Plenković komentirao pravosudni sustav u slučaju Agrokor

Premijer Andrej Plenković, odgovarajući na pitanja novinara nakon izlaganja na konferenciji “Hrvatska kakvu trebamo – poljoprivreda za 21. stoljeće”, komentirao je izjave bivšeg ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića koji je rekao kako je on tražio uoči lokalnih izbora zaustavljanje istraga protiv Ivice Todorića.
Plenković je naglasio da je bio dovoljno jasan na otvorenim sjednicama Vlade. I kao političar i kao pravnik odvajam politiku stranke i izvršnu vlast od djelovanja policije, DORH-a i pravosuđa. Očekujem da istu percepciju uloge policije i DORH-a imaju oni koji su obnašali dužnost ministra unutarnjih poslova, a koji su u trenutku kad su ostali bez te dužnosti, pozivali narod na ulice, rekao je premijer. Upravo u tome vidi da kod nekih nema percepcije potpune neovisnosti rada policijskih tijela. Moja poruka je jasna, konstantna, neovisno o kome je riječ, dodao je Plenković.

Na pitanje hoće li tužiti Orepića, rekao je kako bi to mogao raditi svaki dan. Kad sam se odlučio baviti javnim poslom, onda ću to trpjeti na svojim leđima, rekao je Plenković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu kako je cilj vladajuće većine jasan – izabrati suce Ustavnog suda, ali ne žele to povezivati s osnivanjem istražnog povjerenstva za Agrokor koje, naglasio je, treba raščistiti sve vezano uz taj koncern, a da se pritom ne ide u “jeftinu politizaciju”.

“Želimo osnovati istražno povjerenstvo i vodimo računa da ono, kada bude osnovano, ni na koji način ne utječe na istragu koju provodi DORH, kao ni da se ovo pitanje koristi za političke obračune”, kazao je Jandroković novinarima u Saboru.

Naglasio je kako je želja HDZ-a i Vlade da se ispita sve vezano uz Agrokor, napominjući da je Vlada osigurala dodatnih pet milijuna kuna za rad DORH-a. “Da ima bilo kakvih razloga da se to zataškava, to se ne bi učinilo. Naš je interes da se sve oko Agrokora raščisti da se vidi tko su odgovorne osobe, a da se pritom ne ide u jeftinu politizaciju”, poručio je.

Upitan je li točno da istražno povjerenstvo ne bi počelo s radom prije 15. studenoga, Jandroković je odgovorio da se o tome još razgovara s kolegama iz oporbe.

Istaknuo je kako to ne znači da zna da će DORH do polovice studenoga pokrenuti istragu, dodavši da mu je poznato da se provode istražne radnje te se čeka izvješća revizije, ali mu nije poznato kakav će biti konačan ishod.

Nije htio odgovoriti zašto vladajući traže da povjerenstvo s radom počne tek 15. studenoga, uz obrazloženje da se o tome razgovara i da ne želi nikakvim izjavama naštetiti kvaliteti tih razgovora, jer vjeruje da se u normalnoj atmosferi može doći do zadovoljavajućeg ishoda za sve zainteresirane.

Jandroković je rekao i kako se nadao da će Sabor danas glasovati o sucima Ustavnog suda jer, naglasio je, nema nikakvog razloga povezivati izbor ustavnih sudaca s istražnim povjerenstvom za Agrokor, kako to čini SDP. “Ona strana koja to pokušava povezati čini grešku”, kazao je.

Mostov zastupnik Tomislav Panenić, potaknut slučajem obiteljskog nasilja požeškog župana Alojza Tomaševića, pozvao je u srijedu u Saboru premijera Andreja Plenkovića da”zatraži od tajnice da napiše rješenje i razriješi tu situaciju”, dok ga je predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao da u Saboru predstavi izvješće o radu Vlade.

“Nadam se da se župan ohladio i da može mirno donijeti odluku koju javnost od njega očekuje”, kazao je Panenić komentirajući slučaj privođenja HDZ-ova župana Tomaševića. Naglasio je pritom važnost prevencije od nasilja u obitelji.

“Ne može biti izgovor da se e-mail negdje zaglavio u tajništvu”, ustvrrdio je osvrnuvši se na tvrdnje Tomaševićeve supruge da je o nasilju e-mailom upozorila premijera Plenkovića.

Istaknuo je i da kod nasilja u obitelji ne može stranka biti na prvom mjestu. “Pitam se zašto je raspušten županijski odbor HDZ-a, po kojem kriteriju a da to nije pravomoćna presuda. Svima nam je žao što je toga došlo. To nije dobro za županovu suprugu, ali ne vidim kako će to biti loše za župana jer njegov mandat i dalje traje , nema ostavke”, kazao je Pananić.

Aludirajući na Plenkovićevu izjavu kada je na Vladi sličnim riječima smijenio Mostove ministre, predložio je premijeru da “naloži tajnici da napiše rješenje i razriješi situaciju”.

Željko Reiner u ime Kluba zastupnika HDZ-a naglasio je da da nitko nikada ne može opravdati obiteljsko nasilje niti nasilje bilo kakve vrste. “Onaj tko počini obiteljsko nasilje mora biti sankcioniran i jasno je da mora otići s visokih dužnosti na kojima se nalaze”, naglasio je. Reiner je također mišljenja da o tome ne treba raspravljati u Saboru već da to treba sankcionirati, a svaka politička stranka postupati unutar sebe.

Predsjednik SDP-a Bernardić pozvao je pak premijera da u Saboru podnese izvješće o radu Vlade koje, tvrdi, obično se podnosi na početku jesenskog zajedanja, te odgovori na niz pitanja. “Pozivam Plenkovića da dođe i podnese izvješće o radu Vlade i odgovori na pitanja zašto osobno protivi osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor, kakva je njegova veza s piscima lex Agrokora, kako je moguće da premijer može utjecati na pravosudne organe i policiju”, kazao je Bernardić osvrnuvši se pitom i na tvrdnje Mostova Vlahe Orepića da je Plenković tražio da se Ivica Todorić ne hapsi prije lokalnih izbora.

Smatra da premijer mora odgovoriti na ta pitanja , kao i da treba osnovati istražno povjerenstvo za Agrokor.

“Umjesto toga, Plenković kao dnevni komentator komentira dnevno političko zbivanja u zemlji i bježi od rješavanja stvarnih problema u zemlji”, rekao je Bernardić i ocijenio: “Ovo je Vlada bez i jednog jedinog rezultata”.

Podsjetio je pritom na iseljavanje mladih, zaustavljenu obrazovnu reformu, prijedlog obiteljskog zakona, poskupljenje struje, priče o ustašama i partizanima, ali i na verbalno i fizičko nasilje.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odgovorio mu je da će izvješće o radu Vlade doći na red u iduća dva tjedna. “Izvješće će doći na red sukladno poslovniku. Kao predsjednik Sabora želio sam tempirati da se njegovo izlaganje poklopi s prvom godinom mandata i to će se sigurno dogoditi u iduća dva tjedna”, kazao je.

Bauk: SDP ne mora poslušati stav HDZ-a da u povjerenstvu ne sjede bivši ministri

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk je nakon sjednice kluba novinarima komentirao stav HDZ-a da u istražnom povjerenstvu ne bi trebali biti bivši ministri i članovi HBOR-a, poručivši da SDP ne mora poslušati taj stav. “Naši se članovi ne boje biti u povjerenstvu, niti se boje da bi ono moglo naći nešto što njima ne bi išlo u prilog”, kazao je Bauk. Dodao je da su se dvije strane približile u stavovima, a glasat će se kada se potpuno približe. Hoće li to biti u petak, ovisi o spornim točkama kao što su tko će biti član povjerenstva, ali i dinamika rada povjerenstva u listopadu, pojasnio je.

Budući da smo treći klub po veličini u Saboru, potpuno je prirodno da imamo svojeg predstavnika u istražnom povjerenstvu za Agrokor i, koliko znam, imat ćemo ga. Naš stav se zna, podržavamo povjerenstvo, a o nesuglasicama između HDZ-a i SDP-a nemamo previše informacija”, rekao je Miroslav Šimić. Smatra kako se povjerenstvo treba baviti duljim razdobljem razvoja Agrokora, pa čak i devedesetim godinama. “Mora se rasvijetliti kako je zbog pogrešaka u sustavu došlo do toga da je Agrokor lošim poslovanjem došao u situaciju da ugrožava hrvatsko gospodarstvo. Na samo povjerenstvo bit će pozvani mnogi ministri. Svi koji budu pozvani, imaju obavezu pojaviti se”, dodao je.

You may also like

0 comments