Plenković i Pahor kratko razgovarali o razgranićenju

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u utorak u Ženevi kako je siguran da će “prije ili kasnije” granica između Hrvatske i Slovenije biti onakva kakvu je odredio arbitražni sud, a hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio stajalište da je aribtraža kompromitirana i da treba tražiti obostrano prihvatljivo rješenje.
“Siguran sam da će prije ili kasnije granica između Hrvatske i Slovenije biti onakva kakvu je odredio aribtražni sud”, rekao je Borut Pahor na zajedničkoj konfernciji za novinare po završetku strateškog dijaloga o zapadnom Balkanu u organizaciji Svjetskog gospodarskog foruma u Ženevi. Plenković i Pahor su kratko razgovarali na marginama sastanka na kojem su sudjelovali predsjednici država ili vlada ili ministri iz Albanije, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Njemačke, Slovenije, Slovačke, Srbije, Švicarske i Turske. 

“Mi smo se kratko sastali, razgovarali smo i dobro je da vodimo dijalog. Hrvatska pozicija je sasvim jasna, želimo riješiti pitanje granice na prihvatljiv način za obje države”, rekao je Plenković. Ponovio je hrvatska stajališta da je arbitraža nepovratno kompromitirana, da je Sabor donio jednoglasnu odluku o izlasku iz postupka arbitraže. “Sada želimo u vremenu koje je pred nama da smireno, uz dobru volju i ozračje obje zemlje postignu rješenje s kojim će moći živjeti. To je naša glavna poruka, a što se tiče slovenske pozicije ona nije za mene iznenađenje niti mi je nepoznata”, rekao je Plenković.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je u utorak u Ženevi da čeka poziv premijera Andreja Plenkovića da posjeti Hrvatsku i da će, kada do toga dođe, posjetiti i Krk, odakle potječe dio njezine obitelji.

“Na Krku nisam bila već dvije godine. Čekam poziv premijera Plenkovića da me pozove u posjet i čim ga dobijem doći ću u Zagreb i onda na Krk”, odgovorila je Brnabić na novinarski upit kada će posjetiti Krk, odakle joj potječe po obitelj po očevoj strani.

Premijerki Brnabić je postavljeno i “lagano pitanje” hoće li njezina zemlja ove godine priznati Kosovo. “Na lagano pitanja, lagani odgovor. Ove ćemo godine priznati Kosovo kao ono što jest – autnomna pokrajina Srbije”, rekla je.

Brnabić je u Ženevi sudjelovala na sastanku u organizaciji Svjetskog gospodarskog foruma na kojem su sudjelovali predsjednici država ili vlada ili ministri iz Hrvatske, Albanije, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Njemačke, Slovenije, Slovačke, Srbije, Švicarske i Turske.

You may also like

0 comments