Plenković i Petrov zadovoljni drugim krugom pregovora

Završio je drugi krug pregovora čelništva HDZ-a i Mosta o poslijeizbornoj suradnji i sastavljanju vlade. Nije se pričalo o imenima, to će bit predmet budućih razgovora, kazao je Božo Petrov.

Današnji razgovori su bili fokusirani na 7 Mostovih točaka. Dio tih točaka realno je ostvariv na početku saziva Sabora, dio tih točaka bit će sigurno dio programa Vlade RH s jasno definiranim hodogramom. Pojedine točke zahtijevaju dodatne konzultacije. Dogovoreno je da naši stručnjaci precizno definiraju zaključke po svakoj od tih točaka, a idući će se sastanak održati idući ponedjeljak”, izjavio je nakon završetka razgovora Andrej Plenković. “Radimo na platformi stabilne vlade”, dodao je.

Božo Petrov je izrazio zadovoljstvo načinom na koji su protekli razgovori. “Neke su stvari provedive odmah, a za neke se čeka riječ stručnih skupina”, kazao je Petrov. Nada se da će idući ponedjeljak razgovori biti gotovi – barem što se tiče ovih 7 jamstava. Dodao je da Most ovog trenutka neće inzistirati na isključivom gospodarskom pojasu, ako im stručnjaci daju jasne protuargumente. Za HRT pristojbu kazao je kako će se ići u smanjenje HRT pristojbe, ali ne ovog trenutka, nego u roku od 6 mjeseci. “Unutar 30 dana konstituirat će se Sabor, izglasati zakoni a za stvari koje zahtijevaju dodatne pripreme – ostići će se posraum HDZ-a i Mosta u kojemu će se naznačiti stvari koje se trebaju učiniti, s jasno izrađenim rokovima”, kazao je Petrov.

Plenković je dodao kako su se brzo dogovorili vezano za prava državnih dužnosnika, korištenja 3 preferencijalna glasa na izborima, financiranja političkih stranaka i HNB-a. “Sustavno pristupamo HRT-u, smatramo da se ona mora restrukturirati, a pitanje pretplate je u nadležnosti NO-a HTR-a i sporazuma s Vladom. To nisu stvari koje se mogu donositi temeljem dogovora dviju političkih stranaka”, dodao je, a prenosi HRT.

Neslužbeno se doznje kako je HDZ spreman Mostu ponuditi 4 ministarstva, a da Most traži više, čak i sedam. Uoči sastanka počelo se neslužbeo govoriti o imenima budućih ministara i četvero potpredsjednika Vlade. Spominju se Zdravko Marić, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić i Božo Petrov za unutarnje poslove. Pojavila se i informacija da će Furio Radin biti potpredsjednik Sabora i da je to želja Milorada Pupovca. Most na čelu Sabora zagovara Roberta Podolnjaka. Također se govori kako će ministar EU fondova biti Tomislav Tolušić, pomorstva – Oleg Butković, turizma – Anton Kliman. Neslužbeno, Drago Prgomet se spominje kao novi ministar zdravlja, ali na tom se mjestu vidi i Darko Milinović. Također i Miro Kovač vidi sebe na mjestu ministra vanjskih poslova, a na to mjesto cilja i Davor Božinović.

You may also like

0 comments