Plenković dobio podršku svih HDZ-ovih europarlamentaraca

HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu Davor Stier i Dubravka Šuica snažno su u ponedjeljak podržali kandidaturu Andreja Plenkovića za novog predsjednika stranke i izrazili spremnost pomoći u transformaciji HDZ-a u modernu, demokršćansku stranku.

“Podržavam Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a i s njim ću naravno raditi na razvoju HDZ-a u smjeru jedne moderne demokršćanske stranke. Mislim da HDZ-u treba lider kojemu će hrvatski građani vjerovati i koga će izabrati za premijera na sljedećim izborima, najvjerojatnije u rujnu”, izjavio je u Bruxellesu Davor Stier. Istog je stajališta i Dubravka Šuica. “Podržavam Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a ne samo zato što ima liderske sposobnosti nego i zato što je uključiva osoba, to je bitan podatak o njemu”, kaže Šuica.

Četvoro HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu – Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Andrej Plenković i Davor Stier, bili su među prvima koji su se usprotivili rušenju vlade Tihomira Oreškovića, što su izrazili u pismu saborskim zastupnicima svoje stranke. I Šuica i Stier vjeruju da će Plenković pobijediti na izborima za predsjednika stranke po načelu “jedan član, jedan glas”, a da onda nakon parlamentarnih izbora treba raditi na daljnjem otvaranju i izgradnji stranke. “U ovom trenutku je važno ići s izborom novog predsjednika stranke. Mislim da će Andrej Plenković unijeti vedrinu koja je potrebna i mislim da je on lider kojemu hrvatski birači mogu vjerovati i koji će ga sasvim sigurno u rujnu izabrati za premijera”, kaže Stier.

Šuica smatra da nedavno izabrano predsjedništvo HDZ-a treba ostaviti, a da o eventualnom osvježavanju treba razmišljati nakon parlamentarnih izbora. “Što se tiče predsjedništva HDZ-a koje je nedavno izabrano, s obzirom da je Plenković osoba koja okuplja i koja može komunicirati sa svima, mislim da treba ostaviti stanje kakvo je sada a nakon izbora možda ići na neka osvježavanja, ali o tom, potom”, kaže Šuica.

Stier je u prosincu prošle godine objavio knjigu “Nova hrvatska paradigma, Ogled o društvenoj integraciji i razvoju”, u kojoj je iznio svoju viziju budućeg razvoja Hrvatske. U toj knjizi je, među inim, istaknuo da je Hrvatskoj potrebna nova paradigma, koja će biti usmjerena na integraciju građana koji su u marginalizirani i isključeni iz institucija. Za to je, prije svega, ključno demokratizirati stranke, koje opisuje kao zatvorene političke institucije koje generiraju i zatvorene ekonomske institucije, odnosno ortački ili klijentelistički kapitalizam. Osim izbora vodstva stranaka po načelu “jedan član, jedan glas”, Stier je u toj knjizi istaknuo i da članstvo treba birati i stranačke kandidate za parlamentarne izbore.

Stier kaže da se sada, s obzirom na vrlo kratko razdoblje do izbora, treba fokusirati na izbor predsjednika stranke, a daljnju izgradnju ostaviti za razdoblje poslije izbora. “Mislim da se sada moramo okrenuti upravo onome što je pred nama, okrenuti se budućnosti. Uvjeren sam da s Plenkovićem na čelu stranke, HDZ može biti ta snaga okupljanja koja će pobijediti na izborima i koja će Hrvatskoj vratiti nadu i vjeru hrvatskih građana u institucije, uključujući i jednu učinkovitu i stabilnu vladu”, kaže Stier. “Uvjeren sam da s Plenkovićem započinje jedan proces, profilacija HDZ-a kao stranke desnoga centra, moderna stranka demokršćanske orijentacije koja će okupljati i koja će sasvim sigurno moći pokrenuti nove procese i razvoj koji Hrvatskoj treba”, dodaje Stier.

Stier kaže da je i osobno spreman pomoći u tom procesu. “Vrlo rado ću raditi s Plenkovićem na profilaciji HDZ-a i vjerujem da ćemo u tome ne samo uspjeti, nego da će to biti jedna snaga koja će moći Hrvatsku uvesti u novi razvoj. To je ono što nam treba, treba nam nova nada”, kaže Stier. “Ja ću dati svoj doprinos. Ono što sam napisao u knjizi namjeravam naravno i provesti u djelo. Mi ćemo ojačati institucije, prvi korak smo i napravili u statutu tako da se načelo jedan član jedan glas sada koristi ne samo za predsjednika stranke nego i na svim dužnosničkim razinama”, ističe Stier.

Na upit kako gleda na eventualnu suradnju s Mostom nakon izbora, Stier kaže kako je uvjeren da će “HDZ s Plenkovićem na čelu biti snaga koja će okupljati i tom kontekstu vidim naš odnos s Mostom”. Šuica kaže da je situacija u državi ubrzala demokratizaciju stranke i da vjeruje da će “s Plenkovićem kao predsjednikom HDZ-a to ići u smjeru ideja koje je Stier iznio u svojoj knjizi”.

Šuica kaže da je osnovni problem kod sadašnjeg vodstva stranke bio nedostatak komunikacije unutar stranke. “Nisu se uvažavala različita stajalitša, taj autokratski sistem nije se pokazao dobrim. Ljudi moraju moći slobodno govoriti, ja se za to zauzimam bez pretenzija da uopće sudjelujem u bilo kakvoj vlasti ali želim pripomoći jer osnovni razlog za osnivanje HDZ-a bila je sloboda, demokracija i sloboda govora. To je u nekim trenucima bilo zapriječeno, pa čak i naše dobronamjerno pismo našim saborskim kolegama naišlo je na otpor vrha stranke”, rekla je Šuica.

I ona smatra da je rušenje Oreškovićeve vlade bila pogreška. “Mislim da je rušenje vlade bio loš potez. Imali smo 14 ministarstava, a šest ministara je bilo iz Mosta, koji su također naši prijatelji i kolege. I ovdje u Europskoj pučkoj stranici im je stalo da HDZ ima vladu, demokršćansku i narodnjačku. Sada moramo resetirati situaciju. Andrej Plenković je osoba koja razumije i europski, međunarodni hrvatski element, on se dovoljno profilirao i mislim da je u pravoj životnoj dobi i stoga ne vidim razloga da ne bude podržan od svih slojeva HDZ-a”, kaže Šuica.

Šuica je izrazila nezadovoljstvo činjenicom da na prošlim izborima na stranačkoj listi HDZ-a nije bio dovoljno žena. “Na listama nije bilo dovoljno žena, a to nije odraz hrvatskog društva jer nije točno da se žene ne žele uključiti”, kaže Šuica.

You may also like