Plenković brani intervenciju u privatnu kompaniju

Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu da Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značenja za Hrvatsku nije zakon za Ivicu Todorića, nije “Lex Agrokor” već zakon kojim hrvatska država i Vlada štite interese hrvatskog financijskog sustava, gospodarstva, radnika i zaposlenika Agrokora, OPG-a, dobavljača i svih dionika koji su trenutno uključeni u procese povezane s tom najvećom hrvatskom kompanijom.

“Ovaj zakon ima svoj politički, gospodarski, financijski, strateški, vanjskopolitički, radnopravni, poljoprivredni kontekst. Sve to je na dnevnom redu Vlade i svih političkih stranaka sa ili bez ovog zakona”, rekao je Plenković pred zastupnicima u Hrvatskom saboru. Govoreći o razloga zbog kojih se zakon predlaže, Plenković je rekao kako, kad socijalno-tržišno gospodarstvo u zemljama demokracije dođe u situaciju određenih problema i dionici tog procesa nisu u stanju pronaći rješenje, onda je trenutak da Vlada i državne institucije preuzmu odgovornost i pokušaju pomoći riješiti probleme.

Sistemske tvrtke – 11,5 posto zaposlenih i 34,6 posto BDP-a

“Želimo istodobno zaštititi porezne obveznike i sve ljude u Hrvatskoj jer se odnosi na društva od sistemskog značaja. Dva temeljna kriterija u zakonu su društva koja imaju više od 5000 zaposlenih i obveze veće od 7,5 milijardi kuna. Takvih u Hrvatskoj nema puno, ali dovoljno jer zapošljavaju 11,5 posto ukupno zaposlenih i čine 34,6 posto BDP-a”, rekao je Plenković.

Agrokor, podsjeća, ima 60.000 zaposlenih, 5000 dobavljača i 70 društava u okviru koncerna koja su se našla u određenim poteškoćama. “Agrokor je privatna kompanija i Ustav i pravni propisi štite privatno vlasništvo i slobodu poduzetništva, a zakon je napisan u skladu s Ustavom”, ustvrdio je premijer. “Scenarij A”, kaže Plenković, odvija se trenutno. “Vlasnik i Uprava kroz dijalog sa zainteresiranim dionicima nastoje pronaći rješenje, a ono podrazumijeva svježu novu likvidnost. Svježi novac treba poslužiti za poslovanje, plaće radnika, namirenje poreznih obveza i isplate dospjelih obveza prema dobavljačima, svima koji su oslonjeni na poslovanje naše najveće kompanije”, pojašnjavao je.

Zakon, kaže, nije pisan na pamet iako je napisan u ubrzanoj proceduri, no na temelju sličnih situacija u drugim državama EU-a koje su posezale za posebnim pravnim režimima i nastojale svojim aktivizmom i potezima riješiti problem u najboljem interesu države i općeg dobra.

Plenković je istaknuo kako je vođeno računa da to pitanje ima i međunarodnu dimenzije jer je Agrokor bitan i u Sloveniji, BiH i Srbiji. “Oko kreditora, tj. vjerovnika i banaka – ni vas niti mene privatna kompanija, ni ova niti bilo koja, ne pita kod koga i pod kojim uvjetima će se zaduživati. Za to nisam odgovoran ni ja, ni Vlada, niti Sabor. To su činjenice koje su danas na stolu i mi ih zajedno moramo sagledati, da proces restrukturiranja bude održiv, zadrži zaposlenike…”, isticao je Plenković.

“Scenarij B” kao sigurnosna mreža za hrvatsku ekonomiju

Cilj je, kaže, riješiti problem na odgovoran način te stoga nude zakon kao “scenarij B”, koji je sigurnosna mreža koja treba zadržati hrvatsku ekonomiju. Stoga je zastupnike pozvao na jedinstvo i konsenzus. “Razmislite dobro je li ovo tema na kojoj se opet trebamo razlikovati i dijeliti… Ovo je konsenzus o hitnom zajedničkom djelovanju i ocjeni namjera Vlade da zajedno riješimo problem koji je tu i završit će u našem naručju, htjeli to ili ne”, rekao je Plenković.

Apelirao je na političku odgovornost. “Pokušajmo naći rješenja koja će biti na korist hrvatskog gospodarstva i pokazati zrelost hrvatskih političkih stranaka i institucija, to očekuju svi – birači, poslovni ljudi, poljoprivrednici, dobavljači, banke i oni dovedeni s najvećim ekspertizama i reputacijom da pomognu…”, poručio je. “Naše je da djelujemo. Bilo bi protuustavno ne činiti ništa i apeliram da doprinesete kvaliteti tog zakona raspravama i sugestijama, ali i u daljem procesu”, pozvao je Plenković zastupnike.

Novotny – Agrokor ima veliki utjecaj na gospodarstvo

Za ekonomskog analitičara Damira Novotnya blokada računa Francka predstavlja veliko iznenađenje, a govori da se nelikvidnost Konzuma i Agrokora prelijeva na dobavljače koji u ovome trenutku nemaju alternative, te procjenjuje da je kriza u Agrokoru strateška te da će imati velik utjecaj na hrvatsko gospodarstvo. “Ako je točna vijest da je jutros blokiran račun Francka, to je za mene veliko iznenađenje jer je to jedna vrlo solidna kompanija koja je očito imala previše potraživanja prema Agrokoru, prije svega Konzumu kao distributivnom kanalu. Na taj se način negativan učinak nelikvidnosti Konzuma prelijeva i na njegove dobavljače koji u ovom trenutku nemaju alternative. Oni koji imaju alternative, koji traže alternativne kanale, ili koji posluju izvan Hrvatske, ti se nalaze u nešto povoljnijem položaju”, ocijenio je Novotny.

Prema podacima Fine, blokirani su računi Francka, Agrofructusa i AWT Internationala. Iz Francka i Agrofructusa poručili su da uskoro očekuju deblokadu računa. Novotny je istaknuo da je problem to što su mnogi hrvatski proizvođači, prije svega dobavljači Konzuma, ali i ostalih Agrokorovih poduzeća, previše bili izloženi poslovanju Agrokora. Kako je ocijenio, ti su se proizvođači vezali za Agrokor više nego što se to smjelo dogoditi u poslovnom smislu i sada, nažalost, dijele sudbinu nelikvidnosti Agrokora.

Oko sudbine potraživanja malih dobavljača koncerna, OPG-ova i obrta, Novotny je istaknuo nekoliko problema. “OPG-ovi i mali dobavljači su na žalost često dobavljali preko otkupljivača, primjerice onih koji su bili povezani s Agrokor Grupom, kao što je Agrofructus i pitanje je kako njih uključiti u cijeli proces. To bi značilo da bi se cijeli taj proces trebao proširiti i na te satelitske kompanije koje su bile u funkciji Agrokorovog poslovanja, a koje nisu dio grupe Agrokor”, tvrdi Novotny.

Dodaje da se ne radi samo o pitanju sudbine Agrokora nego i opstanku tih malih dobavljača. Novotny smatra da oni jednostavno neće moći opstati bez odgovarajuće zaštite od strane nekog zakonskog okvira ili tima za restrukturiranje.

Osvrnuvši se na jučerašnje predstavljanje čelnika za restrukturiranje Agrokora Antonia Alvareza III i njegova tima, Novotny smatra da su ostavili dobar dojam. “Vidi se da ljudi znaju o čemu govore, da su proučili situaciju, da razumiju da će to biti težak posao s kakvim se oni do sada vrlo vjerojatno nisu susreli. Agrokor posluje na nekoliko malih tržišta koja imaju svoje regulatorne okvire. Isto tako, previše je zainteresiranih strana direktno i indirektno, ima tu dosta i političkog utjecaja, tako da će to za njih biti veliki izazov”, ocjenjuje.

Strateška kriza koja se prelijeva na cijelo gospodarstvo

Novotny ističe dva bazična scenarija utjecaja Agrokorove krize na hrvatsko gospodarstvo. Prvi scenarij je da se napravi restrukturiranje u okviru zakona, Novotny se zalaže za zakonski okvir koji već postoji, koji regulira predstečajne nagodbe te da se postignu nagodbe između poduzeća, Agrokora, odnosno svih povezanih strana s bankama. To bi, po njemu, bilo najsretnije rješenje. “Međutim, ne treba širiti iluziju da će sve biti onako kako je bilo prije ove duboke financijske krize u Agrokoru, jer to nije samo kriza Agrokora, to je strateška kriza koja se prelijeva na cijelo hrvatsko gospodarstvo”, smatra on.

Dodaje kako je, srećom, Hrvatska u međuvremenu ušla u EU, pa jača izlaz na strana tržišta, a mala i srednja poduzeća traže neki drugi izlaz. Kako ističe, dobavljači će se mora okrenuti drugim kanalima, kao i mali OPG-ovi, koji ne mogu čekati da se godinu i pol ili dvije godine ova kriza raspetljava. “Kriza Agrokora na kraju možda bude pozitivan šok za hrvatsku ekonomiju, koja se uzdala u domaće tržište. Moraju se tražiti neka rješenja izvan domaćeg tržišta. To će mali i srednji, doduše, napravit teže nego veliki. U svakom slučaju učinak krize u Agrokoru bit će velik za hrvatsku ekonomiju”, zaključio je Novotny.

You may also like

0 comments