Plenković komentirao Webera, Marakeš i Todorića

Hrvatski premijer, predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković nalazi se u Helsinkiju, gdje je na kongresu EPP-a za kandidata za europske izbore izabran Manfred Weber. Plenković je komentirao i događaje u Hrvatskoj.
Što se tiče pobjede Manfreda Webera, za kandidata EPP-a za europske izbore u svibnju 2019., Plenković je rekao da je riječ o čovjeku koji je “odličan prijatelj HDZ-a” i da će se u narednim mjesecima Nijemac posvetiti svim strankama unutar EPP-a. “Ono što sam ja obećao je pobjeda HDZ-a na europskim izborima, da ćemo osvojiti najmanje 40 posto mandata od 12 hrvatskih zastupnika”, kazao je Plenković.

Što se tiče marakeškog dokumenta, podsjeća da je neobavezujući i da je po njemu solidan. Ministarstvo vanjskih poslova o dokumentu će izvijestiti Vladu, a Vlada će, kaže, kao informaciju uputiti ga u Sabor. Dokument se, kaže, treba demistificirati: ” Ne vidim zašto izaziva histeriju i prijepore s obzirom da nije obavezujuć.” Tko će ići u Marakeš, nakon što je predsjednica Grabar-Kitarović odustala, za sad se ne zna. “Vidjet ćemo tko će ići u Marakaš, poziv je išao direktno predsjednici”, kazao je.

Potvrdio je da se nije čuo s predsjednicom. “Nema kakofonije što se tiče Vlade, što se tiče promjene stava, on se dogodio kod predsjednice”, kazao je. Na pitanje naše reporterke Ivane Dragičević kako će se naglasci s kongresa iz Helsinkija, istaknuta je borba protiv populizma i ekstremizma, primijeniti u Hrvatskoj, Plenković je odgovorio da je to sve ono što on radi od kada je preuzeo HDZ: “Jedno čvrsto sidrenje HDZ-a”.

Da je na dobrom putu, kaže, potvrđuju i ankete, pa i današnji CRO demoskop, prema kojem raste podrška HDZ-u. “Nećemo podilaziti onima koji su na krajnjem spektru i koji ne pridonose napretku hrvatskog društva već ga vuku natrag”, poručio je.

Plenković nije želio komentirati izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj: “Mislim da sam cijeli svoj stav o toj temi jasno rekao s obzirom da je riječ o pravosudnom pitanju kojeg neću komentirati, kao što nisam ni do sada.”

You may also like

0 comments