Plenković: INA će postati naša učinkovita kompanija

Premijer Andrej Plenković je zajedno s kolegama i ostatkom državnog vrha uoči blagdana Svih svetih posjetio zagrebačko groblje Mirogoj, a kasnije je komentirao poreznu reformu.

“Izrazili smo poštovanje prije svega poginulim hrvatskim braniteljima, svima koji su dali život za Hrvatsku i prvom predsjedniku, doktoru Franji Tuđmanu. Učinili smo sve ono što državnih vrh treba učiniti ovakvom prigodom”, kazao je premijer te se osvrnuo na dnevnopolitička pitanja.

A ovih dana tema broj jedan je porezna reforma ministra financija Zdravka Marića. Iz samog vrha Mosta neslužbeno se doznaje kako postoji nezadovoljstvo dijelovima porezne reforme koju je ministar Marić predstavio Vladi.Je li se Plenković oko toga čuo s Božom Petrovom? “U stalnom smo kontaktu, Most i HDZ su partneri. Ministar Marić je predstavio reformu na prvoj sjednici Vlade. S njome su bili upoznati i klub HDZ-a i klub Mosta. Sada se vode razgovori sa stručnjacima, a cjelovita će reforma biti poznata kada krene u proceduru. Siguran sam da ćemo naći rješenje koje će rasteretiti poduzetnike i ostaviti više novca građanima”, kazao je Plenković te u potpunosti odbacio mogućnost da se porezna reforma odgodi: “Ne, nije to uopće opcija. Jasno smo govorili da je ovo jedna od ključnih reformi koje će Vlada voditi.”

U prvim danima premijerskog mandata Plenković je puno govorio o INA-i, posebice o problemu sisačke rafinerije. Na Mirogoju je komentirao i informacije da će se operativno upravljanje opet prebaciti na upravu tvrtke. “Kad je riječ o INA-i, dobro je pronaći model korporativnog upravljanja koji ju čini učinkovitom kompanijom. Informirat ćemo se detaljno o stvarnim planovima, na koji način se planira raditi reorganizacija upravljačkih struktura”, kazao je.

Poreznom reformom plaće će najviše rasti državnim dužnosnicima. Milanović je svojevremeno njih izuzeo iz reforme, kada je smanjivao proez na dohodak. Je li i Plenković razmišljao o nečem takvom “Ministar Marić predstavio je reformu, mislim da je uravnotežena, izbalansirana i da ide onim prema cijevima koji su nam važni. Kada govorimo o većim plaćama tu su mladi stručnjaci, koji su bili u dilemi ostati u Hrvatskoj. Jedan od razloga je da se upravo prema njima ide”, rekao je za N1.

You may also like