Home Energetika Plenković: HDZ želi INA-u kao nacionalnu kompaniju

Plenković: HDZ želi INA-u kao nacionalnu kompaniju

by admin

Predsjednik HDZ-a Andrija Plenković, koji je u petak u Antunovcu pored Osijeka sudjelovao na humanitarnoj akciji “Dan dobrote, prijateljstva i pjesme” za rehabilitacijsko-edukacijsko-senzorski park za djecu s invaliditetom, poručio je kako je strateški interes hrvatske države očuvati interese u INA-i kao nacionalnoj naftnoj kompaniji.

HDZ, kazao je, želi zaštiti interese u INA-i, ispuniti obveze iz međudioničarskog ugovora te će inzistirati na modernizaciji rafinerija u Sisku i Rijeci. Poručio je i kako žele pokazati da je INA naša glavna energetska kompanija koja ima snažnu i stabilnu ulogu u gospodarstvu, u kojoj neće biti gubitaka radnih mjesta nego će ona generirati nova radna mjesta u Hrvatskoj.

Na novinarski upit kako komentira poruke koje dolaze iz Mosta da nakon izbora neće u koaliciju, nego u suradnju, Plenković je odgovorio kako ne želi nikakve nove eksperimente za Hrvatsku državu, birače i građane jer smatra kako svi žele stabilnu izvršnu vlast, jasnu parlamentarnu većinu te je zbog toga 11. rujna relevantan datum. “Nemojte bacati glasove. Glasajte za stranke matice, snažne, državotvorne stranke. Ovakav HDZ, s ovakvim ljudima i programom jamči stabilnu Vladu. Zbog toga nam treba pobjeda u koju sam uvjeren. Prema tome, suradnja nakon izbora dolazi u obzir sa strankama sličnog svjetonazora i programa”, poručio je predsjednik HDZ-a Plenković.

Na novinarsko pitanje hoće li tijekom predizborne kampanje posjetiti Suboticu u susjednoj Vojvodini kako bi se obratio hrvatskom narodu, Plenković je rekao kako zbog ljetne kampanje to fizički neće biti izvedivo, ali će sigurno posvetiti dužnu pozornost pravima Hrvata u Srbiji te nastojati da se Ugovor o bilateralnoj zaštiti manjina iz 2003., a koji je stupio na snagu 2004.godine, poštuje i kada je riječ o fiksnoj zastupljenosti barem jednog zastupnika hrvatske manjine u Narodnoj skupštini Srbije i kada je riječ o obrazovanju, kulturi, proporcionalnoj zastupljenosti u ostalim predstavničkim tijelima.

Napomenuo je kako je do sada u svom angažmanu posvećivao veliku pažnju Hrvatima izvan Hrvatske te da na svojoj listi imaju predstavnika Hrvata iz Srbije. Poručio je kako im je skrb o hrvatskoj manjini u Srbiji jedan od ključnih prioriteta.

Komentirajući referendum u Republici Srpskoj ponovio je kako je njegov stav nedvojben. Rekao je kako je referendum destabilizirajući koji u drugom koraku vrlo lako može dovesti do odcjepljenja Republike Srpske od BiH što bi značilo destabilizaciju prijateljske, susjedne zemlje koja nam je vanjskopolitički prioritet. Nada se, kaže, kako do toga neće doći jer, drži, kako se u tome podudaraju stavovi ključnih aktera u međunarodnoj zajednici, Hrvatskoj, pa i HDZ-u.

Related Posts