Home Ekonomija Planirano udruživanje LSE-a i DB-a moglo bi suspendirati tržište

Planirano udruživanje LSE-a i DB-a moglo bi suspendirati tržište

by Agencije

Planirano udruživanje London Stock Exchangea (LSE) i Deutsche Boersea, ‘teško’ oko 30 milijardi dolara, izaziva zabrinutost zbog mogućeg narušavanja slobodnog tržišnog natjecanja, izjavio je u petak francuski ministar financija Michel Sapin.

Njegova izjava ima veću težinu od one kolege mu u vladi, ministra gospodarstva Emmanuela Macrona iz veljače, jer dolazi od čovjeka zaduženog za bankarsku i financijsku industriju u Francuskoj i jer se njome upozorava na potencijalne posljedice takvog spajanja po europsko gospodarstvo.

Ministar Macron već je u Bruxellesu izrazio zabrinutost u vezi potencijalnih problema na planu tržišnog natjecanja povezanih s predloženim spajanjem, ističući da će Francuska procijeniti strateške posljedice takvog poteza po Pariz kao financijsko središte, podsjeća Reuters.

Predloženim spajanjem stvorila bi se grupa u rangu američke burze ICE koja je zauzela goleme udjele na europskim tržištima izvedenica. Nova bi kompanija ujedno prestigla manje europske konkurente poput Euronexta koji upravlja Pariškom burzom kao i burzama u Amsterdamu, Bruxellesu i Lisabonu. “Želio bih izraziti zabrinutost francuske vlade u pogledu tog udruživanja. Imamo sumnje u pogledu posljedica koje bi ono moglo imati po financiranje realnog gospodarstva u Francuskoj i u Europi”, navodi se u odgovoru ministrova glasnogovornika Reutersu.

“Spajanjem takvih dviju tvrtki nastat će velika skupina koja bi mogla unutar sebe zadržati većinu instrumenata potrebnih za efikasno funkcioniranje naših tržišta. To stvara prijetnje slobodnom tržišnom natjecanju pa želimo biti sigurni da će se Europska komisija uključiti kako bi se izbjegla situacija koja nekog stavlja u dominantnu poziciju”, stoji dalje u pisanom odgovoru Sapinova glasnogovornika.

Related Posts