Plenković: Hasanbegović se sam izbacio, Most utrčao u SDP-ov vlak

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak navečer nakon sjednice stranačkog Predsjedništva kako je Zlatko Hasanbegović sam izabrao, a oni su njegovu odluku – da na lokalne izbore ide na drugoj listi i da mu tako prestane članstvo – primili na znanje.

“On je odabrao, odabrao je provedbu Statuta HDZ-a koji jasno kaže da onome tko ide na izbore bez suglasnosti stranke na nekoj drugoj listi prestane članstvo”, ustvrdio je Plenković u izjavi novinarima te dodao kako poštuju Hasanbegovićev odabir.

“To je njegova odluka i naravno da, u ovom trenutku, sve posljedice za takvu odluku snosi on osobno. HDZ će biti jedinstvena, kohezivna, snažna i pobjednička na lokalnim izborima”, poručio je Plenković.

Na novinarsku tvrdnju kako bez Hasanbegovića HDZ nema većinu od 76 glasova koja je u Saboru podržala izbor Gordana Jandrokovića, Plenković je uzvratio protupitanjem “i?”. Ponovio je da je to Hasanbegovićev politički odabir te podsjetio da je u nedjelju vrlo jasno kazao da kad netko sam odluči napraviti politički potez, sukladno Statutu stranke, dovodi se u poziciju da više nije član stranke i onda jedan oblik suradnje završava. “A za buduće relacije ćemo vidjeti”, dodao je.

Upitan tko će i kada zamijeniti Hasanbegovića u Predsjedništvu HDZ-a, Plenković je pojasnio kako ga prema Statutu ne može nitko zamijeniti i da je to mjesto upražnjeno, odnosno da će na to mjesto doći netko tko će biti izabran na izbornom saboru stranke.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je prozvao bivšeg političkog partnera u vlasti, Most, da je zbog oportunističkog, predizbornog pristupa, nastojeći nešto ušićariti, “sjeo u vlak SDP-a” koji je pred lokalne izbore krenuo u inicijativu za izglasavanje nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću. “Odgovornost za zbivanja u Vladi snosi prije svega spoj političkoga interesa SDP-a da pred izbore krene u inicijativu za izglasavanje nepovjerenja ministru Zdravku Mariću… U taj vlak sjeo je Most. Dakle, Most je imao oportunistički pristup, predizborni, nastojeći nešto ušićariti. Mi smo – za razliku od onih koji nastoje nešto ušićariti i nismo protestni pokret – ozbiljna, odgovorna, državotvorna stranka koja donosi prave, hrabre i odvažne odluke u pravo vrijeme. A sve to u skladu s vladavinom prava i najvišim standardima”, poručio je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a kojoj su nazočili i svi ministri u Vladi.

Ističe da će HDZ nastaviti raditi na političkoj stabilnosti te će, uvjeren je, dobiti većinsko povjerenje hrvatskih birača na lokalnim izborima. “Laži, neistine i konstrukcije ćemo odlučno odbacivati, a ljudi će na kraju vidjeti tko je tko, i tko iza čega stoji u hrvatskoj politici”, dodao je.

Ustvrdio je da ministar Marić godinu i pet mjeseci u Vladi predano radi kako bi “rast BDP-a bio kontinuirano najveći zadnjih tromjesečja, da bi bio smanjen javni dug, kao i proračunski manjak na 0,8 posto, da bi broj nezaposlenih po prvi put nakon niza godina bio samo 197 tisuća, a porastao broj zaposlenih”.

Dodaje i da su kreditne rejting agencije izglede promijenile iz negativnih u stabilne, da je porastao izvoz, industrijska proizvodnja i povjerenje međunarodnih partnera u Hrvatsku. To su konkretna postignuća ministra Marića, a oni koji su ga željeli srušiti i destabilizirati vlast i Vladu doživjeli su poraz, istaknuo je.

Nakon što je HDZ-ov Gordan Jandroković prošli tjedan izabran za predsjednika Sabora, Vlada i sva ministarstva normalno nastavljaju svoje aktivnosti, a nakon što se održe lokalni izbori, kazao je, “nastojat ćemo na prvoj sjednici Sabora predstaviti rekonfiguriranu parlamentarnu većinu i predstaviti nove ministre”. “To je ono što je najbitnije. Okrenuti smo ključnim problemima u hrvatskome društvu”, dodaje premijer te navodi kako je to i rješavanje krize vezane uz najveću hrvatsku kompaniju Agrokor.

Pritom odbacuje prozivke Mosta da HDZ štiti kriminal u tom koncernu. “Dakle, umjesto ove konstrukcije i jedne netočne, lažne i sad već ne znam koliko puta izrečene teze naših bivših partnera u vlasti o tome da HDZ navodno štiti nekakav kriminal u Agrokoru – obrnuto. HDZ se zalaže da se apsolutno sve istraži, da se provjere knjige, financijska izviješća, da to naprave i nadležna tijela RH i nezavisni, priznati revizori. Ako se utvrde nezakonitosti, nepravilnosti, onaj tko je za to odgovoran naravno da će u odgovarajućem postupku biti pozvan na odgovornost. To je naš cilj”, ističe.

Cilj je i zadržati radna mjesta, isplatiti plaće zaposlenicima, platiti potraživanja prema dobavljačima, od najvećih do obiteljskih gospodarstava, uvjeriti banke da daju novu, svježu likvidnost, dodaje.

You may also like