Plenković: Most više nije dio moje Vlade

Nakon podrške Predsjedništva HDZ-a šef te stranke i premijer Andrej Plenković u Saboru je dobio i podršku Kluba HDZ-a. Počeli smo prikupljati potpise. Imat ćemo dovoljno potpisa za sve, kazao je Plenković u izjavi novinarima u Saboru nakon sjednice Kluba HDZ-a i dodao da očekuje da će dobiti i Hasanbegovićev potpis. “Ne smije biti zamjene teza, Vlada funkcionira”, poručio je premijer.

“Nepovjerenje je krenulo iz MOST-a. Ja kao predsjednik Vlade nemam tu dilema ni izbora, ne može Vlada kao kolegijalno tijelo funkcionirati bez povjerenja, ljudska kolegijalnost je nužna. Vrlo jasan mandat imam da dogovorim novu parlamentarnu većinu koja će omogućiti nastavak rada Vlade i ostvarivanje svih naših ciljeva. Ako se slijed događaja razvije na način da bi to značilo nove izbore, svi članovi kluba spremni su na nove izbore”, ponovio je Plenković.

“Smatramo da smo u ovom odnosu bili u dobroj vjeri i iskreni. Danas na Vladi nakon točke 5 smo usvojili tri mišljenja na MOST-ove prijedloge zakona. Što se tiče mene, mi smo moralno i politički na najvišoj razini kolegijalnog duha. Da sebi tražim zamjerku, ne mogu je naći”, uvjerava Plenković.

Ponovio je da “Marić predano i uspješno radi svoj posao, a nije dobio šansu ni reći što misli”. “To je granica koja znači kraj suradnje koja je bila do sada. U HDZ-u se već počelo skupljati potpise. Imat ćemo dovoljno potpisa za sve, za što god hoćete. Zlatko Hasanbegović se također suglasio s odlukom predsjedništva i kluba”, kazao je šef HDZ-a i dodao: “HDZ sad mora pokazati koheziju, lojalnost i odgovornost. To očekujem od svih zastupnika, ali osobito najviših dužnosnika”.

Plenković je opetovao i svoj stav da je situacija oko toga jesu li MOST-ovci članovi Vlade ili ne posve jasna: “Trojica MOST-ovih ministara više nisu pravno ministri. Hrvatski ustav i propisi su jasni, onaj tko ima mandat za sastavljanje vlade, on bira ministre. Išao sam predsjednici s potpisima, pa otišao u Sabor, predstavio ministre i dobio potporu. Ako ja, koji sam dao povjerenje ministrima, dođem u situaciju da ministri koje sam ja izabrao izglasavaju nepovjerenje svojem kolegi, onda tu nema dileme. Oni više nisu ministri moje vlade”.

“Bilo kakve spekulacije su suvišne. Nema propisa koji traži supotpis ili odluku Sabora. Mi idemo sad na novu parlamentarnu većinu, a to sigurno znači i novog predsjednika Sabora”, kazao je Plenković, koji se osvrnuo i na Grmojine optužbe: “Ta vrsta apsurdnih izjava ne da nije utemeljena, nego koja je bila reakcija Vlade? Jesmo li spašavali jednog čovjeka, jednu obitelj s kojom smo ja, mi povezani na bilo koji način? Tri puta sam u životu vidio Ivicu Todorića. Sistemsku kompaniju smo rješavali, nismo generirali paniku u društvu, nego samo rješavali sistemski stvari. Formirali smo zid oko kompanije, došli u poziciju da dođe svježa likvidnost, hrvatske banke odlučile su dati novac u ovakvim uvjetima jer su poklonile povjerenje potezu hrvatske vlade. Da li smo si dali vrijeme da riješimo, jesmo. … Tko je za to zaslužan, oni s kiselim kupusom ili onaj koji govori da se nije na vrijeme reagiralo … Bilo je prioritetno riješiti sistemsko pitanje i to smo učinili uz potporu Mosta”.

“Ako se pokaže, ako otkriju revizori da je bilo nešto protuzakonito, naravno da netko mora za to odgovarati, ali to nije demagoška, nego odgovorna politika i to je poanta odgovornog europskog ponašanja. Politika je ozbiljan posao, sve to košta, ja sam zadnji koji bi se kockao s time da idemo na izbore zato jer se mi nešto nismo dogovorili, ali sam svjestan da nam u ovakvim trenucima treba stabilna vlada”, zaključio je Plenković.

Kako neslužbeno doznaje N1 televizija, premijer Andrej Plenković već je poslao zahtjev kojim od predsjednika Sabora Bože Petrova traži potpis o razrješenju ministara Slavena Dobrovića, Vlahe Orepića i Ante Šprlje.

Petrov je zahtjev već dobio na svoj stol, no kako doznajemo ne planira ga supotpisati, već misli s njime otići na Ustavni sud. Petrov bi se uskoro mogao i ponovno obratiti javnosti.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković na sjednici je Vlade odbacio sve kritike na račun ministra financija Zdravka Marića. Ministri iz kvote Mosta, Vlaho Orepić, Slaven Dobrović i Ante Šprlje jedini se nisu složili s tim i premijer je zatražio njihova razrješenja.

“Meni ne preostaje nego vjerovati da Plenković ima većinu, ako tvrdi da ima dovoljan broj ruku, ne vjerujem da bi netko krenuo rušiti vlastitu Vladu. Vidjet ćemo tko će biti bolji trgovac Plenković ili Karmarako”, kazao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja za N1 televiziju.

“Plenković je odlučio rušiti vlastitu Vladu kako bi sačuvao nestranačkog ministra Marića koji je u sukobu interesa, to je sigurno. Da je u sukobu interesa to je potvdio jer se Marić izuzeo od donošenja svih ključnih odluka oko Agrokora koje je preuzela ministrica Dalić”, kazao je Grmoja i dodao: “Mene zanima tko je ta nova saborska većina”.

Novu krizu vlasti izazvanu razrješenjem Mostovih ministara Orepića, Šprlje i Dobrovića u Saboru je komentirao i predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

“Želim reći da Živi zid neće sudjelovati u preslagivanjima niti lijevo niti desno, nisti s SDP-om niti s HDZ-om. Mi imamo odgovrnost prema svojim biračima, držat ćemo se svojih stavova prije izbora. Ostajemo u oporbi i bit ćemo konstruktivna oporba”, kazao je Sinčić koji smatra da bi bilo loše da treći put u dvije godine idemo na izbore jer bi to bio veliki trošak. Ako bi se na nove izbore ipak išo, Sinčić tvrdi da Živi zid nikad niej bio jači i spremniji.

Dodaje da ih nitko nije kontaktirao za preslagivanje i da bi takvo nešto bilo “suludo jer je poznat stav da je Živi zid nepotkupljiv i da nisu oni koji se prodaju za sitniš. Sinčić je govorio u ime svoje stranke, a sastanak koalicije najavio je za večernje sate. “Odgovorni smo prema našim biračima i vjerujem da će naši partneri ostati isti. Zadnje dvije godine svjedočimo mnogim presedanima i teško je predvidjeti što će se dogoditi. Ovo je najbolja klima za političku trgovinu i to je jako loše. Scenariju preslagivanja dajem 60 posto, a novim izborima 40”, kazao je.

Ako na saborsku raspravu dođe pitanje ministra Zdravka Marića, ali i Mostovih ministara, Živi zid bit će protiv svih.

“Marić je u Vladu došao po zadatku, da progura ratni plijen Todorića. Mijenjao je zakon o faktoringu da sakrije muljažu, zakon o računovodstvo… Tko zna što još, nikad nije imao našu podršku niti će je imati. A glasat ćemo i protiv Mostovih ministara. Most je dvije godine tolerirao stvaranje tragedije”, navodi Sinčić.

Ivan Lovrinović njihov je kandidat za gradonačelnika Zagreba, a ako bi on išao u preslagivanje s Plenkovićem, Živi zid tražit će novog kandidata, napomenuo je Sinčić.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković na sjednici je Vlade odbacio sve kritike na račun ministra financija Zdravka Marića. Ministri iz kvote Mosta, Vlaho Orepić, Slaven Dobrović i Ante Šprlje jedini se nisu složili s tim i premijer je zatražio njihova razrješenja.

Iz izjave bivšeg HDZ-ovog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da se iščitati da je upitna njegova podrška premijeru Andreju Plenkoviću. Nakon što je premijer Andrej Plenković jutros samouvjereno kazao kako ima većinu u Saboru i bez Mosta i HNS-a, Zlatko Hasanbegovć se nije izjasnio hoće li podržati premijera Plenkovića.

Za Plenkovićev današnji potez o razrješenju trojice Mostovih ministara kazao je da je to “premijerova osobna odluka”. “Stvar je vrlo jednostavna, ili će se pronaći nova parlamentarna većina ili se ide u nove izbore. Moja odluka o tome će se donijeti kada se vidi tko će činiti tu većinu i pod kojim uvjetima”, kazao je Hasanbegović.

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, Bruna Esih najavila je da neće podržati Plenkovićevu većinu. “Moju ruku takvi neće dobiti. Hrvatska je umorna od oktroiranih vladara. Vrijeme je za nacionalno odgovornu, beskompromisnu, suverenu političku reakciju”, kazala je Bruna Esih.

You may also like