnim dužnosnicima. Najoštrije osuđujem tu vrstu rata koja smanjuje povjerenje građana u institucije i pridružujem se inicijativi koja je jedina moguća da građani vrate povjerenje u institucije – a to je da tu raspravu preselimo u Sabor, da se osnuje istražno povjerenstvo i raščistimo što se dešavalo”, ustvrdio je Maras.

Rekao je i kako od HDZ-a traži da to ne stopira kao što je stopirao Istražno povjerenstvo oko Agrokora. “Ovakva zemlja kakvu promovira HDZ gdje se obavještajno podzemlje koristi za unutarstranačke obračune tjera ljude iz Hrvatske. To nije moderna, normalna, progresivna europska zemlja. To je zemlja moralne kaljuže u kojoj mi ne želimo živjeti. Na žalost, HDZ uvijek promovira takvu vrstu obračuna i vladanja kada je na vlasti”, ocijenio je Maras.

Rekao je da u Hrvatskom saboru postoje dva tijela – jedno je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i drugo je Povjerenstvo koje može dobiti i raščistiti sve oko tog slučaja. “To je ono što bi HDZ trebao napraviti”, poručio je Maras te se upitao podržava li HDZ ovu inicijativu jer građani žele odgovore, ne žele čekati naslovnice svaki dan da bi saznali kako se HDZ-ovci obračunavaju jedni s drugima preko obavještajnog podzemlja i informacija koje im ne bi trebale biti dostupne.

“Tu je sada očito obračun između Karamarka i ovog dijela HDZ-a koji je bio u mandatu do Vlade gospodina Oreškovića i jednog drugog dijela HDZ-a. Ali, ono što je nedopustivo da se koriste metode koje nisu dopuštene, odnosno da to ne rade institucije nego oni dolaze do informacija i koriste ih na način na koji to njima odgovora”, rekao je Maras na konferenciji za novinare.

[/quote_box]

Related Posts