Plenković: HDZ će javno objaviti izvješće o donacijama

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je u Čakovcu izjavio kako je izvješće o donacijama stranci predano na vrijeme DIP-u, najavio da će izvješće na internetskim stranicama stranke biti dostupno već u utorak, izvijestio da su stranački troškovi bili 2,9 milijuna kuna te da je stanka na poseban račun otvoren za ove izbore dobila 2,6 milijuna, a ostatak je pokriven s računa stranke.

“Naši troškovi bili su 2,9 milijuna kuna, a na poseban račun otvoren za ove izbore dobili smo 2,6 milijuna, dok smo ostatak pokrili s računa stranke“ izjavio je Plenković. Predsjednik HDZ ustvrdio je kako ta stranka jasno vodi interes o zaštiti hrvatskih državljana, i zaštiti branitelja, te smatra kako je “priča oko uhićenja navodnoga hrvatskog špijuna u Beogradu ‘fabricirana’ i namjerno lansirana kako bi u medijima stvorila ozračje podizanja tenzija”.

Istaknuo je kako će vanjska politika, koju bi on vodio, biti odgovorna, stabilna, vrlo racionalna i ni na koji način neće biti bezobzirna prema drugim narodima i usmjerena na to da Hrvatska riješi sva pitanja iz vremena velikosrpske, Miloševićeve agresije na naš teritorij. “Za razliku od Kukuriku vlade pod Milanovićem i ministrice Pusić, koja nije učinila ništa glede zakona o nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina i nije pomogla u diplomatskim naporima koje sam ja poduzimao u Bruxellesu, mi smo se zauzeli da se u poglavlje 23 uvrsti zaštita hrvatskih manjina, jasni kriteriji u vezi proceusiranja ratnih zločina i hibridne regionale jurisdikcije“ izjavio je Plenković. Dodao je da će HDZ na tomu inzistirati, te da je to odgovorna vanjska politka koju će provoditi.

Govoreći o ministrima aktualne vlade koji su na listama za parlamentarne izbore rekao je kako oni rade savjestan posao u okviru vlastitih ministarstava te rade jasnu razdjelnicu od onoga što je ministarski posao, a što je predizborna kampanja.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o nepoštovanju ženske kvote pri sastavljanju izbornih lista ,čelnik HDZ-a odgovorio je kako je više žena na listi HDZ-a nego na posljednjim parlamentarnim izborima. Istaknuo je kako su dvije žene na prvim mjestima u izbornim jedinicama, a u III. izbornoj jedinici zastupljeno ih je šest. “Liste smo sastavili na osnovu prijedloga županijskih organizacija i evidentno je kako je odkad vodim HDZ u kratko vrijeme povećan broj žena na listama, “ istaknuo je. Dodao kako će se truditi da taj broj bude na razini onoga što je zakonska obveza premda je, ocijenio je, gledajući strukturu stranke to prilično zahtjevan zadatak.

Prije Čakovca Plenković je posjetio i Prelog gdje se upoznao sa situacijom u međimurskome gospodarstvu.

You may also like