Platforma 112 od Mosta traži razgovor o ideološkim pitanjima

Platforma 112 koja okuplja nevladine udruge, ocijenila je u petak pozitivnim što se u Hrvatskoj prvi put nakon parlamentarnih izbora vodi rasprava na najvišoj razini, ocjenivši pregovarački proces za sastavljanje nove vlade kvalitetnijim od izborne kampanje, no smatra nerealnim pa čak i rizičnim, Mostovo odbijanje razgovora o ideološkim pitanjima.

Dok pregovori oko sastavljanja buduće vlade još traju, Platforma 112 organizirala je javnu raspravu „Postizborni skener: Što je dogovoreno i s kim?“, na koju su došli predstavnici koalicije Hrvatska raste i Mosta nezavisnih lista, dok su dolazak ispričali predstavnici Domoljubne koalicije. Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije izjavila je novinarima nakon rasprave da je Platforma 112 napravila analizu zahtjeva Mosta i odgovora obiju koalicija, zaključivši kako je dobro da se razgovara o javnim politikama i konkretnim mjerama.

Za Platformu 112 nedostatak je što se ne razgovara o političkim pozicijama, jer treba dogovoriti tko će preuzeti odgovnorst za provedbu mjera. Smatraju i negativnim što u pregovorima nije bilo riječi o proračunu za iduću godinu te socijalni pitanjima „Mislimo da se u ovim pregovrima unio novi vjetar, novi dašak u politički život Hrvatske, svi razgovaramo o konkretnim stvarima a ne samo o prošlosti!“, rekla je.

Mostu zamjeraju da se ne želi orjentirati oko vrjednosnih pitanja, te ističu kako su privatizacija zdravstva, smanjenje ili jačanja radničkih prava ili reforma obrazovanja itekako vrijednosno pitanje. Stajalište Mosta u odnosu na ta područja ni danas nije postalo jasnije, jer je predstavnica Mosta nezavisnih lista Jasna Matulić izbjegavala odgovarati na takva pitanja. „Htjela bih da smo došli u situaciju da ne postoje lijevi ni desni građani, da ne postoji ideologija u tom smislu da ako smo za jedne, onda smo protiv drugih. Mi stavljamo reforme u prvi plan jer je situacija loša“, rekla je Matulić, odgovarajući na pitanje razumije li Most da ipak postoji ideološka podloga, primjerice hoće li se, kao poduzetnica, zauzeti za otvoreno tržište ili je za intervenciju države.

Matulić je ustvrdila kako je radi ‘kontinuiteta rada’ vlada važno da se susretnu dvije strane. Sadašnja Vlada je nešto napravila, a nešto nije, ali je u procesima i bitno je da se ljude koji su to radili ne makne pošto poto, samo zato jer imaju drugu boju ili da zbog te druge boje ostanu, kazala je Matulić, dodavši kako je opozicija radila program i možda ima dobre prijedloge.

Kada je riječ o Hrvatskoj kao socijalnoj državi, Matulić kaže da su socijalna pitanja dobro rješena u dobrostojećim državama, dok je Hrvatska u velikim gubicima i dubiozama. Ne smije se zanemariti socijalni apsekt nego se mora raditi paraleleno s aspektom da se digne razina gospodarstva i omguću prosotor za socijalne politike“, rekla je. U pregovorima nije bilo riječi o vanjskoj politici i izbjegličkoj i migrantskoj krizi jer su sad otvorena mnoga pitanja. No, kad je riječ o izbjegličkoj krizi, Matulić kaže da prema tim ljudima treba biti human. Osim imigracijske situacije imamo još jednako alarmatanu emigracijsku krizu odlaženja mladih, rekla je.

Potpredsednik tehničke Vlade Branko Grčić rekao je, pak, da su u pregovorima s Mostom imali ozbiljnu raspravu i o jedinicama lokalne uprave i samouprave. „Rekli smo, možda ne bi bilo dobro da samo broj stanovnika bude ključni kriterij po kojem bi se obikovalo buduću strukturu jedinica lokalne saomouprave, nego da bi u obzir trebalo uzeti ekonomsku i finacijsku snagu tih jedinica“ Grčić je također ustvrdio kako su s Mostom ‘puno bliži’, nego Domoljubna koalicija, po pitanju broja županija. Tu smo se brzo složili da bi bilo dobro da se smanji broj županija i da je sve to moguće izvesti bez promjene ustava. Razgovarali smo da se ide prema optimiziranju i smanjenju županija koje ostaju ključni istitucionalni oblik, rekao je Grčić.

You may also like