Plenković izabran za promatrača Europskog parlamenta u Ukrajini

Hrvatski eurozastupnik Andrej Plenković (HDZ) izabran je za šefa promatračke misije Europskog parlamenta na lokalnim izborima u Ukrajini 25. listopada. Plenković, koji je i predsjednik delegacije EP-a za Ukrajinu, predvodit će sedmeročlano promatračko izaslanstvo u kojem je i drugi hrvatski zastupnik Tonino Picula (SDP).

Lokalni izbori održavaju se nakon donošenja novog ukrajinskog izbornog zakona u srpnju ove godine i ustavne reforme usmjerene na decentralizaciju i jačanje regionalne i lokalne samouprave. Promatračka misija EP-a bit će raspoređena u četiri ukrajinska grada, a blisko će surađivati s uredom za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a koji je zadužen za dugotrajnu promatračku misiju u vezi sa održavanjem lokalnih izbora.

Izaslanstvo EP-a susrest će se s najvišim ukrajinskim dužnosnicima, predstavnicima političkih stranaka, izbornom komisijom, te drugim međunarodnim organizacijama. Lokalni izbori neće se održati u onim dijelovima zemlje koji nisu pod kontrolom vlasti u Kijevu. Predstojeći lokalni izbori politički su izuzetno važni za Ukrajinu kojoj EU treba pomoći da mirno reintegrira privremeno okupirana područja Donbasa i Krima u ustavnopravni poredak zemlje, rekao je Plenković.

You may also like