Planovi pristupnog plinovoda za LNG na krku idu prema planu

Omišalj Zlobin
Izgradnja Plinacrova otpremnog plinovoda za LNG na pravcu Omišalj-Zlobin teče planiranom dinamikom unatoč pandemiji koronavirusa koja je usporila ili u potpunosti zaustavila dobar dio gospodarskih aktivnosti, priopćili su u utorak iz tvrtke Plinacro.

Radovi koji su započeli sredinom prosinca prošle godine odvijaju se paralelno na čitavoj trasi plinovoda – od budućeg plinskog čvora Zlobin do budućeg plinskog čvora Omišalj.

U priopćenju stoji i kako je do sada pripremljen čitav radni pojas plinovoda, te je iskopan gotovo čitav rov u koji će biti položene plinovodne cijevi, a gotovo polovica zavarenih cijevi u dužini od preko 7,4 tisuće metara već je i položena u rov. Teku i radovi daljnjega nizanja cijevi po trasi plinovoda i njihova zavarivanje, kao i radovi na plinskim čvorovima Omišalj i Zlobin.

Isto tako, dvije trećine zemljanih radova širokog iskopa i izrade nasipa već su završeni, a u tijeku su i armiračko-betonski radovi. Izrađeni su i temelji i nadtemelji upravljačkih zgrada na oba plinska čvora, a u tijeku je i zidanje spomenutih objekata.

Najzahtjevniji dio izgradnje, ističu iz Plinacra, bit će polaganje podmorskog dijela plinovoda u dužini od oko 750 metara, gdje će cijevi obložene betonom biti položene na dubini od 55 metara. Kako se cijevi dopremaju iz Italije, zbog pandemije koronavirusa postojala je mogućnost da će njihova isporuka kasniti, no zahvaljujući dobroj međusobnoj koordinaciji i na vrijeme ugovorenim poslovima njihove izrade te suradnji s prijevoznicima od 30. travnja započela je doprema prvih cijevi. Doprema navedenih cijevi trebala bi biti dovršena do 25. svibnja.

Završetak izgradnje plinovoda Omišalj-Zlobin, investicije vrijedne 430 milijuna kuna, planiran je do kraja godine kako bi u trenutku kada LNG terminal postane operativan bila osigurana i otprema plina s njega, donosi Novi list.

You may also like